A XI-a ediție a festivalului de muzică Împreună, formații pentru viitor a reprezentat un adevărat succes muzical datorită invitaților speciali de care cei prezenți s-au bucurat.
Anul acesta, mai inedit ca niciodată, festivalul Împreună, formații pentru viitor s-a bucurat de prezența unor nume sonore în industria muzicală. Au concertat, spre surprinderea tuturor, Julie Mayaya, Tiberiu Albu (TB), Adrian Stănescu și trupa Pierdevară. Cei 4 soliști au devenit o piesă importantă în puzzle-ul industriei muzicale datorită participării la emisiunea concurs Vocea României. Primii doi au plecat acasă cu trofeul și, chiar dacă artiștii sunt axați la ora actuală pe numeroase proiecte personale și profesionale, au dorit neapărat să îi onoreze pe întorsureni cu prezența la cel mai important festival de muzică din oraș.
Cum s-a întamplat ca Întorsura să fie norocoasa gazdă a acestor talente și, mai ales, care este importanța festivalului desfășurat între 19-22 iunie, ne spune chiar Dan Tohănean, organizatorul și pilonul principal al acestui eveniment.
Aș dori să mă puneți la curent cu acest festival. Am fost prezentă doar anul trecut și, momentan, nu știu cu ce se „mănâncă”.
Ediția aceasta a fost cea de-a XI-a. S-a înființat acum zece ani, dar într-un an a existat și o ediție suplimentară, de iarnă. Festivalul s-a făcut la inițiativa mea și a domnului profesor Sandu Renga care, după ce a făcut clubul acesta (…), a decis împreună cu mine să facem și festivalul de muzică.
Și cum v-a venit ideea aceasta?
Cum mi-a venit ideea? La nivel de Cluburi și Palate, sunt foarte puține festivaluri unde merg trupe live. Toate festivalurile sunt cu soliști cu negative care cântă o piesă, maxim două, în concurs. Noi, neavând unde să mergem cu elevii de la Clubul Copiilor, ne mai agățam de câte un festival de genul, să mai dăm și noi câte un recital, undeva. Vorbesc de trupa mică, de copii, de trupa Youvenis. Trupa unde cântau Vlad Tohănean, Cristi Dragomir, Fabian Roman, Damian Rusu. Ei aici au crescut, la Clubul Copiilor.
Ne-am gândit acum zece ani și la numele festivalului. Habar nu aveam. Voiam să facem un festival, dar nu știam cum să îi zicem. Am vrut inițial să îi punem numele „Jam Session”, dar fusese folosit deja. S-ar fi potrivit și numele acesta pentru că ei, dacă ați observat, în timpul zilei, cântă foarte mult împreună. (…) De fapt, țelul care este? Țelul este să se cunoască între ei și, peste ani de zile, când vor avea nevoie de un chitarist sau un toboșar ș.a.m.d., să știe să îl sune pe prietenul ăla alături de care a cântat în Întorsura Buzăului la festival. Așa se fac și ei cunoscuți. Din acest motiv se numește „Împreună, formații pentru viitor”. Ceea ce, în seara asta, chiar s-a confirmat. S-a confirmat ce am început să construim în urmă cu zece ani, la instrumentiștii care au acompaniat-o pe Julie. Și Vlad (Vlad Tohănean, tobe) și George (George Găitan, chitară bass), au crescut aici, la Club. Ce să mai zic de restul? Fabian Roman (clape) cântă cu Feli Donose, Cristi Dragomir (chitară bass) cântă tot cu Feli Donose. Și aici se confirmă că am format ceva pentru viitor. Cu toate că mi-ar fi plăcut să nu se spargă trupa Youvenis. Cea mai bună variantă tot aia va rămâne întotdeauna. La un moment dat, sunt sigur că ei se vor reuni.
Și dumneavoastră i-ați șlefuit pe elevii de aici, nu?
Bineînțeles. Când erau cei din trupa Youvenis în clasa a X-a, am câștigat cu ei Festivalul de Jazz de la Sibiu. Am luat premiul pentru cel mai bun band. Când erau la începutul clasei a XII-a, la prima ediție de la Festivalul Internațional de Jazz Johnny Răducanu de la Brăila, au luat, de asemenea, un premiu foarte mare. Și nu era festival de copii. Participaseră italieni, bulgari, croați, ucrainieni, unguri, foarte mulți, din diferite țări.
Noi am vrut să facem un festival la nivel de Cluburi și Palate la care să vină trupe de copii și nu așa, să cânte o piesă sau două piese. Să vină și să se simtă bine pe scenă. Să cânte un recital.
Practic, fiecare band susține câte un concert.
Da. Nu mergi ca la un concurs în care cânți două piese. La o trupă e diferit. Nu cântă cu negativ și, până intră în scenă, până își montează instrumentele, durează. Să cânți o singură melodie e ceva penibil. Nici nu apucă să se învețe cu sunetul de pe scenă. Și ne-am zis că așa nu se mai poate. Trebuie să se simtă și copiii ăștia bine undeva. Și așa a apărut Festivalul „Împreună, formații pentru viitor”. Aici, cine vine, se simte într-adevăr bine.
Și de pe unde vin?
Din toată țara. Cluburile și Palatele care au trupe vin aici. Festivalul pentru asta a fost făcut, dar, chiar și așa, vin și alții, care nu țin de un club.
Totuși, este un festival mare, cine vă sprijină?
(…)Finanțarea vine de la Ministerul Educației. Finanțarea asta nu e suficientă, dar ne descurcăm altfel. Scena, sunetul și luminile sunt ale mele. Le pun la dispoziție tot. Concertele din seara aceasta cu Julie și Tibi, cine și-ar permite să îi aducă?
Da, este ceva rar pentru Întorsura.
Vreau să spun că, fără bani, nu îi aduce nimeni. (…) Dar eu i-am adus fără bani. Pentru că, prin copiii noștri, prin Vlad și George, m-am cunoscut cu ei. Și uite că au venit. Prima dată au venit mai reticenți, nu au știut care e treaba, dar, acum că s-au dat jos de pe scenă, vor neapărat să vină la anul. Vor neapărat! (…) Vine și Pierdevară.
Ați adus câteva trupe aici!
Da. Foarte multe.
Nu credeți că acest lucru influențează și turismul întorsurean?
Dacă, pe lângă mine, s-ar mai implica și altcineva, sunt sigur că ar influența. Totodată, anul ăsta l-am făcut (festivalul) odată cu concursul de orientare turistică „Pui de brad”. Tocmai din acest motiv l-am făcut în același timp. Ca să vadă toți copiii din țară care vin la „Pui de brad” și ce se întâmplă aici din celălalt punct de vedere. Asta am hotărât cu domnul Sandu Renga.
Și, dacă ar fi să socotiți, cam câte generații de muzicieni v-au trecut pe mână?
Am avut două trupe pe care le-am format aici. Trupa Youvenis, de care vă spuneam, cu care am avut foarte mari reușite. Aș vrea să vă mai spun că, în mod sigur, nu a existat o trupă mai bună decât a lor la nivel de Cluburi și Palate. Niciodată. Adică, nu ai cum să câștigi cu o trupă de copii de clasa a X-a un festival internațional de jazz. Dacă vine cineva cu o diplomă mai mare decât asta, atunci, eu îmi scot pălăria în fața lui. Dar, nu există așa ceva.
A mai fost o trupă foarte bună, Fresh. În trupa Fresh a fost și George Găitan, basistul. Și, o altă trupă bună, pe care o am și acum, ar fi trupa The Colors.
Nu se repetă la fel generațiile. E și o diferență de entuziasm, atât la copii, cât și la părinți.
La ce concursuri ați mai mers cu elevii?
Există un festival la Târgu Jiu, „Coloana Infinitului”. Au și fost aici profesorul și trupa de la Târgu Jiu. De anul acesta, eu nu au mai fost finanțați și nu au mai putut face festivalul național, așa că nu ne-au mai chemat. Mai e la Moreni Festivalul de Muzică Ușoară și Muzică Populară cu negative. Eu și profesorul de la Târgu Jiu, Laurențiu Pănoiu, am făcut și secțiunea de trupe.
Dumneavoastră ați venit cu inițiativa.
Nu doar am venit cu inițiativa. Noi o și facem. Noi ne ocupăm de acea secțiune și acum. Și acolo a fost tot a XI-a ediție. Deci, de 11 ediții, noi muncim și la festivalul de la Moreni. Dar acolo copiii nu au voie să cânte decât două piese, iar asta nu mai depinde de mine.
Observ că Festivalul „Împreună, formații pentru viitor” oferă și cazare la Clubul Elevilor.
Asta datorită domnului Sandu Renga, de care vă spuneam. Dânsul a construit tot aici. Dânsul a făcut spațiul acesta așa de util și de primitor. Cine vine aici, spune că îi place. Să fim cinstiți, îi place lui Julie, îi place lui Tibi. Ei sunt oameni care au fost în hoteluri mari și, totuși, vin și stau în tabără la Clubul Copiilor. Cine ar veni așa dacă nu ar fi condiții? Condițiile astea modeste pe care le oferim sunt foarte frumoase și primitoare. Chiar le place.
Câte ediții credeți că vor urma?
Câte dă Dumnezeu. Sper să putem face cât mai multe. (…) Poate îl facem chiar la Vama Buzăului, cu o promovare mult mai mare, cu fonduri mai mari. Cu banii pe care mi-i dă Ministerul Educației abia acopăr niște cheltuieli de masă pentru participanți. Scena pe care se cântă la festival e atât de performantă pentru că e adusă de mine. O astfel de scenă nu poate fi închiriată cu nimic.
Din lipsa fondurilor sunt și festivalurile din țară atât de prost organizate. Nu au instalație de sunet, de lumini. Aici, eu zic că a fost la cel mai înalt nivel. (…) De aia am vrut și să îi aduc pe Julie și Tibi. A fost o dorință enormă să îi aduc. Și mă bucur că le-a plăcut. Dacă nu le-ar fi plăcut lor, mi-ar fi fost o rușine…
Care este cea mai mare problemă pe care o întâmpinați la Clubul Copiilor?
Problema mare e că ne chinuim să îi cultivăm pe copii. Problema mare este că acasă ascultă muzică foarte proastă, că ascultă genuri de muzică proastă de tot; greu îi faci să se civilizeze.
Am fost anul trecut prezentă la festivalul „Împreună, formații pentru viitor” și pot spune că mă familiarizasem cu talentul și abilitățile tinerilor. Totuși, cel mai mult m-a impresionat că dumneavoastră duceți această muncă în spate cu un festival unic în țară, un festival ce merită să fie cunoscut unui public mult mai mare.
Vă urăm în continuare mult success în tot ceea ce faceți! Felicitările nu pot fi de ajuns în comparație cu efortul pe care îl depuneți, însă trebuie să știți că sunteți un exemplu demn atât de aprecierea întorsurenilor, cât și a muzicienilor care au ajuns la festival datorită dumneavoastră. Sperăm ca următoarea ediție să se bucure de un sprijin mai mare!
Adelina GHERASIM