În perioada aprilie-mai 2019, s-au desfășurat etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline, conform calendarului Ministerului Educației Naționale, în cadrul cărora numeroși elevi covăsneni au obţinut premii și mențiuni, numărul premianților fiind în creștere în ultimii ani școlari, conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Un raport al IȘJ Covasna arată că la olimpiada de matematică din 22-25 aprilie 2019, de la Hunedoara, o elevă din clasa a VII-a, de la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe a obținut medalia de bronz.

La Olimpiada de tehnologia informației, din perioada 16-19 mai, de la Arad, un elev de clasa a XII-a, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, a obținut medalia de argint.

La Olimpiada de matematică pentru școlile/secțiile cu predare în  limba maghiară (clasele V-XII), 28 februarie – 3 martie 2019, Satu Mare, s-a obținut un premiu I și un premiu II, tot de către doi elevi din clasa a VII-a, de la Colegiul Național „Székely Mikó”. Un premiu I a fost obținut și la Olimpiada de matematică pentru școlile/secțiile cu predare în  limba maghiară (clasele V-XII), ce a avut loc între 28 februarie – 3 martie 2019, la Satu Mare, de către un elev de clasa a XI-a, de la aceeași unitate de învățământ. Și la Olimpiada de limba și literatura maghiară „Mikes Kelemen”, din 24-27 aprilie, de la Oradea, s-a obținut premiul I, de către un elev din clasa a IX-a, de la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc. La aceeași olimpiadă, alți doi elevi, de la Colegiul Național „Székely Mikó”, din clasa a X-a și din clasa a XII-a, au obținut tot premiul I.

Și la Olimpiada națională instrumentală, din 17-19 aprilie, de la București, elevii covăsneni, de la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe au obținut rezultate frumoase, concretizate în două premii III, dar și o mențiune.

La olimpiada de istorie, din 22-26 aprilie, de la Drobeta Turnu Severin, o elevă de clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a obținut mențiune.

La Olimpiada de religie ortodoxă, din 1-5 mai, de la Oradea, o elevă de clasa a X-a, de Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, a obținut un premiu special, iar o elevă de clasa a XII-a, de la Liceul Teoretic             „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, a obținut mențiune.

La Olimpiada de limba și literatura română pentru minorități și diaspora, 22- 25 aprilie 2019, Odorheiul Secuiesc, o elevă de clasa a VIII-a, de la Școala Gimnazială „Bem Jozsef” din Lemnia a obținut un premiu special, o elevă din clasa a VI-a, de la  Școala Gimnazială „Horn David”  din Comandău a obținut tot un premiu special, iar la aceeași olimpiadă, o elevă din clasa a VII-a, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe a obținut mențiune.

La Olimpiada de limba și literatura română, pentru gimnaziu, ce a avut loc între 22-25 aprilie, la Iași, o elevă din clasa a V-a, de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului,  a obținut mențiune.

Și la olimpiada de fizică, elevii covăsneni au adus rezultate. Este vorba despre două mențiuni speciale, obținute de elevi de la Liceul teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, și de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc, iar acestea sunt doar câteva dintre olimpiadele la care elevii covăsneni au adus acasă premii. Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” – Târgu Secuiesc, Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” –Covasna; Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” – Sfântu Gheorghe; Liceul Teologic Reformat Târgu Secuiesc; Şcoala Gimnazială „Turóczi Mózes”- Târgu Secuiesc; Liceul Pedagogic „Bod Péter”;  Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” Târgu Secuiesc; Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid”- se numără printre unitățile de învățământ reprezentate cu cinste la aceste evenimente.

„Inspectoratul Şcolar Județean Covasna îşi manifestă, pe această cale aprecierea, atât pentru elevii premiați, cât și pentru cadrele didactice care i-au pregătit pentru munca depusă și rezultatele de excepție obținute. Considerăm că este important ca profesorii să acorde o atenție deosebită încurajării elevilor în general și a celor capabili de performanță în special, în vederea participării la concursuri şi olimpiade şcolare, pentru că astfel se poate stimula spiritul competițional și se poate lărgi universul de cunoaştere a elevilor, ceea ce duce la o dezvoltare individuală pozitivă. Ne exprimăm speranța că, în anii şcolari ce vor urma, numărul elevilor care vor participa va crește, iar rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor.”- a transmis conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail