Am primit cu interes și reală satisfacție noul volum de articole, traduceri, comentarii și opinii, intitulat „Începutul ascensiunii”, al profesorului, esperantistului și publicistului Mihai Trifoi, „prietenul nostru de cursă lungă”.

Dacă menține acest ritm, încă 10 ani, publicistul Mihai Trifoi, maramureșeanul care locuiește de-o viață în Bixad, județul Covasna, poate aspira la un loc în Cartea recordurilor… Dar, și așa, pentru noi publicistul Mihai Trifoi este un om de cultură cu care ne mândrim, un intelectual implicat în viața publică locală, națională și internațională, prin intermediul mișcării esperantiste.

Referitor la noua sa performanță, ziariștii cu state vechi de serviciu știu ce eforturi trebuie făcute pentru a trimite la tipar, cu o anumită regularitate, câteva mii de pagini. Apoi, trebuie avut în vedere faptul că, pe lângă aspectul cantitativ al acestei reușite, deosebit de important este conținutul ideatic și mesajul valoric al articolelor, gradul lor de interes pentru publicul cititor.

Colaborarea distinsului intelectual Mihai Trifoi cu Editura Eurocarpatica a început în anul 2014, odată cu apariția volumului Profesioniștii noștri 13. Mihai Trifoi, profesor, publicist, esperantist – la 70 de ani, Ediție îngrijită de Ioan Lăcătușu.

Au urmat apoi nouă volume, cu cel de față, zece, fiecare carte cuprinzând, în principal, articolele apărute pe parcursul unui an calendaristic, semnate de Mihai Trifoi, în cotidianul „Mesagerul de Covasna”, la care s-au adăugat, de regulă, de fiecare dată, articole și traduceri, cu tematică filosofică, incluse în capitolul „Cosmologie” și alte articole de interes public, grupate tematic.

Așadar, ne aflăm în fața unui proiect unicat, rezultat al colaborării profesorului, esperantistului, liderului civic și publicistului Mihai Trifoi și cotidianul „Mesagerul de Covasna”, publicație condusă de managerul iscusit Maria Crețu-Graur și, în același timp, cu Editura Eurocarpatica, a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, din Sfântu Gheorghe.

Publicistica lui Mihai Trifoi, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România cuprinde un număr de aproape 1000 de articole apărute în perioada 1985–2024, respectiv în peste 40 de ani, în publicațiile „Cuvântul nou” și „Mesagerul de Covasna”.

Începând cu anul 2015, articolele semnate de publicistul Mihai Trifoi, după ce au apărut în cotidianul „Mesagerul de Covasna”, au văzut din nou lumina tiparului, prin publicarea lor în volumele apărute la Editura Eurocarpatica, intitulate sugestiv: „În jungla vieții” (trei volume 2015-2017), „În umbra timpului” (două volume: 2018, 2019), „În așteptarea zilei de mâine” (2020), „Pe drumul speranței” (2021), „Rătăcind prin labirint” (2022), „Prin Zona întunecată” (2023) și acum „Începutul ascensiunii” (2024). Majoritatea volumelor menționate au fost prefațate de prof. Maria Stoica, drd., Tatiana Scurtu și dr. Ioan Lăcătușu.

Această modalitate inspirată de dublă valorificare editorială are marele avantaj pentru că, în timp, oferă cititorului interesat posibilitatea lecturării paginilor unor volume așezate ordonat într-o bibliotecă, în locul unor colecții de ziare, aproape imposibil de păstrat, într-un apartament. Apoi, lectura textelor unor cărți, ordonate tematic sau cronologic, permite cunoașterea problematicii abordate în toată complexitatea ei, a concepției și viziunii macro-sociale a publicistului asupra temelor abordate. În perspectiva extinderii bibliotecilor digitale, putem anticipa faptul că va crește exponențial numărul cititorilor cunoscători ai limbii române de pe tot mapamondul.

Realist vorbind, trebuie să recunoaștem că un asemenea efort intelectual nu este la îndemâna oricui.

Trebuie să ținem cont, apoi, că publicistul Mihai Trifoi nu promovează un jurnalism „de senzație”, ci dimpotrivă, un jurnalism „pedagogic”, în care știrile, reportajele, analizele, evenimentele sunt însoțite de explicarea cauzelor care le-au generat, relatarea unor momente din istoricul evoluției lor, prezentarea conexiunilor care le-au influențat evoluția etc.

Un asemenea tip de jurnalism necesită o bogată cultură, o documentare minuțioasă, o sporită capacitate de analiză și sinteză, folosirea unui discurs publicistic adecvat, care să satisfacă așteptările unui public țintă de o mare diversitate. În condițiile multiplicării surselor de informare, dacă unele articole de presă nu prezintă interes pentru cititori, aceștia „întorc foaia” sau „schimbă butonul” pe alt canal media.

Schimbările rapide care au loc în societatea contemporană afectează în mod direct și jurnalismul tradițional. Astăzi, asistăm la o criză majoră a presei scrise, chiar și a unui anumit dezinteres față de jurnalismului digital, în confruntarea cu rețelele de socializare.

Ușurința cu care scrie ziaristul Mihai Trifoi, capacitatea sa de a aborda o gamă atât de largă de subiecte, profunzimea analizelor temelor abordate au la bază experiența căpătată în anii cât a funcționat la catedră, cunoașterea nemijlocită a evoluțiilor și involuțiilor din societatea românească, în ultima jumătate de secol, favorizată de rodnica sa activitate în cadrul societății civile românești și, nu în ultimul rând, în urma contactului nemijlocit cu marile culturi ale lumii, prin intermediu limbii Esperanto.

Păstrând, în linii mari, structura volumelor anterioare, lucrarea de față are 4 capitole. O noutate este reprezentată de includerea în cuprinsul lucrării a ecourilor în mass-media și a corespondenței intelectualului Mihai Trifoi cu principalii săi colaboratori și prieteni.

Capitolul I, intitulat „Demonii războiului”, cuprinde 11 articole care încep cu „Gânduri de An Nou și se termină cu „Neliniștea omenirii”.

Cu expertiza căpătată în urma analizelor efectuate asupra războiului dintre Rusia și Ucraina și, mai nou, a războiului din Orientul Mijlociu, între evrei și palestinieni, încât, acum, publicistul Mihai Trifoi poate foarte bine să îndeplinească misiunea de „corespondent de război”. Capitolul „Demonii războiului” cuprinde articole ale căror titluri ne sugerează conținutul lor: „Război, cutremure și speculații”, „Oare s-a redeschis cutia Pandorei?”, „Expansiunea răului” ș.a.

„Acum – ne amintește Mihai Trifoi –, când suntem bulversați de ravagiile produse de încălzirea globală și de atacul virusurilor, nu ne lipsește deloc războiul, însă vorbele cuiva: „Când înțelepții tac, armele vorbesc”. În articolele sale, Mihai Trifoi surprinde starea malefică ce este din ce în ce mai prezentă în societatea actuală. În prezent, în paralel cu „războaiele clasice, se desfășoară și alte tipuri de „război”, în primul rând cel informatic și cel psihologic, în care „știrile false încep să fie percepute ca adevărate, chiar și de către cei care le-au lansat, astfel că nu mai știi ce e alb și ce e negru”.

Răspunsul la întrebarea „Oare s-a redeschis cutia Pandorei? îi oferă posibilitatea analistului Mihai Trifoi să treacă în revistă marile probleme cu care se confruntă lumea de astăzi și care pot degenera într-un război mondial. „Lumea întreagă este în fierbere. Încălzirea globală și fenomenele climatice extreme, incendiile catastrofale, erupțiile vulcanice și uraganele, seceta și cutremurele devastatoare, răspândirea drogurilor și criminalității, teama de noi epidemii și înarmarea excesivă a țărilor se țes toate în tabloul actual al lumii. Am mai putea adăuga – ne avertizează Mihai Trifoi – dependența tot mai mare de tehnologii, traficul de carne vie și ravagiile depresiei, sedentarismul și obezitatea care afectează societatea umană.

În prezent – conchide autorul –, prinși între cele două războaie și sub amenințarea altor conflicte, oamenii trăiesc un sentiment de neliniște profundă și încep să creadă că liderii mondiali, cuprinși de nebunia puterii, vor transforma Pământul într-o planetă nelocuibilă”.

Următoarele articole din primul capitol ne dovedesc, o dată în plus, calitățile de excepție ale analistului de politică internă și internațională. Între miile de articole cu aceeași tematică, articolele lui Mihai Trifoi se disting prin profunzimea analizelor, echilibrului și echidistanța politică și ideologică, integrarea realităților românești, în contextul european și mondial, prezentarea adevărului istoric și a consecințelor unor decizii nesăbuite ale unor lideri politici avizi de putere.

Cititorul poate găsi informații concrete, punctuale ale acestor mari probleme ale lumii de astăzi, în articolele intitulate: „Expansiunea răului”, „Complicații geopolitice”, „De ce se războiesc oamenii?”, „Războiul – nebunia lumii civilizate”, „Pentru cine vor bate clopotele?”, „David contra Goliat în variantă modernă”, „De la Marele Zid Chinezesc la noua Cortină de fier din nordul Europei”, „Neliniștea omenirii”.

Fin observator al vieții publice naționale și internaționale, în stilul său caracteristic, publicistul Mihai Trifoi, în capitolul II, „Din viața social-politică”, abordează o gamă largă de teme de mare actualitate.

Articolul „De ce?”, apărut la începutul anului 2024 (12.01.2024), cuprinde peste 25 de întrebări formulate de Mihai Trifoi, esențiale pentru a înțelege cauzele tuturor relelor din societatea contemporană, cine poartă răspunderea pentru aceste situații dramatice, consecințele catastrofale pentru viitorul României și al omenirii. Sunt întrebări pe care fiecare dintre noi, individual, și toți împreună ni le punem frecvent, încercând să găsim răspunsurile cuvenite, la aceste disfuncționalități care ne afectează viața noastră și a urmașilor noștri.

Articolele din capitol II au o tematică diversă și de mare actualitate. Încercând o grupare a acestora, observăm reluarea unor teme care au mai fost abordate în volumele anterioare, dar care își mențin actualitatea, precum: Aviditate, De la goana după aur la goana după profit, Lăcomia strică omenia, De la cerere și ofertă la lăcomie și speculă. Profesorul de Limba română, Mihai Trifoi, așa cum proceda atunci când era la catedră, abordează apoi alte probleme din actualitatea românească, analizate în comparație cu învățămintele ce se desprind din proverbele: Cine nu are bătrâni să-și cumpere, Unde nu-i cap, vai de picioare! Cuiul lui Pepelea în variantă modernă. Deși se regăsesc în articolul intitulat De ce?, autorul reia unele teme și le adâncește analiza, așa cum procedează în articolele: Droguri, prostituție și autorități permisive, Corupția – un flagel al omenirii, Incendii și potop, Unde se mută circul? etc. De asemenea, sunt reluate problemele prezentate în mai toate volumele anterioare, dar care persistă încă, aducând mari prejudicii vieții românilor cu grave implicații pentru generațiile viitoare: Democrația viciată, România fărâmițată, Frumusețe cu orice preț, Mame zeițe, mame păcătoase și copii nedoriți, Alienarea tinerilor etc. După ce tratează probleme sociale de larg interes public, precum: Gastronomia viitorului?, Mereu surprinzătoare – Africa, autorul insistă asupra unor teme prezente în dezbaterile publice din țară și străinătate și, mai ales, asupra consecințelor referitoare la limitarea capacității umane de a dispune de prezentul și viitorul său: Inteligența Artificială – un posibil pericol din viitor? Programarea predictivă, între lumea virtuală și lumea reală.

Păstrând structura volumelor anterioare, nici în volumul de față nu lipsesc temele filosofului Martinus traduse din limba Esperanto în limba română. Din multitudinea acestora, redăm titlurile articolelor referitoare la globul pământesc, care atrag atenția cititorilor, prin titluri, precum: Criza globului pământesc: dictatură sau democrație; Pământul face bilanțul său și al atitudinii sale morale; Colaborare cu voința globului pământesc; Globul pământesc are nevoie nu doar de hrană fizică, ci și de hrană spirituală; Crearea unei noi morale mondiale stimulată de comunicarea interplanetară; Funcțiile conștiinței perfecte ale pământului; Criza Pământului: dictatură sau democrație etc.

Un alt grup de articole sunt cele care abordează problema relației omului cu Divinitatea, rolul creștinismului în societatea contemporană: Creștinismul se situa, intelectual, prea sus pentru contemporanii săi; „Paracletul”, Sfântul Spirit” ca știință nouă; Singurul Dumnezeu adevărat ca origine a tot ce există în univers; Omul după chipul și asemănarea lui Dumnezeu; Oamenii care îl iubesc pe Dumnezeu mai presus de toate și pe aproapele lor ca pe ei înșiși; În laboratorul lui Dumnezeu, unde se naște cea mai importantă operă de artă a vieții.

Meritul principal al articolelor din acest capitol îl reprezintă faptul că prin intermediul acestora se introduc în dezbaterile publice din România probleme existente pe această temă în Occident.

Apreciem ca inspirată ideea de a include în cuprinsul actualului volum aspecte privind ecourile în mass-media și corespondența intelectualului Mihai Trifoi cu principalii săi colaboratori și prieteni privind activitatea publicistică și editorială a scrierilor sale.

În concluzie, considerăm că publicistul Mihai Trifoi folosește presa ca o modalitate pragmatică, eficientă și folositoare de a comunica cu lumea, cu semenii, de a ne împărtăși din preaplinul său sufletesc opiniile și convingere formulate după ani de zile de studii și reflecții. Mihai Trifoi este o personalitate generoasă. El nu face acest travaliu pentru câștiguri materiale și nici pentru glorii efemere. El este convins că are ceva peren de transmis pentru „cei de față și viitori”. Pentru aceasta, Omul de cultură Mihai Trifoi merită tot respectul și recunoștința noastră și a urmașilor noștri.

În numele colegilor de la Editura Eurocarpatica, îl felicităm încă o dată pe distinsul nostru colaborator, urându-i sănătate și putere de a continua opera sa cu care va rămâne în istoria presei românești și a meleagurilor binecuvântate din Arcul Intracarpatic.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU,

Drd. Tatiana SCURTU

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail