În cadrul ediției a XIV a „Colocviului național al Grupului de cercetare „I.I.Russu” pentru sud-estul Transilvaniei”, cuprins în manifestările celei de a XXX-a ediții a Zilelor „Andrei Șaguna”, sâmbătă, 2 iunie a.c. s-au acordat câteva premii „I.I.Russu” celor mai reprezentative personalități care s-au remarcat de-a lungul timpului ca susținători și promotori ai românismului în spațiul transilvan. Evenimentul a fost moderat de unul dintre cei mai activi lideri ai comunității românești din județul Covasna,  dr. Ioan LĂCĂTUȘU – arhivist, sociolog, directorul științific al Centrului European de Studii Covasna.

Ceremonia de decernare a premiilor a început cu un moment IN HONOREM Prof.univ.dr. Ioan Opriș de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, la împlinirea onorabilei vârste de 80 de ani.  Prilej cu care s-a subliniat „importanța activității prodigioase a domnului Ioan OPRIȘ, contribuția sa valoroasă la dezvoltarea științei muzeologice, a domeniului de protejare a patrimoniului cultural,  la crearea unei adevărate școli de formare științifică în domeniile istoriei, muzeologiei și patrimoniului cultural, precum și a unui valoros suport didactic pentru studenții și masteranzii din instituțiile de învățământ superior din România și Republica Moldova.”

La ediția din acest an au fost acordate cinci premii. Patru dintre ele au mers în alte județe iar unul dintre ele a rămas la noi în județ. Cele patru premii au fost oferite unor personalități care s-au remarcat de-a lungul timpului prin susținerea și promovarea românismului din spațiul transilvan: scriitorului Nicolae BĂCIUȚ (Tg. Mureș), laudatio Pr. dr. Nicolae Șincan, Prof. Dimitrie POPTĂMAȘ (Tg. Mureș), laudatio Pr. Ilie Șandru, Prof.univ.dr. Valentin MARICA (Tg. Mureș), laudatio dr. Mihai Suciu, Lect.univ.dr. Bogdan TOFAN (Cluj-Napoca), laudatio dr. Adrian Niță. Cel de-al cincilea premiu a fost oferit îndrăgitei covăsnence – Prof. Drd. Florentina TEACĂ – binecunoscuta colecționară de chipuri, istorii, tradiții și obiceiuri, care are adunate în palmaresul ei mai multe lucrări etnografice de mare importanță științifică și educativă, care îmbogățesc nu doar bibliografia pastorală locală, ci și pe cea națională.

Printr-o frumoasă conjunctură a astrelor, mi-a revenit deosebita onoare de a prezenta în acest cadru festiv,  principalele  repere ale activității cultural-științifice pe care am încercat să o cuprind într-un scurt Laudațio pe care vă invit să-l citiți în continuare.

 LAUDATIO cu prilejul conferirii premiului „I.I. Russu”, ediția 2022, Prof. Drd. Florentina Teacă                                                                                             

   Născută într-o zi de iarnă a anului 1978 într-o familie de mocani din Voineștii Covasnei, a urmat cursurile școlii gimnaziale și cele liceale din  localitatea natală, pe care le-a  finalizat cu rezultate foarte bune. În anul 2000, a absolvit Facultatea de Litere, iar în 2004, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, din cadrul Universității Al. I. Cuza, Iași.

După revenirea pe meleagurile covăsnene, a început o fructuoasă muncă de cercetare a culturii populare locale, în mod deosebit a păstoritului transhumant, practicat de secole de vestiții mocanii români  din curbura Carpaților. A devenit o colaboratoare statornică a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și cercetător asociat al  Centrului European de Studii Covasna – Harghita din Sfântu Gheorghe, făcând parte din echipa de arhiviști, muzeografi și documentariști condusă de dr. Ioan Lăcătușu. În toată această perioadă s-a implicat în inițierea și implementarea unor importante proiecte culturale și în desfășurarea  manifestărilor cultural-științifice, organizate de cele două Centre. O încununare a acestei rodnice activități o reprezintă admiterea sa la Școala doctorală din cadrul  Universității VALAHIA, Târgoviște, cu o temă referitoare la păstoritul transhumant al mocanilor din Arcul Intracarpatic.

După atâția ani dedicați acestei anevoioase îndeletniciri, putem vorbi despre o vocație. În bibliografia temei, prin munca sa desfășurată cu profesionalism și dăruire, s-au înscris titluri de referință despre istoria, tradițiile, obiceiurile și cultura  popular românească,  purtând semnătura profesoarei, publicistei și cercetătoarei Floretina Teacă. Fie că au fost volume de istorie locală, lucrări dedicate culturii populare,  albume fotografice, despre obiceiuri străvechi,  povești pentru copii mai mari și mai mici, interviuri – toate la un loc alcătuiesc mărturii ale continuității românești în Carpații de Curbură.

Din cele peste douăzeci de cărți, pe aceste teme, menționăm  câteva titluri, selectiv:„Covasna, Voineşti: istorie şi cultură românească în imagini” (2014),

Sântilia: străvechi obicei pastoral românesc” (2014), „Chipuri de demult din inima României: Voineștii Covasnei în imagini din secolul trecut” (2015), „Mocanii voineșteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan”(2016), „Mărturii ale continuităţii româneşti în Carpaţii de Curbură: Voineştii Covasnei în imagini şi cuvinte” (2016), „Poveste despre noi, dacii din Curbura Carpaților ”(2019),

„Povestea comorii voineștenilor”(2020) și multe alte volume pe aceeași temă, în colaborare sau pe care le-a îngrijit. La acestea se adaugă zecile de studii, articole și interviuri, pe aceeași problematică, apărute în reviste de specialitate, volume colective și în presa cotidiană. Toate acestea  sunt argumente   convingătoare care stau la baza propunerii de  atribuire a premiul  ”I.I. Russu”, ediția 2022.

În același timp, prof. drd.  Florentina Teacă este o sursă inepuizabilă de inspirație. Un reper important pentru comunitatea românească, numeric minoritară, în zona de referință. Este un om implicat în viața cetății care și-a pus amprenta asupra multor generații de tineri pe care i-a coordonat, implicându-i în diverse activități culturale, sportive, turistice, de cercetare, organizate atât în cadrul școlii, cât a deținut funcția de profesor, cât și în afara ei, prin Direcția județeană pentru Sport și Tineret unde a deținut funcția de consilier. Amintim  aici și memorabilele proiecte realizate prin intermediul Asociației GRIT- „Gândește Românește Implică-te Tinerește”, un motto de viață insuflat și tinerei generații pe care a atras-o în tot felul de activități menite să insufle dragostea de tradiții, de locurile natale, de istorie și cultură, prin organizarea de excursii, concursuri de poezie, de recitări, cu prilejul Zilei Naționale a României, Ziua Limbii Române, activități care au stimulat și  educat tinerii, chiar și în perioada pandemiei când ele s-au desfășurat online.

Prof. Drd. Florentina Teacă are o bogată activitate în cadrul societății civile,  în funcțiile de secretar executiv al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș; Vicepreședinte al filialei Covasna a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”; coordonator al proiectelor Asociației de tineret GRIT, Covasna, și așa cum am mai arătat, cercetător-asociat la Centrul European de Studii Covasna-Harghita, ce funcționează sub egida Academiei Române, colaborator al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, al Editurii „Eurocarpatica”  și al presei locale.

Buna pregătire profesională i-a permis să desfășoare cu succes diverse profesii și activități extraprofesionale: profesor, economist, publicist, cercetător, colecționar, lider civic, coordonator al Asociației GRIT, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Covasna etc.

Din septembrie 2021 își desfășoară activitatea în funcția de muzeograf în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, secția etnografie. În toți acești ani a dovedit faptul că,  dincolo de cunoștințele acumulate în anii de studiu, cel mai important aspect este faptul că, Omul de spirit românesc, Florentina Teacă, s-a implicat sufletește în toate activitățile fie ele școlare, culturale,  civice. Iar din munca de cercetare a făcut o pasiune, un mod de a trăi în veșnicia străbunilor pe care-i caută pe cărări de munte, în susurul apelor, în seninul văzduhului, în măreția piscurilor, în cântul păsărilor, în pasul domol al turmelor de oi, al mocanilor, pentru a descoperi noi și noi dovezi ale zestrei neprețuite lăsate de înaintași pe aceste meleaguri; în speranța că într-o zi se va naște cineva suficient de cutezător încât să-și dorească să cutreiere la pas acest străvechi ținut românesc. Și s-a născut!… în umbra Cetății Dacice din Voinești ca un străjer purtând deoparte dorul străbun, de cealaltă, pana de vultur cu care „scrijelește” istorii în pagini memorabile.

Dar poate cel mai potrivit, onorant și frumos titlu care i s-a conferit celei care se recomanda într-un interviu realizat în 2017 de revista „Asul verde” – „nepoată și strănepoată de mocani”, este cel de „Ambasadoare a județului Covasna”,  obținut la Festivalul Național Concurs „Regina Sânzienelor” din Bucovina. Un proiect cultural care s-a desfășurat la Suceava, în iunie 2021, și la care au participat ambasadori din toate județele României și din afara granițelor ei. Prilej cu care a promovat printr-o înregistare video, o parte din frumusețea locurilor, a culturii și tradițiilor covăsnene, cinstind astfel nu doar locul unde s-a născut, Voinești, ci și județul Covasna. Comunitatea românească îi rămâne recunoscătoare pentru toată implicarea și dăruirea cu care a cercetat și promovat, frumusețea și demnitatea de a fi român, într-un spațiul multietnic și pluriconfesional,  unde românii sunt numeric minoritari.

Prin urmare, este o datorie de onoare și un prilej de gratitudine să i se acorde în acest cadru festiv, doamnei Prof. Drd. Florentina Teacă,  premiul „I.I.Russu” ca semn al recunoașterii meritelor deosebite în activitatea de cercetare și promovarea  a istoriei și culturii românilor din Ținutului Covăsnean – tărâmul celor „1000 de izvoare  de sănătate” și al Cetății Dacice  din  Valea Zânelor.

Felicitări și succes deplin în realizarea tuturor proiectelor propuse, fie ele pe termen scurt, mediu  ori  de perspectivă.

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail