Un moment special așteptat de melomani se va desfășura la mijlocul acestei săptămâni în Sala Patria a Filarmonicii brașovene. Joi, de la ora 19.00, are loc Concertul simfonic ce reunește lucrări ale titanilor Beethoven, Mozart, Haydn.

Va fi un adevărat Regal muzical, susținut de Orchestra simfonică condusă de dirijorul Filarmonicii Brașov, maestrul Cristian Oroșanu. Invitatul special al serii este un tânăr și valoros instrumentist german, cellistul Benedict Klöckner.

Programul concertului de joi cuprinde:W. A. Mozart – Uvertura la „Directorul de teatru” k.486; J. Haydn – Concertul în Re major Hob. VIIb/2, Op. 101;
L. van Beethoven – Simfonia a 8-a în Fa major op. 93.

 Violoncelistul german Benedict Klöckner

Benedict Klöckner, născut în 1989, este unul dintre cei mai importanți muzicieni ai generației sale. A câștigat numeroase premii și concursuri și concertează în întreaga lume alături de orchestre și dirijori renumiți. A cântat în numeroase săli și centre renumite, printre care Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall, Symphony Hall Chicago, Kennedy Center din Washington, Tonhalle Zurich, Cadogan și Barbican Hall din Londra și Musikverein Viena. Un muzician de cameră iscusit, Benedict a cântat cu artiști renumiți precum András Schiff, Anne Sophie Mutter, Gidon Kremer, Christoph Eschenbach și alții. De asemenea, a interpretat în premieră lucrări compuse pentru el de Wolfgang Rihm și Howard Blake, Elena Kats Chernin, José Elizondo, Dai Fujikura, Geoffrey Gordon, Bongani Ndodana-Breen și Eric Tanguy. Cântă la un violoncel italian de Francesco Rugeri (Cremona, 1690), la care a cântat anterior Maurice Gendron, și folosește un arcuș folosit de Etienne Pajeot (Mirecourt, 1820).

   Dirijorul  Cristian Oroşanu

Orchestra Filarmonicii braşovene îl va avea din nou la pupitru pe cunoscutul maestru al baghetei, Cristian Oroşanu. Deşi l-am mai prezentat cititorilor, se cuvine  să facem ca de fiecare dată o prezentare a tuturor personalităţilor ce se implică în realizarea unor evenimente de anvergură, cum este şi acest Concert special.

     Despre dirijorul Cristian Oroşanu s-au spus şi se pot spune încă  multe lucruri interesante. Este cunoscut pentru că dirijează cu un amestec de exuberanță pasională, determinare înflăcărată, eleganță și claritate în exprimare, după cum ne preciza PR. Iosif Trif.

Nu multă lume ştie că muzicianul amintit  a  absolvit  două Facultăţi din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti; una de Interpretare, cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi. În particular s-a perfecţionat sub îndrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu. În cadrul Academiei Internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să studieze cu dirijorul Helmuth Rilling.

     Cariera lui Cristian Oroşanu s-a  realizat  cu multă muncă, seriozitate şi disponibilitate. Buna  sa reputaţie  prefesională  i-a facilitat prezenţa pe mari scene de concert ale Europei, evoluând în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi „Orchestre de Paris” în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, „Tonhalle Zürich”,  „Orchestre National Bordeaux Aquitaine”, „DSO Berlin”, „BBC Scotish Orchestra”, „Lamoureux”, „Israel Kibbutz Orchestra”, „Orquestra Sinfónica do Porto” ş.a.m.d. A avut marea şansă de a fi asistentul  unor „conductori” vestiţi, precum dirijorii Mstislav Rostropovich, Yutaka Sado şi  Ingo Metzmacher (…)

Așadar, joi-seara melomanii  se vor bucura de un adevărat Regal.

     Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail