Pentru iubitorii artelor plastice avem o veste bună.În perioada 24 noiembrie – 4 decembrie 2023 sunteți invitați la Centrul Cultural „Reduta” din Brașov (manager Adrian D. Vălușescu) pentru a explora noi teritorii aflate la convergența între real și virtual, având parte de o experiență inovativă în cadrul proiectului MEDIA-ART implementat de Serviciul Programe Culturale. Vernisajul va avea loc în Galeria Centrului Cultural Reduta în data de 24 noiembrie, la ora 18.00, programul de vizitare fiind între orele 10.00 20.00. 

Faceți cunoștință cu „Inner Synthesis”
„Inner Synthesis” (”Sinteza interioară”) este un cadru conceptual artistic care explorează dinamica schimbătoare a identității individuale în contextul definit de spațiile sociale virtuale.Prin ”EYE SB-you”!, autorul, un tânăr artist plastic pe nume Alexandru Cînean prezintă niște ochi pictaţi în vestitele lucarne ale unor vechi case din Sibiu și promovează elementele arhitecturale specifice vechiului burg transilvănean, într-o variantă plastică unică.

Publicul va  putea descoperi atât o ființă virtuală suprarealistă, realizată de ”Augmented Space Agency”, cât și lucrări în tehnică mixtă pe pânză, respectiv o instalație video cu detalii animate proiectate în iriși purtând semnătura sibianului Alexandru Cînean. Activitatea celor de la ”Augmented Space Agency” gravitează în jurul experiențelor imersive, interactive și digital augmentate regăsite în conținutul real-virtual și este susținută de un echipaj specializat în design, de experiențe, dezvoltare software și producție de conținut digital specifice mediilor XR. ”Inner Synthesis” reprezintă un cadru conceptual artistic care explorează dinamica schimbătoare a identității individuale în contextul definit de spațiile sociale virtuale.

Opera de artă AR rezultată prevede o ființă virtuală suprarealistă, întruchiparea unui poem  ce transmite atât introspecție, cât și dezbatere deschisă privind „dilema identității” în cadrul spațiilor sociale online emergente: site-uri de rețele de socializare, forumuri online și camere de chat, jocuri video multiplayer, realitate virtuală și metavers.         

Cine este Alexandru Cînean?

Dacă n-ați auzit poate de el, vă prezentăm în cele ce urmează câteva date. Alexandru Cînean este un tânăr artist vizual din Sibiu, profesor la o școală din localitate, și în perioada următoare va expune la Brașov mai multe lucrări realizate în tehnică mixtă pe pânză și va aduce în atenția publicului o instalație video, cu detalii animate proiectate în iriși.

Prin ”EYE SB-you!” prezintă ochii pictaţi în lucarnele caselor din Sibiu și promovează elementele  arhitecturale specifice frumosului oraș, într-o variantă artistică unică. Astfel burgul a devenit spectator al propriilor istorii, clădirile au prins viață, se metamorfozează în adevărate personaje și răspund privitorului, călătorului, exploratorului, devenind în același timp privit și privitor.

„Este un proiect drag mie, mai ales că sunt sibian, se confesează artistul. De când eram copil îmi imaginam casele cu lucarne din Sibiu ca fiind personaje fantastice, ce veghează asupra trecătorilor.  Proiectul are ca scop promovarea elementelor arhitecturale specifice Sibiului, într-o variantă artistică unică, având ca rezultat o mai bună animare a localității şi valorificarea patrimoniului cultural local. În contextul proiectului propus, oraşul capătă ochi şi devine spectator al propriilor istorii. Temele şi lucrările se încadrează în mai multe registre cum ar fi spaţiul realităţii, dar şi în zona iluzoriului şi vizionarismului cu accente ale neo-surrealismului, în tangenţă cu neo-realismul asociat cu accente fotorealiste, neo-romantismul şi modele din publicitate sau media, corelate pe alocuri cu citate din clasici. În spatele imaginii stă fixarea riguroasă a subiectului şi implicaţiilor lui, un demers de documentare, un amplu efort de concepţie, prelucrare, atenţie pentru unitatea ansamblului, dar şi pentru detaliu, cu susţinere intensă la nivel cromatic.  În fiecare proiect am reuşit să transpun şi o parte din identitatea mea, astfel a contribuit la crearea unei amprente proprie. În dezvoltarea mea profesională şi artistică bursele pe care le-am obţinut la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca au avut o importanţă deosebită. De-a lungul anilor de studiu am vizitat foarte multe muzee, ateliere şi galerii de artă, unde am cunoscut numeroşi artişti şi oameni de cultură cu care am avut şansa să lucrez atât în mod direct, dar şi indirect” se confesa ziarului ”Adevărul”.

Alexandru Cînean (34 de ani) a urmat cursurile Universităţi de Artă şi Design din Cluj-Napoca unde a obţinut Diploma de licenţă în pictură în anul 2010, iar în anul 2012 Diploma de masterat la Universitatea de Artă şi Design. Remarcat pentru talent în timpul studiilor, a fost selecţionat pentru un sejur la Academia delle Belle Arti di Torino, Italia în perioada 2008-2009 în cadrul proiectului European Erasmus. În 2011 Alexandru Cînean a fost din nou beneficiarul unei Burse Erasmus. A făcut stagiu de trei luni (noiembrie 2011-februarie 2012) în Belgia, în Thuin la Galeria Antecedence/Ephemere.

Îi dorim succes și la Brașov!

 Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail