Dinu Mititeanu, un octogenar cunoscut în comunitatea iubitorilor de sport, mișcare și natură drept un temerar și un adevărat exemplu de urmat, împreună cu soția sa Marlene, au plecat de la Putna și au ajuns la Sovata, parcurgând în total aproximativ 360 de kilometri pe Via Transilvanica, cunoscut drept „Camino de România”.

Acesta a relatat aventura de 18 zile pe blogul său, dinumititeanu.ro:

„Noi Doi -Dinu și Marlene- am făcut fiecare primul pas pe superbul traseu de drumeție de 1400 km cu deja nume de legendă -Via Transilvanica- în ziua de sâmbătă 9 octombrie 2021 ieșind la ora 11.00 pe poarta Mănăstirii Putna.

Dar, desigur, noi n-am ajuns la Drobeta (dar vom ajunge cândva!), ci doar până la Sovata -365 km, unde am sosit miercuri 27 oct la ora 15.

Am mărșăluit cu rucsaci de 18-19 kg în spinare timp de 18 zile, cam 20 km/zi (recordul 27 km), cu o zi de pauză la jumătatea perioadei la bunii prieteni și colegi de club, Călin și Olga Musteață, la Bistrița Bârgăului. Am dormit 14 nopți în cortul nostru drag, dar și 4 în pensiuni (dintre care 3 la prieteni!).

Credeți-ne că n-am mers ”clasic” din pensiune în pensiune din motive de zgârcenie! Ci din dorința de a savura ”din plin” acest traseu de vis! Adică nu doar ziua. N-am dorit să ne lipsim de a fi în natură și serile ”când se îngână ziua cu noaptea”, și nopțile când se aude ”acea muzică numită Liniște” care ne lipsește între betoanele unde ne-a aruncat Viața, și diminețile ”când se crapă de ziua”.

 

 

Ne era dor nu doar de melodia Liniște, ci și de alte muzici ale naturii: sunetele arcușului vânt pe harfe de cetini, tânguirea tălăngilor pe căi, susurul pârâului vecin, chemări tainice ale animalelor pădurii sau și banalul ”sforăit” al primusului care pregătește cina caldă… Acele seri, nopți și dimineți îmi aminteau de copilărie când pe drumuri și poteci înierbate, bunicul obișnuia să hotărască să mergem desculți: -”Numai așa simți ce-ți spune Pământul! ”, referindu-se la acesta ca la un înțelept! Dormind în cort, parcă simțeam și noi mai clar ce ne spunea Via Transilvanica!

Sentimente aduse de acest periplu

O imensă admirație pentru cei care au gândit și realizat acest traseu: frații Alin și Tibi Ușeriu și cei din jurul lor. Admirație pentru munca imensă depusă, pentru strădania ce am constatat-o zilnic de a ne purta cât mai mult posibil pe drumuri clasice de munte și pe poteci și cât mai puțin posibil pe drumuri forestiere și pe șosele asfaltate. Ne-au purtat și prin sate faine, cu case moderne, dar și prin sătuce și cătune ”rupte din povești” în care constatam mereu dovezi de omenie.

A doua serie de sentimente puternice ni le-au produs frumusețea peisajului prin care ne purta acel „fir al Ariadnei” reprezentat de dragile T-uri, borne și aplicațiile din telefon și explozia de culoare a Toamnei. Numeroasele păduri de fag și de stejar, mestecenii, scorușii, cireșii, blândele raze ale soarelui, ofereau zilnic adevărate spectacole de lumină și culoare.”

Locurile care le-au plăcut cel mai mult celor doi soți

„Toate etapele Via Transilvanica sunt faine sau cu tronsoane faine. Nouă ne-au plăcut cel mai mult etapele: Sucevița- Vatra Modoviței, zona Poiana Stampei-Pasul Grădinița, Drumul Roman dintre Sediul Tășuleasa și Valea Lăzăroaia, Bistrița Bârgăului-Petriș, Cașva-Brădățel Cele mai faine locuri de cort au fost cele de la înălțime: vf. Tătaru de dinainte de coborârea spre Pasul Grădinița și cel de pe o faină pășune și de lângă un binefăcător izvor dintre satele Poiana Cătunenilor și Ciosa, înainte de a ajunge la Sediul Tășuleasa. Căci majoritatea locurilor de cort erau în fânațe de după satul în care Marlene căuta pensiunea sau alt loc unde era ștampila de aplicat în ”Carnetul drumețului pe Via Transilvanica” achiziționat în Putna și în ”jurnalul de bord” al ei în care scria ceva în fiecare seară.”

Îndemn la drumeții

Porniți pe Via Transilvanica cu inima curată, cu sufletul deschis, avid de frumos și nu veți fi dezamăgiți! Noi ne imaginăm deja și ne planificăm viitoarele tronsoane, căci „mai e mult până departe”, bucuroși că încă nu putem spune ” A fost foarte fain, păcat că s-a terminat”! În mod sigur imaginile de pe carteluța foto nu vor putea fi la fel de faine ca cele pe care le-am cules în suflete.

Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social. În 2018, asociația și-a propus să amenajeze un traseu de 1.400 de km prin România, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin.

Poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau cu calul, în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile.

Echipa a anunțat că se pregătește să depășească pragul de 1000 de km.

https://ziare.com/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail