Actorul Emanoil Petruţ a rămas în memoria publicului atât prin timbrul inconfundabil al vocii sale, cât şi prin roluri dramatico-eroice, precum cel al pandurului Tudor Vladimirescu, din filmul cu acelaşi nume al lui Lucian Bratu (1962).

S-a născut la 8 februarie 1932, la Mărăşeşti, judeţul Vrancea. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1953, şi avut o prestigioasă activitate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Imagine din timpul filmărilor la pelicula ‘Vlad Ţepeş’, desfăşurate pe platourile Studioului de la Buftea. Scenariul filmului este semnat de Mircea Mohor, iar regia de Doru Năstase. În imagine: actorul Emanoil Petrut (ctr.), în rolul armaşului Stoica.

Pasiunea pentru teatru şi-a descoperit-o activând pe lângă trupa teatrului din Focşani, unde a fost remarcat de Ion Lascăr, care l-a dus la Teatrul Naţional din Iaşi, în 1948. De aici, a plecat la Bucureşti, unde a jucat pe scena teatrului Nottara, iar din 1957, pe cea a Teatrului Naţional, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, potrivit www.cinemagia.ro şi www.imdb.com.

Imagine din timpul filmărilor la pelicula ‘Vlad Ţepeş’, desfăşurate pe platourile Studioului de la Buftea. Scenariul filmului este semnat de Mircea Mohor, iar regia de Doru Năstase. În imagine: actorul Emanoil Petrut (ctr.), în rolul armaşului Stoica.

Cariera actoricească l-a dus sub îndrumarea unor mari regizori precum Dinu Cocea, Gheorghe Vitanidis, Andrei Blaier, Mircea Drăgan. A jucat în zeci de filme, cu predilecţie pe teme istorice, dintre care amintim: „Alarmă în munţi” (1955); „Erupţia” (1957); „Tudor” (1962); „Amintiri din copilărie” (1965); „Bătălia pentru Roma” (1968); „Tinereţe fără bătrâneţe” (1969); „Fraţii” (1970); „Ciprian Porumbescu” (1972); „Cu mâinile curate”; „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”; „Fraţii Jderi”; „Aurel Vlaicu” (1977); „Războiul de Independenţă”, serial TV; „Dincolo de orizont” (1978); „Revanşa”; „Vlad Ţepeş”; „Clipa” (1979); „Burebista” (1980); „Iancu Jianu haiducul”; „Iancu Jianu zapciul”; „Liniştea din adâncuri” (1981); „Wilhelm Cuceritorul”, serial TV; „Întunericul alb” (1982); „Femeia şi Ursa Mare”.

A obţinut premiul Festivalului de film de la Mamaia, în 1964, cu filmul „Tudor”, şi premiul Asociaţiei Cineaştilor din România, cu filmul „Fraţii”.


A fost căsătorit cu Catinca Ralea, om de radio, fiica celebrului estetician şi filozof Mihai Ralea.

Emanoil Petruţ a murit la 8 august 1983, la doar 51 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu din Capitală. În memoria sa, Casa de Cultură a oraşului natal îi poartă numele.

AGERPRES

Sursa foto din deschidere: cinemagia.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail