Locuiesc în Sf. Gheorghe, cartierul Simeria pe str. Vasile Goldiș. Este o zonă frumoasă, liniștită și cu multe spații verzi. Astfel, zona a devenit un paradis pentru multe păsări, fluturi și alte insecte. Unele dintre păsările care populează copacii din jur sunt cântătoare, spre bucuria locuitorilor zonei.

De câțiva ani, de pe la începutul lunii aprilie, mai ales unele dintre aceste păsări dau un „recital” prin care ne încântă diminețile. Încep să cânte de pe la orele 5.30-6.00, când este încă liniște, continuând, cu mici întreruperi, toată ziua. Își susțin recitalul, întotdeauna, în vârful unui arbore de parcă numai această poziție este potrivită pentru splendidele lor triluri. Am aflat că și alți vecini    le-au auzit și se întrebau ce păsări sunt acestea. Deși este destul de discretă, am reușit să observ una dintre aceste prim-soliste; este de mărime mijlocie, cu pene de culoare neagră, ciocul galben și niște „ochelari” portocalii. Un panou amplasat pe o alee din parcul Elisabeta m-a ajutat să identific pasărea; aceasta  este mierla neagră (Turdus merula merula).

În urmă cu vreo doi ani, una dintre aceste minunate păsări cânta aproape de apartamentul nostru, la maximum 10 metri de fereastra dormitorului. Cum locuim la etajul al IX-a, eram la același nivel cu pasărea și am înregistrat-o video-audio cu camera personală. Din nefericire, de a doua zi nu am mai auzit-o, dispăruse, ceea ce a adus o undă de tristețe în familie. Fiica mea, Diana, care avea atunci 12 ani, mi-a spus: „da tată, cred că tu ai deranjat-o, să știi că nu-i suferă pe paparazzi!!!”.  Din fericire după câteva zile mierla a revenit  și și-a continuat concertul.

După cum am spus mai sus, noi suntem privilegiați având atâta spațiu verde în jur și atâte păsări lângă noi. Prezența acestora este și un indicator al condițiilor de mediu propice, condiții care, din nefericire, nu mai există în alte zone ale orașului nostru, ca și în multe alte orașe ale țării. De aceea noi toți, locuitorii orașului împreună cu autoritățile, trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a menține aceste condiții, pentru a îmbunătăți habitatul nostru, dar și existența viețuitoarelor din jurul nostru.

 

Mircea Bodnari

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail