Iată, odată cu sosirea sezonului rece un eveniment artistic de tradiție vine să ne…încălzească inimile și să ne mângâie sufletul. Ne referim Festivalul de Operă, Operetă şi Balet de la Braşov, ajuns la ediţia cu numărul XXI, o manifestare de înaltă ținută artistică, un etalon în peisajul cultural autohton. Ca atare, solicitările de bilete au dus la repetarea situației extreme (dar fericite) de „Sold Out”, nu doar cu prilejul Festivalului, ci lună de lună, pe parcursul întregii Stagiuni. Trebuie să spunem din capul locului că toate evenimentele amintite se desfășoară cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov.
…Ieri la prânz a avut loc obișnuita Conferință de presă ce precede importantul act de cultură ce se va derula toată luna noiembrie 2024. Au fost prezenți Marilena Aldea – manager interimar, Mihai Irimia – director artistic, regizoarea Anda Tabacaru, Cecilia Maria Toma, PR, care ne-au oferit informații interesante și utile despre Festival.
Așadar, sâmbătă, 2 noiembrie 2024, de la ora 18.30 (toate reprezentațiile încep la această oră), în Sala Operei, se deschide cea de-a XXI-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet cu un Concert Extraordinar – Gala de Operă! Spectacolul inaugural îi va avea ca invitați pe tenorul Remus Alăzăroae, pe baritonul Lucian Petrean, pe maestrul baghetei Nicolae Dohotaru, moderator fiind cunoscutul realizator radio-TV, Marius Constantinescu. Alături de aceștia, îi veți putea urmări pe soliștii Operei Brașov Mădălina Bourceanu, Aurelia Florian, Silvia Micu, Anda Pop, Asineta Răducan, Adrian Dumitru, Liviu Iftene, Adrian Mărcan, Alin Anca și Dan Popescu. Soliștii baletului sunt Luna Muramatsu, Andreea Rusu, Sergiu Girați. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov.
La pupitrul dirijoral se va afla un oaspete de seamă de la Chișinău, maestrul Nicolae Dohotaru. Domnia sa este directorul general al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău și dirijor de peste 35 de ani al aceleiași instituții. El revine la pupitrul Orchestrei Operei Brașov după ce l-am mai putut urmări la conducerea muzicală a spectacolelor de operă: „Tosca” și „Madama Butterfly” de G. Puccini, „La Traviata” de G. Verdi.
Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor de cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Regie scenă: Marilena Aldea.
În programul Galei sunt cuprinse bijuterii muzicale de înaltă virtuozitate și popularitate din opere consacrate ale repertoriului universal: „Tosca”, „Manon Lescaut”, „Turandot”, „Madama Butterfly” și „La Rondine” de G. Puccini – ca un omagiu adus compozitorului italian celebrat în întreaga lume la împlinirea a o sută de ani de la moartea sa, dar și din „Nabucco”, „Ernani”, „Otello” și „Don Carlo” de G. Verdi, precum și din opera „Adriana Lecouvreur” de Fr. Cilea – spectacol ce va fi prezentat, în data de 16 noiembrie 2024 integral în cadrul ediției din acest an de un colectiv al Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați.
Dar să vă prezentăm și celelalte spectacole. Sâmbătă, 9 noiembrie 2024 și duminică 10 noiembrie este programat celebrul musical al lui Richard Rodgers, „Sunetul Muzicii” cu două distribuții diferite. În rolurile principale apar Silvia Micu, Valentin Marele, Anda Pop, Mugurel Oancea, Anca Panait, respectiv Alina Ichim, Alexandru Chiriac, Asineta Răducan, Mugurel Oancea, Florentina Soare. De reținut participarea extraordinară a copiilor din Corul Unison. Dirijor: Mircea Holiartoc. Regia artistică: Cezar Ghioca (invitat). Scenografia: Liviu Bejenaru (invitat). Costume: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu.
Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”din Galați prezintă opera „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea, după piesa de teatru cu același titlu de Eugène Scribe și Ernest Legouvè. Din distribuție îi amintim pe Ana Băcanu, Doru Iftene (Constanța), Florentina Soare (Opera Brașov), Alin Munteanu. Dirijor: Victor Dumănescu (Cluj-Napoca).Regia artistică: Anda Tabacaru. Scenografia: Ionuț Mitrofan. Coregrafia: Gabriela Gegea. Dirijor cor: Daniel Nistor.
Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, Opera Națională Română Timișoara oferă iubitorilor dansului un Spectacol-coupé de balet, pe muzică de L.van Beethoven / R. Djawadi, Glass, R. Daugan, H. Zimmer, Y. Lemoine, Havasi, intitulat „Creațiunile lui Prometeu” / „Bodies & Emotions”. Coregrafia și regia: Ovidiu Matei Iancu.
Iar la finalul Festivalului de Operă, Operetă şi Balet urmează o nouă Premieră, conform unei frumoase tradiții ce continuă neîntrerupt de XXI ediții. Ca atare, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie a.c. va fi prezentată în două seri consecutive, cu două distribuții, opera „La Rondine”, de Giacomo Puccini. Eveniment despre care vom relata pe larg în ajun.
…Există toate premisele ca și această ediție să se desfășoare sub cele mai bune auspicii, spre încântarea numerosului public care va umple până la refuz la fiecare spectacol cocheta sală a prestigioasei instituții culturale din orașul de la poalele Tâmpei. Mult succes și…Sus cortina!
Horia C. Deliu