În şedinţa extraordinară de ieri, Guvernul a aprobat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care le permite aleşilor locali să opteze pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde mandatul.
Termenul în care aleşii locali pot să opteze pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde mandatul este 45 de zile. „Eu îmi asum – spunea cineva că plec din ţară, nu plec din ţară, plec puţin mai târziu – cred în primul şi în primul rând că trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, pentru că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit PDL-işti, cu Blaga şi cu Iohannis. Deci, cât o să fie termenul? Exact ca în legea lor, da? 45 de zile (…) Bun, 45 de zile, exact cum a fost în Legea PDL -PNL, pot să fie independenţi, pot să rămână unde sunt sau pot să îşi respecte alegătorii. Important este că vreau să deblocăm autorităţile publice locale şi, repet, vreau să facem şi un pic de dreptate, pentru că să candidezi cu USL, Antonescu şi Ponta lângă tine şi să trebuiască să te duci acum cu Blaga, Băsescu şi Iohannis este un lucru pe care nu cred că putem să îl cerem cuiva. Nu sunt sclavi, primarii şi consilierii sclavii pe moşia lui Blaga şi Iohannis. Pot să fie liberi şi pot să îşi servească doar alegătorii şi nimic altceva”, a declarat, la începutul şedinţei de Guvern premierul Victor, conform informaţiilor postate, ieri, pe site-ul Guvernului, http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/declaratii-sustinute-de-premierul-victor-ponta-la-inceputul-edintei-de-guvern1409220457.
**
În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc miercuri, liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat că, în opinia sa, această ordonanţă „este un exerciţiu complet nedemocratic”, ce nu va rămâne fără sancţiuni. „Una dintre măsurile de contracarare, pe care eu aş propune-o, ar fi un fel de grevă a consilierilor locali, judeţeni şi a primarilor din opoziţie. Ar putea fi o grevă de avertisment, în primă fază, sau japoneză, iar în faza următoare să fie, efectiv, o grevă în care toată lumea, timp de o lună de zile, nu participă la lucrările consiliilor locale, tocmai pentru a atrage atenţia atât opiniei publice din România, dar şi oamenilor din străinătate, pentru că o asemenea încălcare a legii, cu două luni înainte de alegeri, este un exerciţiu complet nedemocratic”, a declarat, miercuri, Mădălin Guruianu.
A.C.