În ultimul timp, în programul activităților culturale ale Asociației Cultural-Creștine „Justinian Teculescu” apare un nume nou: Corul bărbătesc din Voinești – Covasna, grup vocal din fac parte 10 voineșteni cu vârste între 17 și 53 de ani, cu voci bune și caractere alese, cu meserii și preocupări diferite, dar pe care dragostea de tradiții îi unește.
Prima filă din povestea Corului Bărbătesc din Voinești – Covasna a fost scrisă în urmă cu mai puţin de un an, când o idee răsărită la o discuție între prieteni a devenit realitate. Întâlnirea cu Alexandru Avram, coordonatorul Grupului de fluierași „Mugurașii”, a fost de bun augur, acesta acceptând cu bucurie rolul de dirijor al corului. După puține repetiții, voineștenii au urcat pe scena Sîntiliei din Zăbala, alături de Veta Biriș, apoi, peste o săptămână, au cântat la Nedeia mocănească a voineștenilor, în Poiana Sântiliei din Covasna.
Membrii Corului bărbătesc din Voineștii Covasnei răspund oricărei invitații la activități culturale din Covasna, iar apariția lor, îmbrăcați în frumoase costume populare și cojoace mocănești, stârnește ropote de aplauze din partea publicului spectator, melodiile cântate rămânând prinse în sufletele oamenilor. Repertoriul corului cuprinde cântece patriotice, cântece populare și colinde și se diversifică odată cu trecerea timpului.
Niciunul dintre cei ce formează acest cor nu are pregătire muzicală sau studii în domeniu. Ceea ce îi aduce împreună nu este doar pasiunea pentru muzica populară sau cea patriotică, ci şi dorinţa de a demonstra că în Voineștii Covasnei cultura, păstrarea şi transmiterea tradiţiilor ocupă un loc important. Frumusețea cântecului românesc trebuie dezvăluită. Munca aceasta este una de echipă, nu individuală. Și le place la nebunie, fiind și ei uimiți de succesul obținut.
Am stat de vorbă cu Constantin Munteanu, decanul de vârstă și unul din inițiatorii Corului bărbătesc din Voineștii Covasnei, care ne-a dezvăluit, printre rânduri, bucuria cu care participă la acțiunile corului.
„Am început în vara anului trecut, din dragoste pentru tradiții, pentru muzica românească. Alexandru Avram, dirijorul nostru, ne-a dat încredere să ne depășim emoțiile. Pentru că da, am avut emoții la primele ieșiri pe scenă, care au fost la Sântiliile din Voinești și din Zăbala. Atâta lume ne asculta! Și bucuria a fost imensă atunci când toți ne-au aplaudat! Am înțeles că le-a plăcut prestația noastră și am fost siguri, atunci, că trebuie să mergem mai departe! Apoi, încetul cu încetul, formaţia noastră s-a închegat, a prins formă, structură şi o anumită statornicie. Încercăm să ne facem timp să ajungem la repetiții – nu ne e întotdeauna ușor, cu toții avem locuri de muncă și multe de făcut.
Lucrul într-un cor nu este uşor deloc. Aici se operează cu material uman 100%. Corzile vocale, mai ales, şi întreg corpul omenesc vibrează, în general, atunci când cânţi. Nu e ca la instrument, pe care l-ai luat în mână şi care scoate sunetul dorit dacă ştii cum să-l foloseşti. La cor e mai complicat. Aici chiar şi vocea ta este schimbată în sensul că trebuie să ţi-o dozezi, să ţi-o temperezi sau chiar forţezi, dacă partitura o cere. Vocea trebuie educată şi educaţia înseamnă exersare. Teoretic, noi putem înţelege nişte lucruri privind muzica, dar în momentul în care începi să pui în practică, totul devine mult mai greu. E la fel ca în sportul de performanţă. Poţi să ştii teoretic cum să faci, dar dacă nu-ţi iese şi practic, nu ai făcut nimic. Şi îţi iese doar dacă exersezi. Și nu e greu, atât timp cât este pasiune, ceea ce, din fericire, nu lipseşte niciunuia din corul nostru”, a declarat, pentru cititorii ziarului Mesagerul de Covasna, Constantin Munteanu, membru al corului.
Îi dorim Corului Bărbătesc din Voinești – Covasna viață lungă, multe apariții pe scene din Covasna sau din țară și așteptăm cu nerăbdare primul CD!
Cosmin Teodor IOSUB