Statul va restitui celor care au înmatriculat maşini după vechea taxă auto, considerată discrimi­natorie de Curtea Europeană de Justiţie, circa 240 milioane de lei în 2011, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit ministrului, calculul referitor la sumele ce vor trebui restituite în 2011 a fost realizat având în vedere cele 56.000 de maşini înmatriculate în acest an. „Am făcut o estimare, deocamdată, cu privire la sumele ce vor intra la Fondul pentru Mediu, dar şi şi sumele ce vor fi restituite cumpărătorilor, prin direcţiile judeţene de Finanţe Publice. Circa 110.000 de autoturisme înmatriculate înainte de ianuarie 2007 şi-au schimbat proprietarul în 2010 şi nu au achitat această taxă, iar veniturile suplimentare vor fi de 331 milioane de lei. Pe de altă parte, vom da înapoi circa 240 milioane de lei pentru aproximativ 56.000 de autovehicule”, a explicat Ministrul Mediului.

Laszlo Borbely a arătat că 190.000 de autoturisme în 2010 şi 110.000 în 2011 au fost scoase de circulaţie prin taxa auto iar sumele pe care Fondul de Mediu le-a primit anul trecut din această taxă au fost de 700 milioane de lei.

Criterii de calcul

Noul proiect de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, adoptat de Guvern în şedinţa de miercuri, prevede reducerea cu până la 25 procente a taxei faţă de forma iniţială.

Potrivit proiectului de act normativ, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii vor putea solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Potrivit actului normativ, care are la bază principiul ‘poluatorul plăteşte’, taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei vânzări.

Taxa auto se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, luând în conside­rare şi deprecierea autoturismului. Nu vor plăti taxa auto autovehicule încadrate în categoria vehicule istorice sau cele acordate instituţiilor publice de către guverne străine sau organizaţii internaţionale şi organisme nonprofit sau de caritate.

Potrivit iniţiatorului, proiectul de lege soluţionează şi discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. În aceste hotărâri, este precizat că regimul de impozitare prevăzut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directă, dar poate genera o discriminare indirectă din cauza efectelor sale, descurajând importurile de autovehicule.

Unde merg banii dumneavoastră

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu, respectiv Programul Rabla, Programul Casa Verde, Programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului. De asemenea, sunt finanţate şi Programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare şi Programul de realizare a pistelor pentru biciclişti.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail