În cadrul proiectelor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, redacția cotidianului Mesagerul de Covasna publică, în serial, volumul „Păstori sufleteşti ai Sfintelor Altare din Eparhia Covasnei şi Harghitei”, de Erich-Mihail Broanăr, Ioan Lăcătuşu și Sebastian Pârvu, volum apărut la Editura Grai Românesc, cu binecuvântarea Preasfinţitului Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
Cartea reprezintă un omagiu adus slujitorilor Bisericii Ortodoxe din județele Covasna şi Harghita – preoți, protopopi și ierarhi la pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri. Lucrarea introduce în circuitul public informații, în mare parte inedite, despre contribuția Bisericii Ortodoxe, a școlilor confesionale și asociațiilor culturale românești din această parte de țară la păstrarea și afirmarea identității naționale românești din Arcul Intracarpatic.
VIII.1. PS Sofian Braşoveanul
(născut la 22 iulie 1970 în satul Băcel, comuna Chichiş, jud. Covasna, nume de botez Gheorghe), episcop-vicar, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxembourgului (Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei,
Europei Centrale şi de Nord)
Satul Băcel aparţine comunei Chichiş, judeţul Covasna şi este situat la confluenţa râurilor Târlung şi Negru, la intrarea dinspre Braşov în judeţul Covasna. Din satul Băcel, sat vrednic românesc, s-au ridicat, pe lângă alţi numeroşi intelectuali şi şapte preoţi, dintre care doi călugări: ieromonahul Atanasie Floroiu, stareţul Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos şi ieromonahul Serafim Pătrunjel, azi Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, episcop-vicar, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxembourgului (Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord), cu toţii fiii duhovniceşti ai vrednicului de pomenire părintele protopop Gheorghe Răţulea (1930-2012).
PS Sofian Pătrunjel se numără printre numeroşii ierarhi care s-au ridicat din obştea Mănăstirii Sâmbăta de Sus, din care fac parte: mitropolitul Nicolae Mladin, episcopul Irineu Crăciunaş-Suceveanul, PS Visarion Bălţat, ÎPS Serafim Joantă, ÎPS Laurenţiu Streza.
Din sinteza biografică a PS Sofian, transmisă Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, redăm principalele repere: – elev la Liceul Industrial Nr. 2 din Sfântu Gheorghe secţia filologie-istorie (1984-1988); militar în termen (ianuarie 1989 – februarie 1990); frate la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (27 februarie 1990), rasoforit şi apoi Tuns monah cu numele de Serafim în obştea aceleiaşi mănăstiri (06 august 1992, respectiv 20 aprilie 1993); hirotonit diacon (23 aprilie 1993) şi preot (30 mai 1993).
Între anii 1992-1996, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, la absolvirea căreia a susţinut examenul de licenţă cu lucrarea „Penticostarul şi spiritualitatea ortodoxă”, la catedra de liturgică, în iunie 1997. În perioada decembrie 1995 – iunie 1998 a fost bursier al Facultăţii de Teologie catolice din Chur (Elveţia), iar între octombrie 1999 – aprilie 2003 a urmat studiile de masterat la Facultatea de Teologie ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotelis (Tesalonic), Grecia, încheiate cu lucrarea „Μάρτυρες, μαρτύριο και μαρτυρία κατά τoν Μέγα Βασίλειο” (Martiri, martiriu şi mărturie la Sfântul Vasile cel Mare).
La 11 mai 2002, este ales episcop vicar de către plenul Adunării Eparhiale a Mitropoliei pentru Germania şi Europa Centrală, la propunerea ÎPS Mitropolit Serafim Joantă. În 3 iulie 2002, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române confirmă alegerea şi hotărăşte pentru schimbarea numelui din Serafim în Sofian cu titulatura Braşoveanul. La data de 11 mai 2003, este hirotonit ca episcop în catedrala din Nürnberg, de către PF Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi şi preoţi.
În perioada 2003-2010, urmează studii de doctorat la Facultatea de Teologie ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotelis (Tesalonic), Grecia, specialitatea Biblice şi Patrologie, studii finalizate cu susţinerea lucrării „Η Πνευματική πατρότητα κατά τoν Μέγα Βασίλειο” (Paternitatea duhovnicească la Sfântul Vasile cel Mare).
Din 2004 este redactor responsabil al Periodicului Deisis, Revistă de cultură şi spiritualitate editată de Mitropolia Ortodoxă Română pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord. Din octombrie 2006, este Preşedinte fondator al Asociaţiei caritative „Sf. Vasile cel Mare” din München, iar din octombrie 2008, Preşedintele fondator al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români din Germania (ATORG).
Atât în anii de dinaintea alegerii ca episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, cât şi după această dată, PS Sofian Braşoveanul a ţinut şi ţine o strânsă legătură cu meleagurile natale. A participat la săvârşirea unor liturghii arhiereşti împreună cu ÎPS Ioan Selejan (2001), a participat la cursurile Universităţii de vară Izvorul Mureşului (2001).
A redactat articole pe teme teologice publicate în revista Grai Românesc a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, şi un studiu despre monahii Veniamin şi Timotei Tohăneanu de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus – originari din Întorsura Buzăului, judeţul Covasna.
PS Sofian se numără printre colaboratorii şi îndrumătorii constanţi ai Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.
La slujba de înmormântare a mamei sale din anul 2007, au participat ÎPS Serafim Joantă, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală şi de Nord, ÎPS Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, părinţii protopopi Ioan Bercu şi Florin Tohănean, preoţii parohiilor învecinate, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai societăţii civile, precum şi credincioşi din Parohia Băcel şi satele învecinate. În predica rostită cu acest prilej preotul paroh Ioan Marin, printre altele, a subliniat: Mama, care astăzi trece în lumea cea veşnică, dar care a crescut şi îngrijit cu dragoste copiii săi, a răspuns vocaţiei sale materne prin sacrificiu total, închinat misiunii sfinte de a creşte oameni cu dragoste de Dumnezeu şi de semeni, prin aceasta contribuind la sănătatea lumii. Iubirea acestei mame, pe care astăzi o „înveşnicim” i-a dăruit nemurirea, prin care transcende moartea.
Centrul Bisericesc Român Ortodox din München (CBROM) este sediul episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului. Motivul stabilirii sediului episcopului-vicar Sofian Braşoveanul în oraşul München, în decembrie 2004, a fost o pastoraţie eficientă şi o reprezentare demnă a comunităţii româneşti ortodoxe din acest oraş. Capitală a Landului Bavarez, Münchenul este şi oraşul cu cea mai mare comunitate românească din Germania (aprox. 20.000). Parte a acestei acţiuni este şi demersul, susţinut de credincioşii din München, de a construi o mănăstire-reşedinţă episcopală. Proiectul cuprinde o biserică în stil brâncovenesc şi o clădire care va adăposti sediul episcopal, chiliile pentru slujitorii acestuia, dar şi spaţii destinate activităţilor culturale şi sociale care se derulează în cadrul comunităţii. Detalii găsiţi în secţiunea Noua mănăstire.
VIII.2. Lucrări, studii, articole şi conferinţe susţinute de
PS Sofian Braşoveanul
Activitatea publicistică a PS Sofian cuprinde peste 30 de lucrări, studii, articole şi conferinţe cu tematică religioasă şi de istorie a Bisericii Ortodoxe Române. Problematica abordată este complexă şi diversificată şi cuprinde teme precum: slujba Sfântului Maslu, slujba Sfeştaniei [cu text paralel român-german]; Cum întâmpinăm venirea lui Hristos în lume? – Gânduri la Naşterea Domnului; „Naşterea lui Hristos şi prăznuirea ei”; Câteva consideraţii în legătură cu Maica Domnului; „Asceza ca mijloc de unire a omului cu Dumnezeu”; „Întâmpinări – Gânduri în legătură cu Învierea lui Lazăr şi Intrarea în Ierusalim”; Consideraţii în legătură cu Sf. Liturghie; Omul – icoană a lui Dumnezeu, icoana – chip al omului îndumnezeit; „Tinereţe şi înviere”; Episcopul, preoţii şi credincioşii în Biserică; Libertate şi responsabilitate în Hristos; Trăim social în religie sau religios în societate ş.a. În articolele de istorie bisericească sunt tratate probleme precum: Cum a refăcut Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Antonie Mânăstirea de la Sâmbăta; Martiri, martiriu şi mărturie după Sf. Vasile cel Mare; „Două prezenţe demne de pomenit – Arhimandriţii Veniamin şi Timotei Tohăneanu”; „Ştefan cel Mare – gânduri de aniversare la ceas de sărbătoare”.
PS Sofian este iniţiator, sprijinitor şi coordonator de programe culturale, educaţionale şi sociale. Din 2006, este Preşedinte fondator al Asociaţiei caritative „Sfântul Vasile cel Mare” din München; din 2008, este coordonator al efortului de ridicare a unui Aşezământ bisericesc, cuprinzând o biserică, o mănăstire – reşedinţă episcopală şi un centru comunitar, în oraşul München (Germania); din 2008, este Preşedinte fondator al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români din Germania (ATORG); din 2011, este membru al Curatoriului pentru sprijinirea demersului de ridicare a Aşezământului Bisericesc din München, prezidat de preşedinta Parlamentului Bavariei, dna Barbara Stamm; iar din 2012, este preşedinte executiv fondator al Curatoriului pentru promovarea moştenirii spirituale a Părintelui Teofil Părăian, curatoriu aflat sub preşedinţia onorifică a ÎPS Laurenţiu Mitropolitul Ardealului, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.
Din activităţile şi responsabilităţile în domeniul academic şi de cercetare ale PS Sofian amintim: este redactor responsabil al periodicului Deisis, revistă de cultură şi spiritualitate editată de Mitropolia Ortodoxă Română pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord (din 2004); membru al Comisiei Liturgice a Conferinţei Episcopilor Ortodocşi din Germania, comisie care se ocupă de traducerea textelor liturgice în limba germană (din 2013); membru al Comisiei comune a Conferinţei Episcopilor Ortodocşi din Germania şi a Conferinţei Episcopilor Catolici din Germania, însărcinată cu elaborarea unor texte de prezentare a modului de înţelegere şi trăire a sărbătorilor din cursul anului bisericesc în tradiţiile răsăriteană şi apuseană (din 2014).
La începutul anului 2019, PS Sofian Brașoveanu a transmis, din nou, un apel de suflet adresat enoriaşilor, prietenilor şi susţinătorilor Centrului Bisericesc Român Ortodox din München, pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a Aşezământului Bisericesc.
„Fraţi şi surori în Hristos, Din darul lui Dumnezeu, am început de curând un An Nou, care sperăm să ne fie cu sănătate, aducător de împliniri şi mulţumire, în care să trăim şi să lucrăm tot mai intens ca şi fii ai lui Dumnezeu. Mulţumire tuturor colaboratorilor şi susţinătorilor Centrului Bisericesc Român Ortodox din München. Doresc ca acum, la început de an, să vă mulţumesc tuturor celor care, în multiple moduri, aţi susţinut acţiunile Centrului nostru Bisericesc din München, ale Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Germania, ale Asociaţiei noastre caritative „Sf. Vasile cel Mare întrajutorarea creştină a aproapelui” din München, cu atât mai mult celor care aţi fost implicaţi direct şi prin care acestea s-au realizat. De asemenea, vă mulţumesc tuturor celor care aţi susţinut financiar, dar nu numai, lucrările de construcţie a Aşezământului Bisericesc.
Stadiul lucrărilor la Aşezământ Lucrările de construcţie au avansat excepţional de bine. Avem doar o mică întârziere cauzată de faptul că nu am putut susţine financiar un ritm mai rapid al lucrărilor. Pe 10 ianuarie muncitorii au revenit pe şantier pentru a continua lucrările. Concomitent cu ultimele lucrări de structură, se începe acum lucrul la detaliile arhitecturale, instalaţii şi finisaje. Dacă vom putea asigura finanţarea necesară, toate aceste lucrări ar trebui să fie finalizate cândva la sfârşitul acestui an. Costurile pe care le vom avea anul acesta, pentru finalizarea proiectului, sunt comparabile cu cele de anul trecut, chiar puţin mai mari, având în vedere stadiul actual al lucrărilor. Puteţi susţine construcţia atât prin donaţii punctuale mai consistente, cât şi prin donaţii lunare programate. De curând folosim şi serviciul de donare paypal. Vom continua şi anul acesta acţiunea celor 10.000, pentru a lărgi pe cât posibil cercul donatorilor. Lucrare cu deosebită valoare simbolică La finele anului trecut, am avut bucuria să constatăm importanţa pentru întreaga noastră Ţară a sfinţirii Catedralei Naţionale. Preafericitul Părinte Daniel a spus despre ea că atunci când va fi finalizată este chemată să fie „O expresie a sufletului românesc când se află în bucurie”. Păstrând proporţiile, o expresie şi o importanţă asemănătoare este destinat să aibă şi Aşezământul nostru, fiind în acelaşi timp şi un „Acasă” al românilor din Diasporă şi o ambasadă spirituală a creştinătăţii ortodoxe româneşti. În urmă cu câţiva ani, preşedintele de atunci al Parlamentului European, un creştin anglican, spunea mitropolitului grec Hieroteos Vlachos: „ De la dumneavoastră, de la ortodocşi, aşteptăm să oferiţi Europei altceva: vreau să ne aduceţi pacea, libertatea, această deplinătate pe care o trăiţi in tradiţia voastră; vreau să ne aduceţi sensul vieţii care aici, in Europa, s-a pierdut”. Finalizarea cu succes a Aşezământului este nu doar un răspuns la o necesitate practică pentru noi şi urmaşii noştri, ci şi un fapt de o deosebită valoare simbolică atât pentru noi românii şi pentru creştinismul ortodox, cât şi pentru identitatea Europei şi a lumii globalizate în mijlocul căreia trăim. Este o contribuţie a noastră, conformă cu identitatea noastră, cu darurile pe care le-am primit de la Dumnezeu, la regăsirea, redefinirea şi reorientarea omului recent european, secularizat şi înstrăinat de Dumnezeu şi de sine însuşi. Noi ne bucurăm de beneficiile materiale ale culturii vest europene, dar această lume are nevoie, la rândul ei, ca noi să nu înăbuşim lumina tradiţiei noastre, ci s-o facem să lumineze. Binecuvântare Cu nădejdea că vom reuşi să fim tot mai uniţi şi determinaţi în a ne asuma propriul destin, înţelegând că prezentul şi viitorul le făurim împreună, lucrând cu Dumnezeu la propăşirea noastră, împreună cu ostenitorii, slujitorii şi colaboratorii Centrului Bisericesc din München, Îl rugăm pe Dumnezeu să Vă binecuvânteze viaţa, familiile, prietenii, să Vă dăruiască înaintare în tot ce e bun şi frumos şi Vă dorim tuturor sănătate, bucurie, împlinire şi mântuire. ianuarie 2019, Cu dragoste în Hristos, recunoştinţă, bucurie, nădejde şi binecuvântare, Episcop vicar, Sofian Brașoveanu”.
Erich-Mihail Broanăr
Ioan Lăcătuşu
Sebastian Pârvu