În condițiile schimbărilor climatice tot mai accentuate dar și a prețurilor din ce în ce mai ridicate pentru energie electrică, folosirea de energie regenerabilă din surse alternative devine o necesitate.
Echipa primăriei Întorsura Buzăului a recunoscut această nevoie și a făcut demersuri importante pentru crearea unui viitor energetic sustenabil pentru localitate. Vorbim despre realizarea unui parc de panouri fotovoltaice care va fi construit în zona Dealul Taberei, a cărui suprafață va fi de 0,6 hectare și care va produce 0,6 Mw, dar și de alte proiecte care au fost aprobate.
Într-o scurtă declarație dată recent, pentru Mesagerul de Covasna, primarul orașului, Raul Urdă, ne-a spus: „Am depus un proiect chiar astăzi (15.12.2022-n.red) pentru o centrală electrică dispecerizabilă pentru panouri fotovoltaice, deci vom face un parc fotovoltaic pe dealul Taberei care va acoperi tot consumul iluminatului public și al instituțiilor publice din oraș, adică sediul primăriei, școlile, cămin cultural, grădiniță. Mulțumesc echipei care a muncit la acest proiect cât și consultantului și proiectantului care, într-un timp scurt, au reușit depunerea și obținerea unui punctaj bun .
Pe lângă realizarea acestui parc fotovoltaic primăria mai are întreprinse și alte demersuri pentru crearea unui viitor ecologic mai bun pentru localitate. Proiectul de achiziționare a autobuzelor electrice ar fi unul dintre ele, iar despre înaintarea acestui proiect am aflat următoarele informații, de la primarul Raul Urdă: „Vom primi 1.3 milioane euro prin PNRR pentru a achiziționarea acestor mijloace de transport. Vor fi 4 autobuze, 1 mare și 3 mai mici necesare pentru intrarea pe străduțele lăturalnice, și vom avea transport de la Brădet, Scrădoasa, Mezereu prin Sărămaș spre Întorsura Buzăului”.
Potrivit edilului, pe lângă acest proiect care va duce la crearea unui viitor energetic sustenabil pentru localitate, Primăria Întorsura Buzăului va primi bani din Programul Național de Redresare și Reziliență pentru alte trei proiecte.
„Mai avem câștigat, tot prin PNRR, un alt proiect în valoare de 370.000 euro și vom cumpăra 6 stații de autobuz inteligente, care vor fi echipate cu panouri fotovoltaice, vor avea cameră de supraveghere, vor avea afișaj electronic, vor avea internet wireless, prize de încărcare și sistem inteligent de afișare a curselor. De asemenea vom avea un panou mare de afișaj amplasat în centrul orașului unde va fi afișat orarul autobuzelor și diverse anunțuri ale primăriei. Mai avem încă două proiecte aprobate pentru cele două licee. Pentru Liceul Nicolae Bălcescu avem 820.000 euro pentru anvelopare și pentru eficientizare energetică iar la Liceul Mircea Eliade avem aproximativ 300.000 euro prin care vom monta un sistem de iluminare eficient, panouri fotovoltaice. Clădirea arată bine dar o să-i aducem îmbunătățiri pe partea energetică”- ne-a mai spus primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă.
Demersurile realizate în această direcție sunt esențiale pentru protejarea și conservarea mediului pentru generațiile viitoare.
Georgiana- Mădălina COMAN