Timp de patru zile, de azi până duminică inclusiv, cocheta staţiune Covasna va fi gazda unei manifestări cu caracter internaţional dedicată activităţilor benevole ale unor semeni inimoşi în beneficiul persoanelor defavorizate, cu probleme materiale sau de sănătate, fără posibilităţi.

Valori eterne de solidaritate umană şi implicare socială

După cum se cunoaşte, 2011 a fost declarat de către U.E. Anul European al Voluntariatului, din dorinţa de a da un nou impuls acestei mişcări transfrontaliere, care pune în practică valorile eterne de implicare umană, toleranţă şi cetăţenie activă. Sunt deja în jur de 100 de milioane de cetăţeni de pe bătrânul continent implicaţi în activităţi de voluntariat, dintre care aproximativ patru milioane, români. Ei reprezentintă, din păcate, numai 20 la sută din populaţia de peste 18 ani a României. Fiind o temă de actualitate şi întrucât destul de puţină lume cunoaşte câte ceva despre acest subiect, dorim să abordăm în cele ce urmează câteva repere ale temei. Mai cu seamă că am întâlnit specialişti ce s-au implicat activ în mişcarea de voluntariat, care au sosit la Covasna pentru a lua parte la importanta activitate cu participare internaţională ce se derulează începând de azi.

I-am solicitat mai multe date d-nei profesoare Cornelia Negoiţă, preşedinta Asociaţiei “Anima Caste” („Inimi Curate”), organizatoarea, simpozionului.

2011 – Anul European al Voluntariatului

Am aflat astfel că încă din 2008 s-a declanşat în diferite state o campanie în vederea declarării lui 2011 ca An European al Voluntariatului, deoarece acum se aniversează zece ani de la Anul Internaţional al Voluntariatului, celebrat în 2001, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Există o seamă de instituţii europene care recunosc contribuţia voluntariatului la dezvoltarea comunităţilor, a locuitorilor înşişi, la formarea conceptului de “cetăţenie activă”, iar autorităţile ar trebui să ofere un sprijin mai substanţial la nivel naţional, regional şi local. Statisticile arată că trei din zece europeni sunt voluntari şi 80 la sută din populaţia UE consideră implicarea activă în viaţa socială drept extrem de importantă pentru democraţie. Este clar că atenţia sporită a factorilor decizionali asupra acestui subiect poate contribui la creşterea interesului populaţiei pentru mişcarea de voluntariat, de participarea la activităţi benevole.

Staţiunea Covasna – o gazdă ospitalieră

Prof. Cornelia Negoiţă - preşedinta Asociaţiei Inimi Curate

– Ce se va întâmpla în acest final de săptămână la Covasna, stimată doamnă profesoară Cornelia Negoiţă?

– Se va desfăşura un Seminar naţional, cu participare internaţională, intitulat explicit „Modele de bună practică în Anul European al Voluntariatului”. Vor avea loc expuneri, dezbateri şi activităţi interactive pe tema propusă, vizite de documentare în oraş şi în judeţul Covasna, întâlniri cu autorităţile locale, programe de socializare.

– Care este scopul seminarului, primul de acest fel la noi în judeţ, din câte ştiu?

– Urmărim promovarea activităţilor specifice de voluntariat şi a unor modele de bună practică. Încercăm să facem un util schimb de experienţă între asociaţiile şi fundaţiile care activează în aşa-numitul Grup F.O.W.E. (Colaborarea Femeilor din Estul şi Vestul Europei), grup ce cuprinde la noi în ţară membri ce aparţin unor etnii diferite – română, maghiară, germană – şi de confesiuni diferite. Se are  în vedere păstrarea relaţiilor şi schimburilor de impresii prin organizarea acestor semanarii la interval de doi ani.

– Şi cum de aţi ales tocmai Covasna ca gazdă a manifestării internaţionale din 2011?

– Staţiunea este cochetă, fiind vestită pentru bogăţia resurselor ei naturale, amplasată într-un loc de vis. Apoi, se găseşte ca poziţie geografică în centrul ţării, încât deplasarea delegaţilor a fost convenabilă. Asociaţia „Anima Caste” pe care o conduc este organizatoarea seminarului din acest an, derularea evenimentului fiind posibilă cu sprijinul Primăriei Covasna şi a Uniunii Femeilor Catolice din orasul Lucerna, Elveţia.

– Cine ia parte?

– Membri din cadrul organismelor de profil din Brăila, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Mediaş, Sighişoara, a Fundaţiei de Caritate “Transilvania” pentru ajutorarea persoanelor cu handicap fizic şi motor, cadre didactice, dar şi eleve implicate în activitatea de voluntariat. Iar de peste hotare sunt prezente câteva membre ale “Katolischer Frauenbund – Luzern”, din Elveţia.

– Iar din partea oficialităţilor locale?

– Nu omiteam să-i nominalizez, chiar dacă nu mă întrebaţi! Avem plăcerea ca printre invitati să se numere viceprimarul oraşului, Thiesz Janos, Angela Santoiu, tot din cadrul Primăriei Covasna, Ioan Luca, membru al Asociaţiei cultural-creştine „Justinian Teculescu” din localitate, poeta Anthonia Amatti, actorul Laurenţiu Nicolau. Dorim să mulţumim şi pe această cale conducerii Primăriei Covasna, care ne-a susţinut demersul şi ne-a oferit cu generozitate Sala de festivităţi a Casei de Cultură pentru ţinerea lucrărilor seminarului.

„Voluntariatul – şansa de a schimba lumea”

– Ne puteţi cita câteva teme puse în discuţie?

– Sunt lucrări de mare interes, din care voi enumera: “Beneficiile voluntariatului în comunitate“, expozeul urmând a fi susţinut de Catherine Gyarmathy, Vreni Fischli,  Ioana Ganciarov, din Elveţia; “Voluntariatul – şansa de a schimba lumea”, de Mihaela  Constantin; “Construirea unei societăţi civile mai puternice cu ajutorul voluntarilor tineri”, vor lua cuvântul elevele Camelia Dilbea, Corina Taras; “Portret de voluntar” – power point realizat de eleva Mihaela Cîrnu, de la “Anima Caste”. Se va face apoi prezentarea activităţilor desfăşurate în ultimii doi ani, având interveţii Angela Burtea, de la “Anima Caste”- Brăila, Dana Vasilescu – Fundaţia de Caritate Transilvania Cluj-Napoca, Astalosz Klara şi Pascucz Viola, de la Asociaţia Femeilor Unitariene din România, Szabo Magdolna – Organizaţia UNOSZ Cluj-Napoca, Miko Judit şi Szilagyi Erzsebet – Fundaţia Speranţa Remenyseg Cluj-Npoca, Henriette Guib, de la Evangelische Kirche Frauenarbeit, din Mediaş, Stela Stan – Fundaţia Pro Homini, Jakabhazi Vera – Asociaţia Femeilor Unitariene Sighişoara, Ilyes Magdi, Egyed Ilona – Studium Tg. Mureş, Ilea Anca – voluntar independent Sibiu, Lucia Briscan, Szocs Hajni – A.C.A.F. – Tg. Mures. Iar un titlu este chiar semnificativ: “Mai au nevoie biserica, societatea, politica de idealişti”?, activitate pregătită de Catherine Gyarmathy şi Vreni Fischli – Katolischer Frauenbund, Elveţia. Cu alte cuvinte o tematică bogată, interesantă, din care vom avea cu toţii de învăţat câte ceva.

– Nu ne mai rămâne decât să vă urăm succes!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail