…Zi urâtă de octombrie. Deşi ne aflăm abia în miez de Brumărel, ai impresia că e… Zăpezel, ca să fac o licenţă poetico-meteorologică! Pe serpentinele de la Oituz s-a aşternut un strat subţire de omăt. Fulgi mari pun ştergătoarele de parbriz la muncă. E atmosferă mohorâtă de iarnă timpurie. Prea ne învăţasem cu „toamna indiană”, care nădăjduiam să ţină până aproape de Mikulaş.
Cerul s-a învineţit. Este ora prânzului, dar zici că a venit deja seara. Să fie vreo minus două-trei grade, nu-mi dau seama, însă nu bate vântul. Spre bucuria… ţiganilor, cum se spune. Şoseaua e umedă, albicioasă ici şi colo. Conduc atent, cu frână de motor, întrucât nu am montate încă anvelopele de iarnă. Mai sunt puţine zile până pe 1 noiembrie 2011, de când devin obligatorii. Sunt, cu alte cuvinte, cu ochi-n patru…
Tentaţii culinare
Pe marginea şoselei, în faţă la Hotelul Lina un grataragiu zgribulit se chinuie să aprindă focul, sperând să atragă vreun şofer la o porţie de mici sau pastramă. Numai că până nu apare fumul, muşterii trec mai departe. Un gipan cu număr de Republica Moldova opreşte, totuşi, în apropiere. Zdrahonul de la volan se dă jos să vadă ce şi cum. Constatând dezamăgit că mai durează, se duce-n tufe pentru o mică treabă, apoi pleacă. Probabil ştie că mai la vale sunt multe asemenea oferte. Într-adevăr, porţiunea de 71 de kilometri a Drumului Naţional 11 ce străbate judeţul Covasna de la Breţcu – Moacşa – Sântionlunca – Ozun – Chichiş – Podul de peste Râul Negru spre Braşov este plină de felurite atracţii culinare specifice oferite într-un cadru rustic: la margine de şosea.
În primul rând, abundă delicioşii kürtőskalács. Un brand secuiesc vestit în întreaga ţară, preparat în faţa clientului, servit cald la botul… automobilului. Pe locul următor, tot cu mare trecere se află pâinea mare de casă cu carofi. Ceva foarte gustos, săţios şi economic. O familie se hrăneşte câteva zile cu o asemenea „pită”, ce are coaja rumenită, bătută cu cuţitul. Nu lipsesc din ofertă borcănaşele cu miere, fiind sezonul când vânzarea merge bine. De asemenea, pentru persoanele cu spirit gospodăresc fac cu ochiul sacii cu cartofi, albi şi roşii, de ţi-e mai mare dragul să-i priveşti. Ici şi colo se află expuse la vânzare funii de ceapă, grămezi cu morcovi, varză şi mere.
Cartofii – mândria covăsnenilor
Cea mai mare căutare o au „piciocile” – mult mai ieftine ca în pieţe, angrouri sau supermarketuri din oraşe. Aproape de intersecţia cu drumul spre Covasna, în alveolele de pe ambele sensuri se găsesc o mulţime de maşini cu numere de Braşov. Da, fiindcă de câţiva ani în această zonă se practică un negoţ înfloritor cu cartofi chiar la şosea. Titlul reportajului nu are nici o trimitere la sintagma negativă „Jaf la drumul mare”. Aici unii săteni de prin împrejurimi îşi oferă produsul muncii lor la preţuri rezonabile. Aş zice, fără concurenţă. Cererea şi oferta impun tariful şi nimeni nu te obligă să iei ceva, dacă nu vrei. Ori de ţi se pare prea scump. Mai ales braşovenii sunt cumpărători fideli. Au învăţat lecţia pe cont propriu sau au auzit de la cunoscuţi prin intermediul „telefonului arab”. Ştiu că găsesc la o distanţă rezonabilă de casă marfă de calitate la tarife mici. Fac un calcul simplu şi constată că merită.
Opinii realiste
„De câţiva ani vin până aici să-mi iau unul-doi saci de 25 de kg. pentru iarnă, ne spune doamna Puşa Paraschiv, din Braşov. Ştiu că judeţul Covasna este al doilea mare producător de cartofi din ţară, după Suceava, tuberculii fiind mari şi sănătoşi. Am luat pentru consum şi albi şi roşii, ca de fiecare dată, la un preţ foarte bun”. Pensionarul Dan Dănilă, tot din municipiul de sub Tâmpa, este mulţumit deoarece cartofii de Covasna rezistă foarte bine toată iarna. „Dacă sunt bine păstraţi nu se strică, nu fac vreji timpurii. Eu am o pivniţă ca lumea şi n-am avut niciodată probleme. Am cumpărat 150 de kg., pentru mine şi un vecin. Cu ocazia acestui drum am luat şi o pâine de casă de la Ozun, încât deplasarea a fost rodnică”.
Un mic business
Am întrebat-o în această ordine de idei pe Rozsi-neni, care prepară în casă ocazional împreună cu cei tineri o asemenea bunătate de pâine, cum mai merge treaba? „Vindem uneori în faţa porţii «friss kenyér». Amatori se găsesc destui. Opresc şoferi de camioane, dar şi cei cu maşinile mici care merg sau vin din Moldova. Clienţi buni sunt «italienii» care se întorc acasă de la muncă în vacanţe şi de sărbători. Ei sunt mari amatori de kürtős şi de pâine cu cartofi. Cumpără şi trei-patru pâini mari să le dea cadou pe la rude ori vecini”, zice încântată gospodina.
Business-ul familiei sale nu e cine ştie ce. Doar cât să rotunjească din când în când pensia femeii. Mai cu seamă în satul Sântionlunca, dar şi în comunle Ozun şi Chichiş poţi vedea la porţi multe mese amenajate special, mici rulote, chioşcuri ambulante, în care se găsesc etalate la vânzare legume de grădină, produse apicole, de panificaţie. Toate – bio, sănătoase, gustoase. Şi lucrul cel mai important, nu sunt (prea) sumpe.
Aşadar, stimaţi prieteni, dacă aveţi drum prin judeţul Covasna, nu doar pe D.N. 11, ci şi pe D.N 12, spre Tuşnad sau pe D.N.10, înspre Siriu-Buzău, opriţi-vă dacă doriţi asemenea bunătăţi, deoarece nu veţi regreta.
Pun rămăşag !
Horia C. Deliu