CNMV a lansat numărul II al revistei „Accente”

. . Elevii eminenți ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe, au asistat săptămâna trecută la lansarea celui de-al doilea număr al revistei ”Accente”.

Toți cei prezenți în sala Amfiteatrului CNMV au asistat joi, 17 aprilie, la lansarea celui de-al doilea număr al revistei mozaic „Accente”. Numele a fost ales sugestiv, așa cum spune chiar redactorul-șef al publicației, prof. Maria Stoica, întrucât, prin intermediul acestei publicații se dorește punctarea aspectelor importante din viața Colegiului.

„Ne-am propus să punem accentul pe anumite aspecte din viața școlii: pe bine, pe frumos și pe adevăr, pe valoare, să promovăm exemplele pozitive din școală. Este bine că suntem în complementaritate cu celelalte două publicații ale școlii astfel încât fiecăreia îi revine un domeniu destul de amplu de activitate. Noi însă ne-am propus în mod ambițios să acoperim activitatea desfășurată în cele trei cicluri de învățământ, care funcționează aici în școală. Începând cu cei din ciclul primar, pe care doamna învățătoare Stela Matei – colaborator al revistei noastre, i-a adus aici  ca să ne susțină, continuând cu ciclul gimnazial, dintre care i-am invitat pe elevii care s-au pregătit pentru Olimpiada de limba și literatura română și au reprezentat-o frumos, ajungând până la etapa județeană și culminând cu liceul, pentru că la vârsta liceului se formează și structurile cognitiv-imaginative și simțul responsabilității astfel încât scrierile redactate de tinerii jurnaliști să fie realizate și prin respectarea principiului deontologiei profesionale.” – a explicat prof. Maria Stoica, în deschiderea evenimentului.

Primul număr al revistei a fost publicat în data de 6 noiembrie, la cea de-a 25-a aniversare a Colegiului și s-a bucurat de laudele profesoarei Doina Dobrean, din județul Harghita, editor al revistei online „Lyceum – Subcetate”, cu o activitate publicistică bogată și studii dedicate istoriei localității, folclorului și etnografiei zonei respective. Aceasta spunea că publicarea revistei „Accente” reprezintă cel mai frumos cadou făcut de ziua școlii.

„Fiind un an jubiliar, revista va păstra echilibrul între trecut și prezent. Pe lângă articolele care vorbesc despre pulsul vieții în contemporaneitate, mai avem și articole care derulează o istorie de 25 de ani a școlii.” – a mai spus prof. Maria Stoica.

Revista „Accente” a fost concepută de elita Colegiului Național „Mihai Viteazul”: elevii olimpici și talentați ai municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu profesorii colaboratori. Aceasta conține, printre multe alte articole interesante, poezii, relatări și experiențe din viețile liceenilor Colegiului „Mihai Viteazul” și nu numai. Printre numele celor care au muncit la crearea publicației și care și-au lăsat amprenta în paginile ei se numără: Patrașcu Andreea-Larisa, Iorga Diana Maria, Costandachi Monica, Larisa Banciu,, Diana Dumbravă, Tudor-Andrei Goicea, Andor Jozsef Varfva și Sebastian Andriesei, majoritatea fiind elevi ai claselor a XI, fără experiență în domeniul jurnalismului, dar cu o mare înclinație către această direcție.

„Bineînțeles că fiecare și-a urmat propriul drum în ceea ce privește participarea la multele olimpiade școlare, sunt copii buni din toate punctele de vedere, ei sunt cei care mi-au inspirat publicarea primei antologii de texte în versuri și în proză, intitulată „Vise și stele”. I-am invitat la activitățile cenaclului literal „După-amiezele poeziei”, care dorește să coaguleze în jurul său alte și alte talente, și astfel am ajuns să lucrez cu Diana Maria Iorga, cea care acum este laureata multor concursuri naționale de poezie, cu Andreea Patrașcu, cea care este tehno-redactorul revistei și responsabilă cu ilustrația grafică, Constandachi Monica, cea căreia de asemenea i-am predat limba română și care este laureata olimpiadelor naționale de limba franceză, și cu Sebastian Andriesei fotoreporterul, care este laureat al olimpiadei naționale de geografie și un bun cântăreț în strană. I-am adăugat pe: Tudor-Andrei Goicea, care de anul trecut activează în cadrul cenaclului literar „După-amiezele poeziei”, premiant și el la concursurile naționale de creație, pe Larisa Banciu am descoperit-o ca fiind un talent literar de care nu puteam să mă detașez și Diana Dumbravă este omul meu de nădejde, participantă la olimpiada națională de limba latină, ea este autoarea unor articole care relatează despre activitățile desfășurate în cadrul școlii, cu diverse ocazii, sau despre proiectele de anvergură la care au participat. De asemenea, îl mai avem pe Andor Jozsef Varga, cântărețul de muzică psaltică, semnatarul unui articol foarte frumos, care ne ajută pe toți să ne înduhovnicim, despre mănăstirea Oașa (…) și Sabrina Vatamanu care m-a însoțit în 2013 la Botoșani la olimpiada națională de limbi clasice.” – a mai spus prof. Maria Stoica.

„Mă bucur că sunt înconjurată de oameni impregnați de spirit„

Aceasta a relatat faptul că ideea publicării revistei s-a născut anul, trecut pe când, în timpul unei discuții purtate cu președinta asociației Colegiului Național „Mihai Viteazul”, prof. Maria Ștefan, au hotărât că lansarea revistei, cu ocazia zilelor școlii, ar marca într-un mod deosebit evenimentul. Structura revistei a fost intens gândită apoi, iar prin contribuția profesoarei Rodica Dobrițoiu și învățătoarei Stela Matei, proiectul s-a concretizat.

„Una este să participi cu un articol și alta este să ai viziunea de ansamblu asupra revistei. Ea dispune de geniul acesta de a vizualiza revista în ansamblul ei.” – așa începea prof. Stoica descrierea despre eleva în mâinile căreia stă responsabilitatea de a aranja în paginile revistei, articolele și pozele, fundalul și culorile necesare, astfel încât totul să armonizeze așa cum ar trebui. Profesoara apreciază această muncă depusă de eleva ei, ca fiind asemănătoare unei construcții a unei case, munca depusă în conceperea paginilor și a formatulu final fiind una de arhitect, cu ingrediente exacte: „Știe ce, unde și cât încape, știe să proporționeze materialele pe care eu i le trimit în formă brută. Eu adun materialele de la colaboratorii noștri, elevi, profesori, cu cât mai mulți cu atât mai bine, dar ea este cea care dă formă revistei și mă suportă apoi, din momentul în care încep corecturile și până la ore târzii din noapte, fără să se supere niciodată când află că mai trebuiesc șlefuite expresiile, că imaginile poate nu sunt suficient de grăitoare.” – mai adaugă aceasta cu mândrie. Totodată, eleva susține că munca pe care conceperea revistei i-o solicită îi conferă o deosebită plăcere: „Odată cu revista am descoperit că îmi place cu adevărat să așez în pagină și să încerc să găsesc o modalitate pentru ca pagina să arate cât mai bine; un fundal care să se asocieze cu tot ceea ce intră în text și să se armonizeze foarte bine.” – spune Andreea Patrașcu.

Revista este una de tip mozaic, cu o sferă largă de acoperire. Elevii care lucrează în redacția revistei sunt olimpici la diverse materii, cărora profesoara Maria Stoica le-a predat limba română în clasele V-VIII. În cele două decade de participări la olimpiadele naționale alături de elevii ei, profesoara se poate lăuda că a adunat 19 premii: „Puțin lipsea și ajungeam să țin în echilibru anii de participare la etapa națională, cărora să le corespundă un premiu. Sunt foarte multe rezultate  valoroase pe care le-au obținut elevii noștri, căci fără ei noi nu am fi nimic. Noi suntem doar coechipierul întotdeauna, pregătiți să ofeim ajutorul, atunci când ni se cere, când ni se pun întrebări.”

Toți membrii redacției revistei „Accente” s-au declarat mândri de participarea lor în acest proiect. Câțiva dintre cei care și-au lăsat amprenta în paginile revistei au transmis câte un sfat, din suflet, colegilor prezenți în sala Amfiteatrului: „Un sfat pentru toată lumea este să își urmeze visul și să încerce, pentru că dacă încerci reușești și poți ajunge chiar oriunde vrei tu muncind.” – a spus Sabrina Vatamanu.

Într-un articol intitulat „Portret de sportiv”, Bianca-Gabriela Ioniță, o elevă în clasa a X, relatează într-una din paginile revistei experiența de sportivă, mutată nu de mult în orașul nostru, pentru a putea să își urmeze visul de a juca handbal. Aceasta și-a îndemnat colegii din clasele mai mici, prezenți la lansarea revistei, să își urmeze visul și să nu renunțe niciodată, dacă ceva anume le place, și să persevereze orice ar fi.

Andor Jozsef Varga, sau Iosif cum îl alintă profesoara și colegii săi, și-a îndemnat colegii să nu întoarcă spatele valorilor spirituale pe care România încă le deține: „Dacă cineva dintre voi va dori vreodată să redescopere cu adevărat țara, neamul, și ar dori să atingă mai ales acele valori spirituale pe care țara noastră încă le are, îi sugerez și îl îndemn să vină la mănăstirea Oașa, unde este limita dintre cer și pământ, unde fiecare dintre noi se poate redescoperi pe sine, și poate cumva să își găsească scopul vieții și calea.”

Tudor Andrei-Goicea, premiat în cadrul concursului național „Ocrotiți de Eminescu” a încheiat printr-un discurs motivațional seria sfaturilor echipei de tineri jurnaliști: „Sunt foarte mândru că am ocazia să îmi împărtășesc sentimentele, trăirile și convingerile mele în această revistă. Prin ceea ce scriu încerc să reaprind torța acestui neam, vedem că țara noastră nu se îndreaptă poate în direcția cea mai bună însă ne-au rămas două valori foarte importante: în primul rând vorbim despre istoria noastră, despre daci, despre romani, despre marii domnitori ai țării noastre, și vorbim despre creștinism, pentru că de fapt, ortodoxismul acesta al neamului nostru ne reprezintă, ne dă viață, ne dă aripi. (…) Vreau să remarc faptul că niște oameni minunați, cum este doamna Stoica, încearcă să țină viu acest românism, să păstreze tradițiile și obiceiurile noastre pur românești.”

Profesoara Maria Stoica a ținut să precizeze că și cei mici vor fi stimulați să experimenteze jurnalismul. În cadrul săptămânii „Școala altfel”, ce se va desfășura în perioada 18-22 aprilie, elevii claselor a V-a vor avea ocazia să își testeze și să își exerseze talentele de viitori jurnaliști. Aceștia vor avea inclusă în program o zi intitulată „Fii pentru o zi reporter”.

Revista mozaic a Colegiului Național „Mihai Viteazu” din Sfântu Gheorghe – „Accente” –va apărea trimestrial, următorul număr fiind programat spre publicare în luna mai a.c..

„Dorim să adăugăm mulțumirile noastre domnului Nicolae Băciuț, redactorul șef al revistei <<Vatra Veche>> din Târgu Mureș, cel care ne-a asigurat tipărirea revistei la Intermedia Group, și care i-a dat o formă grafică excepțională!” – a încheiat prof. Maria Stoica.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail