Foto: Mesagerul de Covasna

La două zile după ce, în mediul online, membrii ASUM Brașov (Asociația pentru Siguranța Urbană și Mediere) au adus în spațiul public așa zisul „Model de „bune” practici și în Comuna Vâlcele-Județul Covasna, privind gestionarea deșeurilor menajere! viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu, a  dorit să informeze publicul că autoritățile covăsnene „nu au stat cu mâinile în sân” în cei doi ani de funcționare a firmei DEȘEURI R SRL, care își desfășoară acivitatea de colectare și reciclare a deșeurilor nepericuloase în satul Araci, ci au luat măsuri conform prevederilor legale.

Potrivit declarației acestuia, măsurile nu sunt suficiente datorită lacunelor din legislația existentă, ceea ce face ca astfel de situații ca cea existentă la poarta de intrare în comună, dinspre Bod, să creeze nemulțumiri în rândul locuitorilor și, totodată, probleme de mediu.

Model de „bune” practici și în Comuna Vâlcele-Județul Covasna, privind gestionarea deșeurilor menajere! Cantități impresionante sunt depozitate, ilegal, într-o locație la intrarea în satul Araci, pe malul Oltului! Locația se află la mai puțin de 300 de metri față de Primăria Comunei Vâlcele dar și de locuința primarului. Să nu cunoască autoritățile de Mediu ce se întâmplă acolo? Cetățenii se plâng de mirosul degajat. Locuitorii susțin că în spatele afacerii s-ar afla un fost deputat PSD-Octavian Goga. Noi nu știm dacă este așa! Știm doar că acesta deține în localitate o suprafață însemnată de teren. Autoritățile, asta dacă mai avem autorități, ar trebui să intervină de urgență! Este inadmisibil așa ceva. Locația se află la limita teritorială cu Județul Brașov, în aceiași Țară! Solicităm public intervenția de urgență a Prefectului Todor Constantin, a Ministerului Mediului dar și a Gărzii de Mediu Covasna!”, au scris membri ASUM pe pagina de Facebook., în data de 19.01.2020.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți, 21 ianuarie, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu,  a venit în fața jurnaliștilor cu acte care arată  că atât Primăria cât și autoritățile de mediu din județ- Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Covana- au avut de lucru cu firma DEȘEURI R SRL în cei doi ani de activitate, ca urmare a nerespectării legislației în domeniu.

 

Nicolaie Cucu  a afirmat că Primăria Vâlcele este interesată de curățenia localității,  și încercă să o aducă undeva spre normal, deși mai sunt  probleme cu unii cetățeni care nu înțeleg să țină curățenia. „ Mare parte dintre  cetățenii  din comuna Vâlcele  au contracte de salubritate încheiate cu societatea Tega  din Sf. Gheorghe, care într-o săptămână  ridică  gunoiul menaj  iar săptămâna următoare, de obicei marțea, vine și ia  sacii cu deșeuri colectate selectiv. Persoanele care nu au contracte cu TEGA, plătesc o taxă specială, în baza unei hotărâri a Consiliului Local. Deci, nimeni nu rămâne netaxat în ceea ce privește gunoiul.”

Însă, potrivit viceprimarului, autoritățile locale nu au prea multe pârghii legale în ceea ce privește funcționarea unei firme pe teritoriul unității adimistrativ teritoriale, în sarcina acestora  căzând doar emiterea Autorizației de funcționare și amendarea agentului economic în caz de neavizare anuală, cu sume destul de mici, precum și sesizarea factorilor de mediu, atunci când ese cazul.

DEȘEURI R SRL funcționează, în prezent, fără autorizație de funcționare valabilă 

În cadrul conferinței de presă care a avut loc ieri, viceprimarul Nicolaie Cucu a ținut să facă un scurt istoric cu privire la înființarea  firmei de colectare și reciclarea a deșeurilor ce are punctul de lucru în satul Araci, precum și a demersurilor pe care Primăria Vâlcele le-a făcut în anii 2018-2019 legat de funcționarea defectuoasă a activității acesteia.

Această firmă la care se face referire  s-a înființat în 04.05.2017, conform Certificatului de înregistrare emis de Registrul Comerțului. Primăria  nu a fost întrebată dacă este de acord, dacă ne place ca la intrarea în localitate,  lângă DJ 103 să se înființeze această firmă de prelucrare a deșeurilor. Obține Autorizația de mediu nr. 4 în data de 08.03.2018 pentru colectarea deșeurilor nepericuloase și obține, tot în acel an, Autorizația de funcționare  nr. 12 din data de 23.10.2018, de la Primăria Comunei Vâlcele.

În anul 2019 (reprezentanții firmei- n.red) nu se mai prezintă la Primăria comunei Vâlcele pentru obținerea autorizației de funcționare, fapt pentru care noi, primăria, am trimis o somație în data de 13.09.2019, prin care am  solicitat să intre în legalitate, să respecte art 20 din Legea 211/2011 și cele prevăzute în autorizația de mediu nr. 4,  pentru că am constatat că  pe lângă faptul că nu mai aveau autorizația de funcționare, nu  respectau regulile  privind igiena aerului, a apei, a faunei, și aduceau prejudicii mediului înconjurător prin faptul că arată foarte urât  ca piesaj al zonei de la intrarea în comună. Firma nu a răspuns  somației noastre.”- a arătat Nicoae Cucu.

Amenzi de 57.500 lei pentru nereguli constatate de Garda de Mediu

Viceprimarul comunei Vâlcele a menționat că la  nici șapte luni de la obținerea Autorizației de Mediu de către SC DEȘEURI R SRL, primăria a  înștiințat APM Covasna, în data de 05.10.2018, cu  privire  la faptul că sunt nereguli în ceea ce privește desfășurarea activității de colectare și reciclare a deșeurilor nepericoloase, precum și Garda de Mediu.  Potrivit acestuia,  „la data de 16.10.2018 APM ne-a comunicat că, controalele privind colectarea, reciclarea, valorificarea deșeurilor  se efectuează de reprezentanții legali ai Gărzii de Mediu”.

Nicolaie Cucu a declarat că și în sedințele de consiliu local a fost ridicată problema gunoaielor de la capătul satului Araci.„ Eu, în ședința de consiliu din 29 februarie 2019 am arătat că  avem cea mai urâtă intrare în localitate, dinspre comuna Bod, datorită firmei care colectează deșeuri. Și în ședința  de consiliu local din 29 martie 2019, un alt consilier  arată că  la intrarea în Araci avem o groapă de gunoi care din când în când umple satul de gunoaie. La aceste probleme ridicate în ședințele de consiliu, dl Primar a arătat că acolo funcționează un centru de deșeuri care este autorizat de  cei de la Mediu.

Demersurile viceprimarului comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu,  privind  respectarea normelor de mediu au continuat și în cursul anului trecut  când, deși se afla internat în spital, potrivit declarației sale, a sesizat telefonic, în data de 10 martie 2019, reprezentanții APM și ai Gărzii de Mediu Covasna, după ce  localnicii i-au reclamat faptul că  datorită unui vânt puternic, de la această firmă au fost împrăștiate pe câmp deșeuri de plastic și „ninge cu plastic” în Araci,  situație care a fost relatată și pe un post de televiziune.

Autoritățile de mediu au întreprins măsurile prevăzute de legislație și, potrivit viceprimarului Nicolaie Cucu, „În decursul anilor 2018-2019 Garda de Mediu  a efectuat 3 controale la această firmă, au  aplicat sancțiuni în valoare de  57.500 lei  și le-au solicitat, prin măsurile stabilite,  să intre în legalitate, fapt care se pare că firma nu l-a respectat.

De la comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu Covasna, Lucian Cândea,  am primit informația că amenda în valoare de 50.000 lei, aplicată în urma unui controlul efectuat în anul  2018, a fost contestată în instanță. „Luna aceasta trebuie să se finalizeze cea de 50.000 lei, atunci s-a dat și notificare de sistare a activității, la sfârșitul anului 2018. Agenția (de Mediu- n.red) i-a dat termen de 60 de zile  ca să respecte măsurile pe care le-am trasat noi, și apoi i s-a reavizat autorizația de mediu”– a declarat Lucian Cândea.

SC DEȘEURI R SRL- firmă cu 2 angajați și cu stocul de deșeuri vândut

Foto: Mesagerul de Covasna

În cadrul conferinței de presă, viceprimarul Nicolaie Cucu a menționat că  în cursul zilei de luni, 20 ianuarie a.c, după apariția în mediul online a filmulețului postat de ASUM, administratorul firmei de colectare și reciclare deșeuri, Costin Ovidiu Cotologea,a depus la Primăria Vâlcele  niște  acte neînregistrate,  prin care ni se comunică că începând cu luna noiembrie 2019 nu s-au mai colectat deșeuri la locația din Araci (…), această activitate fiind preluată de societatea Ayan Recycle SRL Brașov (înființată în anul 2019-n.red) căreia i s-a vândut stocul de deșeuri conform contractului încheiat cu această societate, și a facturii atașate. Ne atașează NU un Contract, ci o promisiune de contract (scrisă de mână-n.red) nesemnată de nimeni, care nu are pentru noi nicio valoare. (…) Pe baza acestor hârtii depuse la primărie eu nu pot să-i  iau la întrebări pe cei de la firma din Brașov care au cumpărat stocul de marfă, conform facturii atașate. ”

Nicolaie Cucu a atătat, totodată, că din extrasul REVISAL solicitat și obținut de la ITM Covasna reiese că tuturor persoanelor care au fost angajate în perioada februarie-octombrie 2019, pentru sortarea deșeurilor, l-i s-au desfăcut contractele de muncă, singurii angajați  fiind, în prezent, directorul și un consilier.

După mine, firma este funcțională, are conducere și, nefiind în faliment, ei ar trebui să fie interesați să scape de cantitatea de deșeuri. Eu cred că singura soluție, astăzi, este sistarea activității,  pentru că din autorizația de mediu sunt încălcate 90% din prevederi. Firma  are dreptul de colectare și reciclare, nu de depozitare,  ori la ora  actuală, nemaiavând forță de muncă, acolo este doar depozitare de deșeuri. (…) Noi dorim să vă arătăm că NU SUNTEM  PASIVI, ȘI NE PASĂ! Mie mi-a părut bine că a apărut filmul deoarece eu  eram cel rău, de fiecare dată, care a ridicat această problemă și  că îmi e rușine de această situație. SINGURA SOLUȚIE este  ca autoritățile de mediu  să-i întrerupă activitatea.”a precizat  viceprimarul comunei Vâlcele.

Va fi sau nu va fi dispusă măsura sistării activității firmei SC DEȘEURI R SRL?

Dacă va fi sau nu va fi dispusă măsura sistării activității firmei SC DEȘEURI R SRL vom afla, probabil, în cursul săptămânii viitoare, când comisarii Gărzii Naționale de Mediu Covasna vor încheia controlul efectuat în urma sesizării depuse de Primăria comunei Vâlcele.

„Încă nu am reușit  să încheiem nota de constatare, așteptăm ca reprezentantul firmei să aducă toate documentele pe care i le-au solicitat colegii mei comisarii, până joi, 23 ianuarie. Eu sper joi, dar el a solicitat o amânare până luni, 27 ianuarie. Avem termen, dar sper să aducă documentele cât mai repede, nu i-am solicitat multe. (…) Nu este o groapă de gunoi, așa arată, dar nu vreau să se înțeleagă că județul Covasna are o groapă de gunoi!   Este o firmă care este autorizată; că nu se respectă ceea ce este în autorizația de mediu,  suportă consecințele firma respectivă și va trebui să intre în legalitate. I se vor lăsa măsuri, se vor aplica sancțiuni conform legii.” – a declarat  Lucian Cândea, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu Covasna.

Noi sperăm că reprezentanții firmei de colectarea și reciclare a deșeurilor vor rezolva problema în cel mai scurt timp posibil și vor înțelege, totodată, că  „obrazul” județelui Covasna nu merită „să fie pătat”, în condițiile în care atât autoritățile locale, cât și locuitorii,  și-au dat toată silința, în ultimii ani, pentru o cât mai bună colectare și gestionare a deșeurilor și pentru păstrarea unui mediu curat, lucru recunoscut de toți cei care ne trec pragul.

Maria CREȚU-GRAUR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail