În cadrul dezbaterilor care au avut loc cu prilejul lansării volumului „În centru la Sângeorgiu. Românii din Sfântu Gheorghe, județul Covasna” de Ioan Lăcătușu, volum apărut recent la editura Eurocarpatica (manifestare care a avut loc în ziua de 26 aprilie 2022 la Sfântu Gheorghe) prof. dr. Costel Cristian Lazăr, originar din Toplița, jud. Harghita,  subsecretar de stat la Ministerul Culturii, bun cunoscător al istoriei românilor din Arcul Intracarpatic și al autorului volumului lansat, a formulat propunerea potrivit căreia reprezentanții comunității românești din județele Covasna și Harghita să întreprindă demersurile necesare pentru ca dr. Ioan Lăcătușu să devină membru corespondent al Academiei Române.

 

Argumentele formulate de către prof. dr. Costel Cristian Lazăr în sprijinul acestei propuneri au fost susținute și îmbogățite de prof. univ. dr. Ioan Vlad, prof. Rodica Pârvan, cercet. Tatiana Scurtu, prof.  Mihai Trifoi și aprobate de întreaga asistență. Dintre argumentele prezentate s-au evidențiat următoarele: contribuția arhivistului, sociologului și istoricului Ioan Lăcătușu la asigurarea cadrului instituțional necesar desfășurării cercetărilor interdisciplinare privind istoria și cultura românilor, numeric minoritari, din Arcul Intracarpatic, organizarea unor manifestări cultural-științifice de prestigiu, stimularea solidarității academice din întreg spațiul românesc cu românii din sud-estul Transilvaniei, inițiator al numeroase proiecte cultural-științifice cu participare națională și internațională, sprijinirea tinerilor cercetători preocupați de cercetarea realităților multietnice și pluriconfesionale din zona de referință, editarea a peste 300 de volume apărute la editurile Eurocarpatica și Grai Românesc.

Dr. Ioan Lăcătușu este o personalitate binecunoscută ca  arhivist, sociolog, istoric, cercetător al istoriei și culturii românești din Arcul Intracarpatic, fondator al unor instituții și asociații culturale românești  și unul din liderii societății civile românești din județele Covasna, Harghita și Mureș.  Este  autor a peste 30 volume de istorie, sociologie, demografie, etnografie și publicistică; editor, îngrijitor și coordonator a peste 150 de volume şi publicaţii, autor a 250 de studii publicate în reviste de specialitate și volume colective, a peste 2100 de articole apărute în presa locală, regională și națională și a 230 de interviuri apărute în presa scrisă, la posturi de radio și televiziune, din țară și străinătate.

Dl. Ioan Lăcătușu este fondatorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, asociație cultural – științifică care, din anul 2018, funcționează sub egida Academiei Române.

 

Maria Crețu Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail