Au început înscrierile la concursurile din cadrul expoziției internaționale „GastroPan”, eveniment ce va avea loc luna viitoare, la Brașov. Brutari, cofetari, bucătari, firme din domeniu, dar și elevi și studenți se pot înscrie pentru a participa la competițiile de cofetărie, panificație-patiserie și gastronomie.
Cea de-a 14-a ediție a expoziției internaționale GastroPan se va desfășura în perioada 17-19 martie 2023, la Brașov.
„Evenimentul va reuni cei mai importanți producători și distribuitori de echipamente, tehnologii, ingrediente și servicii dedicate industriei alimentare – panificație, patiserie, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, morărit și HoReCa. Organizată anual, expoziția GastroPan aduce împreună cererea și oferta, furnizorii și clienții într-un cadru care permite prezentări complexe ale produselor, tehnologiilor și serviciilor pentru un public specialist interesat.”- se arată pe site-ul www.gastropan.ro.
Pe lângă expoziția propriu-zisă, în cadrul căreia se dorește ca, „prin tehnologiile expuse – fie că vorbim de utilaje, mobilier, ustensile, accesorii, consumabile, ingrediente sau servicii dedicate – furnizorii de talie mondială care vor fi prezenți la GastroPan” să aducă plus-valoare afacerilor autohtone, care activează în sectorul de panificație, cofetărie și HoReCa, „Gastropan” cuprinde, ca în fiecare an competițiile organizate pe secțiuni distincte: cofetărie, panificație – patiserie și gastronomie.
„Eveniment conex expoziției, Concursurile GastroPan, reprezintă oportunitatea de a face public talentul brutarilor, cofetarilor și bucătarilor din România. Mult râvnitele premii <<Tortul Anului>> și <<Pâinea Anului>> aduc recunoaștere celor mai talentați dintre concurenți, fiind în același timp și un mijloc de promovare al afacerilor în care premianții activează.”- au transmis organizatorii, prin intermediul site-ului evenimentului.
Conform aceleiași surse, înscrierile la Concursurile GastroPan 2023 se vor putea face până la 20 februarie 2023. Formularul de înscriere va trebui trimis în prealabil prin e-mail la adresa de email [email protected] până la data de 20 februarie 2023.
Concurenții la concursurile GastroPan 2023 vor trebui să fie prezenți pe toată durata concursurilor specifice secțiunii în sală. Programul concursurilor este următorul: secțiunea Cofetărie – Tortul Anului 2023, Creație artistică în pastă de zahăr – 17 martie 2023, ora 1000-1800; secțiunea Panificație-Patiserie – Pâinea Anului 2023, Produse de patiserie, Categoria pentru studenți și elevi – 18 martie 2023, ora 1000-1800; secțiunea Gastronomie – pentru echipe și studenți – 19 martie 2023, ora 1000-1700.
Concurenții vor trebui să prepare și să finalizeze toate pregătirile în laboratorul lor, autorizat și conform normelor în vigoare. Produsele prezentate vor fi gata pregătite în momentul jurizării.
Juriul recomandă, printre altele, concurenților, să respecte cât mai bine tematica impusă, prezentând un produs inovativ și gustos, dar care în același timp conține elemente specific tematicii.
„Se va puncta originalitatea creației și a tehnicii folosite în asamblarea compoziției pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut. Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs.”- se arată pe site-ul evenimentului.
Printre criteriile de jurizare se numără: armonia cromatică, dificultatea, respectarea tematicii, acuratețea, gradul de acoperire, originalitatea. În urma jurizării se vor acorda: premiul I, premiul II, premiul III, premiul de excelență și mențiuni.
La edițiile anterioare ale expoziției „GastroPan” au participat și firme sau persoane din județul Covasna. Spre exemplu, brutăria „Dioszegi” din Sfântu Gheorghe a participat de-a lungul timpului la acest eveniment și la concursurile organizate în cadrul acestuia și a obținut diverse premii. De asemenea, elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, însoțiți de cadre didactice, s-au numărat printre participanții și chiar câștigătorii unor premii în cadrul edițiilor anterioare ale evenimentului.
Detalii privind înscrierile și alte informații pot fi aflate accesând: https://www.gastropan.ro/index.php/ro/.
Ana CIORICI COSTACHE
Sursa foto: https://www.gastropan.ro/index.php/ro/gastropan/stiri/tehnologii-tendinte-si-noi-pregatiri-pentru-explorare-la-gastropan-17-19-martie-2023-la-brasov
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail