În perioada 24 iunie – 3 iulie 2022 au avut loc loc o serie de manifestări cultural-științifice în cadrul proiectului „Zilele Andrei Șaguna”, ediția a XXX-a, cu binecuvântarea PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în organizarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), a Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) de sub egida Academiei Române și a Asociației „Ștefadina” din București, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș al Academiei Române, Centrul European de Studii în Probleme Etnice din Bucureşti al Academiei Române, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sf. Gheorghe (MNCR) și Asociația „Voievozii Munților” din Vâlcele, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare.

 Programul a cuprins evocări, colocvii, simpozioane, expoziții documentare, lansări și prezentări de carte, întâlniri cu scriitori, serbarea câmpenească Nedeia Sânpetrului, manifestări la care au participat peste 60 de oameni de știință și cultură: cadre didactice universitare, cercetători, istorici, sociologi, etnografi, teologi, preoți, profesori, scriitori și alți intelectuali din întreaga țară și peste 200 de membri ai formațiilor folclorice din localitățile Săcele, Tulgheș, Tg. Mureș, Barcani, Vâlcele, Dobârlău și interpreți de muzică populară din județele Hunedoara, Mureș și Covasna.

Manifestările au început, joi, 24 iunie a.c., prin participarea la liturghia arhierească săvârșită de PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu un sobor de preoți și monahi, cu ocazia hramului Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Valea Mare. În după-amiaza aceleiași zile, la statuia Sfântului Ierarh Andrei Şaguna din Sf. Gheorghe, la Biserica din deal cu hramul „Sf. Gheorghe” și la Prima Școală Românească din cadrul Muzeului Carpaților Răsăriteni, au avut loc manifestările: a) Slujba de pomenire a membrilor fondatori ai Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” și ai celorlalte asociații culturale și civice din Sf. Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM); b) Evocarea „Personalitatea Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna în presa de limbă română din Transilvania, până în 1918”, prezentată de Ciprian Hugianu; c) comunicarea „Tezaur documentar. Manuale didactice pentru școlile confesionale ortodoxe din Transilvania, din secolul al XIX-lea”, prezentată de Florin Herțeg (muzeograf) și dr. Ioan Lăcătușu la punctul muzeal „Prima Școală Românească” din Sf. Gheorghe.

Între manualele prezentate s-au aflat și cele având ca autori pe învățătorul Gheorghe Zaharia din Întorsura Buzăului și preotul protopop Constantin Dimian din Brețcu.

La Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe a avut loc, pe 27 iunie 2022, Adunarea Generală a Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, prilejuită de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Ligii. În concluziile lucrărilor s-a apreciat faptul că principala performanță a Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” o constituie funcționarea neîntreruptă a acesteia timp de trei decenii. Omagiind patronul spiritual al său – Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, membrii Ligii au reușit să actualizeze modalitățile folosite de marele ierarh pentru dăinuirea identitară a românilor transilvăneni la contextul geopolitic actual. Acordând atenție cunoașterii istoriei românilor din Arcul Intracarpatic, în același timp, conducerea Ligii s-a preocupat de stimularea cercetărilor referitoare la românii numeric minoritari din județele Covasna și Harghita. Experiența dobândită în cei 30 de ani de activitate, pusă în slujba comunității românești din județul Covasna, poate constitui fundamentul viitoarelor manifestări organizate de noul Consiliu Director, manifestări care vor trebui să fie în concordanță cu provocările societății românești și, pe un plan mai larg, cu cele ale Uniunii Europene și ale întregului mapamond.

Joi, 30 iunie 2022, la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, a avut loc întâlnirea literară „La umbra nucului bătrân” – la care au participat scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, din Brașov, Tg. Mureș, Sf. Gheorghe și din alte localități. Moderatorul manifestării a fost prof. dr. Luminița Cornea.

Vineri, 1 iulie a.c., în deschiderea manifestărilor cultural-științifice prevăzute în program, părintele dr. Laurențiu Gabriel Panciu, consilier eparhial, a prezentat cuvântul de binecuvântare al PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și evocarea personalității Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna. Prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István, în cuvântul său, a apreciat tematica diversă și expertiza conferențiarilor prezenți, făcând un apel călduros la asigurarea unui climat de conviețuire interetnică armonioasă în localitățile județului Covasna, mesaj apreciat de participanții la lucrări. Este demn de menționat faptul că prefectul dr. Ráduly István este primul lider al UDMR care a participat la o manifestare culturală organizată de Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna” și partenerii ei.

În cadrul simpozionului cu tema 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia au fost prezentate 17 comunicări care au abordat o gamă largă de aspecte referitoare la desfășurarea acestui moment important din istoria țării. Simpozionul a fost urmat de vizionarea sub forma unei prezentări multimedia a expoziției numismatice cu tema „Încoronarea Regelui Ferdinand în medalistică”, realizată de prof. Vilică Munteanu din Bacău și prezentată de prof. dr. Liviu Boar din Tg. Mureș.

Organizatorii au fost felicitați de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu, „pentru acest demers”.

În același cadru, s-a desfășurat simpozionul cu tema „Noi cercetări în probleme contemporane în sociologie” organizat de Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române (București), moderat de prof. univ. dr. Radu Baltasiu. Ca de fiecare dată, tinerii cercetători bucureșteni au prezentat comunicări deosebit de interesante referitoare la realitățile complexe din zona multietnică a Arcului Intracarpatic. Prof. univ. dr. Radu Baltasiu a accentuat din nou pericolul instaurării unei stări de cosuveranitate în zonă ca urmare a sporirii investițiilor și a sprijinului oferit comunității maghiare de către Ungaria și a lipsei unei reacții corespunzătoare a statului român.

Prima parte a programului s-a încheiat cu vizionarea expoziției cu tema „Clocote de clopote” realizată de colecționarul ing. Ionuț Zărnescu din Întorsura Buzăului și prezentată împreună cu prof. Petre Străchinaru, senior al culturii românești din zonă, care, alături de av. Ioan Solomon, ec. Doina Melinte, ing. Ioan Mugur Topolnițchi, dr. Gheorghe Tatu, Dumitru Manolăchescu, jurist Nicolae Cîrlănescu și dr. Ioan Lăcătușu au înființat Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”.

Programul a continuat cu simpozionul „Proiecte culturale referitoare la istoria și cultura românilor din sud-estul Transilvaniei inițiate de instituții și asociații cultural-științifice”, în cadrul căruia au fost prezentate proiecte de cercetare, editoriale și civice de înaltă valoare, care pot constitui exemple de bună practică. Ineditul programului l-au constituit prestațiile artistice ale folcloriștilor Ștefan Lupu din Săcele împreună cu formația „Zestrea săceleană” și a Lăcrămioarei Pop cu soțul Ștefan Pop, deținători ai titlului de „tezaur uman viu”.

Sâmbătă, 2 iulie, programul a început cu lucrările Colocviului naţional al Grupului de cercetare „I.I. Russu” pentru studiul sud-estului Transilvaniei, fiind prezentate 20 de comunicări care reflectă rezultatele cercetărilor interdisciplinare din anul 2021 și creionează prioritățile de cercetare pentru anul 2022.

În cadrul dezbaterilor pe marginea materialelor prezentate s-au făcut numeroase propuneri care, prin grija organizatorilor, vor fi centralizate și, după caz, transmise celor în drept.

Răsplătind eforturile de cercetare și promovarea culturii românești din Arcul Intracarpatic, au fost decernate Premiile „I.I. Rusu”, ediţia 2022, următoarelor personalități: scriitorului Nicolae Băciuț (Tg. Mureș), profesorului Dimitrie Poptămaș (Tg. Mureș), prof. univ. dr. Valentin Marica (Tg. Mureș), lect. univ. dr. Bogdan Tofan (Cluj-Napoca) și prof. drd. Florentina Teacă (Sf. Gheorghe) și s-a desfășurat momentul In Honorem – Prof. univ. dr. Ioan Opriș la 80 de ani. Ziua s-a încheiat cu lansarea unui important număr de cărți și publicații.

Duminică, 3 iulie, în localitatea Vâlcele s-a desfășurat serbarea câmpenească Nedeia Sânpetrului, prestațiile formațiilor folclorice și interpreților de muzică populară fiind apreciate de un numeros public prezent la manifestare.

Întregul eveniment s-a bucurat de aprecieri unanime din partea participanților, din rândul cărora redăm:

La întoarcerea acasă, simplul cuvânt MULȚUMESC, este cuprinzător și nu tocmai…! Ce să remarcăm…, amabilitatea, omenia, consistența programului, calitatea oamenilor, complexitatea mesajelor, profunzimea acestora, excelentul ambient, amprenta mesajului…, caratele revelate de unii invitați…!

Jos pălăria, Distinși Colegi! Admirație, deferență, recunoștință…!

Cred că nu vom pieri…, iar Domniile Voastre întrețineți un jăratec…!

Plecăciune!” (Prof. univ. dr. Gh. Calcan, Ploiești)

Felicitări din toată inima pentru acest Simpozion Științific de excepție! Numai parcurgând titlurile Comunicărilor Științifice și ale tuturor activităților incluse în program, ne putem da seama de amploarea unui eveniment în care exigența actului de cercetare științifică se întâlnește în chip fericit cu anvergura tematicii abordate, într-o reuniune de nume prestigioase, gazde și invitați. Dumnezeu să vă rânduiască zile cu sănătate și putere, să reverse asupra Domniilor Voastre harul iubirii Sale, într-o bună ducere la îndeplinire a obiectivelor propuse! Doamne-ajută!” (Prof. Maria Mona Stoica, Sf. Gheorghe)

Vă felicităm pe fiecare în parte pentru prestațiile științifice deosebite! Asemeni, omagii organizatorilor!” (Prof. univ. Ioan Ciurea-Weidner, Köln – Covasna)

Profunda competență științifică a colectivului, aflat sub conducerea dr. Ioan Lăcătușu, face ca Centrul European de Studii Covasna-Harghita să fie cu adevărat un centru academic de promovare – științific și cultural, cu profund caracter național patriotic, de promovare a patrimoniului și a spiritului românesc.” (Prof. Corina Bărăgan, ASTRA, Buzăul Ardelean)

Felicitări! Sunt mereu uimită de vitalitatea oamenilor de cultură din jud. Covasna! Să ne trăiți și să organizați mereu asemenea evenimente!” (Pop Lăcrămioara, Tulgheș)

O manifestare de înaltă ținută. Am remarcat, în mod deosebit, comunicările tinerilor sociologi.” (Prof. univ. dr. Ioan Mușcutariu, Cleveland, SUA)

Balsam pentru inima plină de dor! Mulțam! Fiți binecuvântați!” (Aurora Crina Pop, Spania)

Biroul de presă al

Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail