O învățătură a Sfinților Părinții spune: „Seamănă dragoste, și dragoste vei secera.” Că este sau nu întotdeuna așa, datoria mea de creștin este să încerc. Din dragoste pentru comunitatea românească din Mărtănuș și pentru că nu pot rămâne indiferentă la suferința lor, vin cu o nouă rugăminte în fața domniilor voastre. Unii vor aprecia, alții poate mă vor judeca, nu-i treaba mea, eu fac ceea ce mă îndeamnă inima.
Într-un an de pandemie, deloc ușor, ați dat dovadă de compasiune și dragoste frățească față de această comunitate. Împreună am înfăptuit lucruri minunate și bine plăcute Lui Dumnezeu. Cele două campanii inițiate anul trecut pentru restaurarea celor 8 icoane vechi și achiziționarea unui clopot nou la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș, Covasna, au fost cele mai frumoase acțiuni de solidaritate la care am fost părtașă. Atașez articolele apărute în cotidinul Mesagerul de Covasna pentru cei care nu le-au citi sau vor să-și reamintească.
Împreună am reușit să adunăm peste 30.000 de lei în mai puțin de 3 luni. Bani care au ușurat considerabil povara micii comunități rămasă cu câteva proiecte pe umeri care nu au fost prevăzute în proiectul de restaurare cu fonduri europene al bisericii: restaurarea icoanelor vechi, achiziționarea unui clopot, restaurarea sfintei catapetesme și achiziționarea stranelor fiind cele mai costisitoare.
Cele 25 de familii ortodoxe care formează comunitatea românească, în mare parte formată din bătrâni singuri, mai au un hop greu de trecut. Până la sfârșitul lunii martie au de achitat 15.000 lei pentru cele 52 de strane și un scaun arhieresc. La sfârșitul lunii noiembrie 2020 s-a plătit un avans de 15.000 lei, urmând ca restul sumei să fie achitată atunci când firma din Târgu Neamț cu care s-a încheiat contractul va veni să le instaleze. Pe lângă acestea mai au de cumpărat un proscomidiar (peste 5.000 lei) și alte obiecte bisericești necesare atât pentru altar cât și în biserică. Rămași singuri și deznădăjduiți încă de anul trecut, după ce preotul a fost mutat la o altă parohie, ne roagă să-i sprijinim să ducă la bun sfârșit această lucrare, prea mare pentru umerii lor mici.
Haideți ca împreună să-i ajutăm să adune această sumă pentru ca Sărbătoarea Sfintelui Paști să-i găsească în Biserică, nu în grădinița de lângă biserică unde au improvizat un sfânt locaș în care, din când în când, un preot de la o parohie din apropiere vine să-i încurajeze cu o vorbă bună și o rugăciune.
Când biserica va fi gata pentru slujire, nădăjduim ca Bunul Dumnezeu să se îndure și să le trimită și un păstor bun care să le fie alături. Gestul nostru de solidaritate le-ar mai alina durerea, căci se simt singuri, deznădăjduiți și năpăstuiți după ce și ultimul stâlp al comunității, cel care i-a ajutat cu aprobarea proiectului de restaurare, colonelul Ion Țăranu, s-a mutat prea curând la Cer.
Reamintesc, Biserica din Mărtănuș – monument istoric de mare valoare pentru istoria neamului românesc pe aceste meleaguri construită în 1796, împlinește anul aceste 225 de ani. Proiectul de restaurare prin fonduri europene care a durat un an, s-a încheiat cu bine la sfârșitul lunii noiembrie, dar din lipsa banilor sfântul locaș nu este pregătit încă pentru sfințire. În marea hărmălaie a acestei lumi care pare că și-a pierdut reperele, haideți să fim noi farul lor, să arătăm încă o dată că putem fi generoși, nobili, iubitori și buni. Să punem mână de la mână puțin câte puțin și să adunăm măcar o parte din cheltuielile care altfel vor rămâne în grija enoriașilor.
Maica Domnului și Bunul Dumnezeu să răsplătească și să binecuvinteze jertfa fiecăruia. Pentru cei care doresc să sprijine comunitatea românească din Mărtănuș, las mai jos Contul Parohiei din Mărtănuș.Vă mulțumim! Post cu folos tuturor!
Contul Parohiei Ortodoxe Mărtănuș
RO07RNCB0127007521450001
BCR Târgu Secuiesc
Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc