Fundația „Mihai Viteazul” organizează  a 30-a ediție a evenimentului „MIHAI VITEAZUL ȘI VISUL UNIRII”, manifestare cu caracter județean care prin acțiunile sale se adresează tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă, studii, religie, etnie.

 

Conducerea Fundației a avut câteva obiective clare, specifice acestei manifestări. Pornind de la faptul că un popor trebuie să-și cunoască și să-și respecte trecutul, evoluția istoriei sale, pentru a participa în prezentul său la scrierea istoriei sale, membrii fundației și-au propus să participe activ și responsabil în acest sens. Apoi, Mihai Viteazul a realizat prima Unire a Provinciilor Române și cum spune Nicolaie Iorga:   „De la 1600 nici un român n –a mai putut gândi unirea fără uriașa sa personalitate, fără paloșul sau securea lui ridicată spre cerul dreptății, fără chipul lui de curată și desăvârșită poezie tragică”.  Numele său era și este cel mai potrivit  de a deveni  patronul spiritual al primului ONG românesc din județ, înființat în sept. 1990.

Chiar dacă Unirea nu a rezistat  decât puțin, Mihai Viteazul ne-a lăsat VISUL EI.

 

Prima ediție a acestei manifestări de suflet s-a desfășurat în octombrie 1990, astăzi  pregătind a treizecea  ediție

 

Structural manifestarea cuprinde:

  1. Adunare populară la Grupul statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe

Duminică, 27 octombrie 2019, după slujba liturgică se pleacă de la Catedrala Ortodoxă în grup organizat către Grupul statuar din Piața Mihai Viteazul. La ora 12 are loc un moment festiv,  după următorul program:                   Intonarea inmului de stat;  Evocare pregătită de doamna prof. de specialiatate Anca Preda de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Întorsura Buzăului;                   Program artistic  susținut de  Corul bărbătesc din Voinești – Covasna, Ansamblul folcloric „Oltul” – Hăghig și Grupul Vocal „Voievozii Munților” din Vâlcele;                    Hora Unirii.

2 .Concurs de istorie – literatură  adresat elevilor de clasa a VIII -a și de liceu cu titlul   „Mihai Viteazul flacără nestinsă a întregirii noastre”, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, la care invităm școlarii și profesorii din liceu să participe. Concursul are loc în data  de 7 noiembrie, ora 12,  la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Înscrierea participanților se face până în data de 4 noiembrie.

Prin aceste acțiuni dorim să aducem un omagiu patronului nostru spiritual, să păstrăm vie contribuția sa importantă în istoria neamului românesc și a Europei, să completăm cunoștințele celor mici cu adevăruri istorice de netăgăduit.

 

Președinte,

 Prof. ing. Maria Peligrad

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail