În municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc au loc astăzi, 15 martie, manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de pretutindeni, zi care coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria.

În anii din urmă, pavoazarea centrului celor două municipii cu steaguri roșu-alb-verde, ale Ungariei, de către autoritățile locale, au stârnit nemulțumiri în rândul majorității locuitorilor români precum și a reprezentanților unor organizații neguvernamentale, care au luat atitudine.

Unul dintre aceștia este Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”, care în anul 2021 a arborat Drapelul Național al României, alături de cel al Ungarie, pe unul dintre stâlpii de iluminat din centrul municipiului Sf. Gheorghe.

În cadrul unei conferințe de presă organizată marți, 14 martie, Mihai Tîrnoveanu a precizat că organizația pe care o reprezintă nu este împotriva acestei sărbători a concetățenilor maghiari, însă aceasta trebuie organizată cu respectarea legilor statului român.

„Noi nu avem nimic împotrivă ca cetățenii români de etnie maghiară să sărbătorească ziua de 15 martie, chiar dacă pentru România nu are conotații tocmai bune, având în vedere că punctul 12 al declarației revoluționarilor ungari stipula clar că se vrea unirea Transilvaniei cu Ungaria. Nu avem nimic împotrivă să o sărbătorească, dar avem și noi câteva condiții care sunt firești și care se subordonează legilor statului românSteagul Ungariei nu are voie să fie pus decât în prezența steagului României, deci, steagul Ungariei nu are voie să fie pus pe niciun stâlp decât în prezența steagului României! Și asta e o concesie din partea noastră, pentru că de fapt steagul Ungariei nu are voie să fie pus deloc pe stâlp. Steagul Ungariei, ca orice alt steag străin, se arborează numai cu ocazia vizitelor oficiale, evenimentelor oficiale și așa mai departe, și nu pe stâlpi, și întotdeauna e obligatoriu să fie în prezența steagului României. De asemenea, ne declarăm împotriva tuturor discursurilor care se țin de 15 martie, discursuri care vizează autonomia teritorială pe criteriul etnic, Pentru că 15 martie este folosit de politicienii maghiari, de o parte a politicienilor maghiari, pentru a promova conceptul de autonomie, un concept anticonstituțional și nelegal, a precizat președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu.

Pentru arborarea steagurilor Ungarie pe stâlpii de iluminat din zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni,  primarul Antal Arpad a fost amendat de mai multe ori de Prefectura Covasna, pe motiv că nu a respectat prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, care stipulează faptul că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, Gruman Robert, a  afirmat, în anul 2021,  că „ aceaste sancțiuni ar fi putut fi evitate dacă orașul nu ar fi fost decorat cu steaguri, ci cu alte elemente decorative de ex. Cocarde”. (https://mesageruldecovasna.ro/gruman-robert-fostul-vicepresedinte-al-consiliului-judetean-covasna-de-ce-colectarea-de-1-leu-nu-este-oportuna/)

Începând cu sărbătoarea din anul 2022, autoritatea locală pavoazează orașul cu cocarde, inimi, coronițe de flori și panglici în culorile steagului Ungariei, fără ca aceaată sărbătoare să-și piardă din importanța ei, pentru marea majoritate a locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, și fără a deranja pe cineva.

La mulți ani prieteni, colegi, colaboratori, vecini de etnie maghiară!

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail