Unirea Principatelor Române – sau Mica Unire – a fost marcată în județul Covasna printr-o suită de manifestări specifice.

Programul dedicat împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române (din 24 ianuarie 1859) a început vineri,  la ora 14.00, cu simpozionul cu tema  „24 Ianuarie- Unirea Principatelor Române” ce a avut loc la Cercul Militar din municipiul Sfântu Gheorghe.

Tot vineri, în unități de învățământ covăsnene au fost organizate activități dedicate sărbătorii.

Spre exemplu, la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, elevii din clasele I –IV și cadrele didactice au pregătit, împreună cu Fundația „Mihai Viteazul” din municipiu, un program special. Elevii au cântat, s-au prins în Hora Unirii, au ascultat sau au pregătit prezentări ale semnificației Zilei de 24 ianuarie, a spus înv. Maria Bularca.

Și la Grădinița cu Program Prelungit „Csipike” din Sfântu Gheorghe au avut loc, vineri, activități dedicate sărbătorii Unirii Principatelor. Acestea au fost organizate de ed. Săndica Borchină și inspectorul pentru învățământ preșcolar Florica Nica – din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, împreună cu Fundația „Mihai Viteazul” din municipiu. Copiii de la grupa mijlocie au ascultat povestea „Moș Ion Roată și Unirea”, au ascultat Hora Unirii și au dansat, a spus ed. Săndica Borchină: „Activitatea a constituit un bun prilej de a insufla copiilor sentimente de dragoste şi respect pentru: limba română, ţara noastră, poporul român, strămoşii noştri, obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti, istoria şi eroii noştri. De asemenea, a fost o ocazie de a ne arăta mândria că suntem descendenţii unor oameni curajoşi, iubitori de neam şi ţară. În condiţiile în care influenţele exterioare ne marchează negativ sistemul de valori spirituale, este necesară şi binevenită organizarea activităţilor cu încărcătură patriotică ce promovează tot ceea ce este autentic românesc şi valoros.”- a declarat ed. Săndica Borchină.

Sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la „Mica Unire”, restaurantul „Park” din Sfântu Gheorghe a organizat Balul Unirii. Participanții au dansat pe muzică ușoară, pe muzică populară, au ascultat cântece patriotice și s-au prins în Hora Unirii. Distracția a ținut până dimineață.

Tot la Sfântu Gheorghe, duminică, manifestările prilejuite de Ziua Micii Uniri au debutat la ora 11.00. Din fața Catedralei Ortodoxe, cei prezenți, în frunte cu călăreții de la Vâlcele, au pornit în Marșul Unirii spre Grupul Statuar „ Mihai Viteazul” unde  a avut loc un program artistic susținut de actrița Camelia Paraschiv-Katai, Ansambul „Pădurenii” din Barcani și Corul „Voievozii Munților” din Vâlcele. Apoi,  la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din municipiu, s-a desfășurat ceremonialul militar și religios. După trecerea în revistă a Gărzii de onoare și ceremonialul religios susținut de un sobor de preoți, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu s-a referit, în discursul său, la însemnătatea zilei de 24 ianuarie:

„Sãrbãtorim, astãzi, un moment istoric cu semnificaţii deosebite. La 24 ianuarie 1859, românii şi-au impus magistral voinţa, Unirea Principatelor Române reprezentând nu numai rezultatul conştiinţei originii şi limbii comune a moldovenilor şi muntenilor, ci şi voinţa politică a tuturor românilor, născută la 1600 prin fapta lui Mihai Viteazul. Voinţa de unire a fost exprimată clar şi puternic încă în timpul Revoluţiei de la 1848, iar după revoluţie, Unirea a devenit problema centrală, dominantă a vieţii politice româneşti, o idee care a pus în mişcare toate categoriile sociale (…). Patriot cu idei liberale, Cuza a fost ales în unanimitate de voturi în Adunările Elective de la Iaşi şi Bucureşti, voturi care au arătat voinţa nestrămutată a poporului român de unire reală a celor două principate, cel puţin prin persoana aceluiaşi Domn, împotriva unei uniri formale, aşa cum hotărâseră cele 7 puteri prin Convenţia de la Paris, din august 1858. Deşi scurtă, 1859-1866, Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost rodnică în realizări (…). Unirea Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă actul politic care a stat  la baza României moderne. Împrejurările istorice nu au permis unirea simultană a tuturor provinciilor româneşti, astfel că Statul naţional român s-a format treptat, iar această „Mică Unire” de la 1859, reprezentând primul dintre paşi. Anul 1877-1878, în urma glorioaselor victorii ale armatei române, de la Plevna, Smârdan, Vidin a însemnat independenţa ţării, dar şi Unirea României cu Dobrogea, constituind cel de-al doilea pas pe calea unităţii naţionale. Alte jertfe şi sacrificii româneşti, cele din Războiul de Reîntregire naţională, au făcut posibilă desăvârşirea Unităţii naţionale, la 1 Decembrie  1918. Astfel acest vis al românilor s-a desăvârşit prin ceea ce noi numim „Marea Unire” şi formarea statului unitar român modern „România Mare”, a arătat prefectul Sebastian Cucu.

Acesta a declarat că: „În zi de sărbătoare naţională, la 157 de ani de la înfăptuirea primului pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român,  sunt onorat, să adresez tuturor un sincer ,,La Mulţi Ani!”.  Am convingerea că solidaritatea şi unitatea sunt mult mai de preţ şi mai folositoare tuturor cetăţenilor României, decât dezbinarea sau tensiunile ce ne depărtează de preocupările de zi cu zi. Să lăsăm deoparte disensiunile astfel încât ceea ce contează cu adevărat, şi anume obiectivele majore ale României, aspiraţiile cetăţenilor săi loiali, să poată fi atinse cu succes. Cred că trebuie să învăţăm din exemplul unor înaintaşi ca Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Ion C. Brătianu. Trebuie să învăţăm din înţelepciunea lor, din voinţa lor de a pune deoparte interesele personale, atunci când obiectivele naţiunii cereau să acţioneze împreună. Numai aşa vom fi la înălţimea înaintaşilor noştri, cărora sărbătoarea de azi le aduce un omagiu de recunoştinţă. Este de datoria noastră să continuăm efortul artizanilor Unirii, participând împreună la consolidarea statului de drept şi la modernizarea României. Statul de drept este fundamentul democraţiei. Am spus-o şi o repet, doar asumând supremaţia legii putem avea garanţia reuşitei noastre ca naţiune, ca cetăţeni ai unei ţări libere şi democratice. România are nevoie de loialitatea noastră, de eficienţa şi responsabilitatea noastră, oriunde am fi, oricine am fi. România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari şi conştienţi de răspunderea pe care o avem faţă de viitor. Să celebrăm împreună Unirea Principatelor şi să reflectăm la semnificaţia acestei zile, în care înţelegem că România suntem fiecare din noi şi toţi laolaltă. Am încredere, că spiritul Unirii va învinge şi-n aceste timpuri, în folosul României şi al cetăţenilor ei! Închei prin a repeta mesajul domnitorului Cuza: (Dacă) <<Vă iubiţi patria, veţi şti a o întări>>.  Să trăiască România!”, a transmis prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

A luat apoi cuvântul comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, domnul Colonel Gheorghe Lupu, care a vorbit despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie.

La Grupul Statuar „ Mihai Viteazul” au fost depuse coroane de flori din partea oficialităților, a reprezentanților instituțiilor publice, a organizațiilor neguvrnamentale din județ și a partidelor politice

Festivităţile de la Sfântu Gheorghe s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi cu o Horă a Unirii.

Tot ieri, la sala de evenimente „Leonor Balroom”din municipiu a avut loc „Balul Unirii”, organizat de Instituția Prefectului Județului Covasna.

Ana Alina Costache

 

Ziua  Unirii Principatelor Române a  fost sărbătorită și la Covasna

„În dimineaţa de 24 ianuarie, la oră 11:00, Vasile Boerescu a cerut o şedinţă secretă la care a spus “A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezintă acest principiu. Această persoană este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei! Să ne unim asupra acestui nume şi posteritatea ne va binecuvânta, ţara ne va întinde mâinile şi conştiinţa noastră va fi împăcată că ne-am împlinit… o dorinţă sfântă”. Alexandru Ioan Cuza a fost ales în această zi domn al Ţări Româneşti. Deputaţii fiind nevoiţi să voteze în unanimitate îndeplinind voia poporului.”

 

La 157 de ani de la Mica Unire, realizată de Alexandru Ioan Cuza pe 24 ianuarie 1859, la Bucureşti, Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” a organizat la Covasna, în faţa Complexului Comercial Valea Zânelor din Voineşti, o manifestare la care au luat parte atât localnicii, cât și români veniți din alte orașe ale tării în stațiune la tratament, cât și membri ai Asociației „Suflet românesc” din Târgu Secuiesc.

 

Cu vădită emoție în glas, președintele Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu”, Pr. Ioan Ovidiu Măciucă, a adresat un cuvânt de întâmpinare tuturor participanților, binecuvântându-ne mai apoi cu o rugăciune care ne-a pătruns pe toți cu un fior divin.

 

De la primele acorduri ale melodiei „Hora Unirii” parcă și soarele sărbătorea, revărsându-se din plin peste munții încremeniți de frig, peste chipurile celor prezenți dându-le o aură specială. Am văzut tineri și bătrâni însuflesiți de marea sărbătoare, de bucuria că au posibilitatea de a sărbători pentru prima dată pe aceste meleaguri într-un cadru care le oferea o mai mare libertate de exprimare și eliberare. Minute bune în văzduh au răsunat versurile lui Vasile Alecsandri :„Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României”. Steagurile fluturau, sufletele s-au prins în hora bucuriei uitând de ger, de bătrânețe și de alte neajunsuri ale vieții, pașii se lăsau purtați de acorduri, cu o lacrimă ținută strâns în colțul ochiului pentru cei care s-au jertfit ca să se ajungă aici…

 

Orice început se face timid ca pașii unui copil care abia învață mersul, important este să avem curajul de a iniția astfel de manifestări pentru că oamenii sunt dornici să-și manifeste dragostea față de toate valorile naționale.

 

Ziua  Unirii Principatelor Române a mai fost sărbătorită la Covasna, prin manifestări culturale organizate în sala „Unirea”, dar niciodată nu a avut proporțiile celei de astăzi. Propunerea a venit din partea unor membri ai asociației care au îndrăznit să viseze mai mult. Cu siguranță izbânda va fi întotdeauna de partea celor care au curaj să spere, iar numărul celor care au fost anul acesta se va dubla de la an la an. Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

„Hai să dăm mână cu mână“ a ajuns imnul Unirii Principatelor, cea mai cântată melodie a vremii și poate ar trebui să amintim din când în când și de compozitorul acestei melodii, Alexandru Flechtenmacher, fiul unui mare jurist braşovean, căruia

i-a luat numai o zi să compună melodia care avea să strângă laolaltă milioane de oameni, atunci ca și acum…

 

„Prin unire cresc lucrurile mici, prin vrajbă pier și cele mari”-Caius Crispus Sallustius.

 

Felicitări organizatorilor cât și participanții care mi-au dat încă un motiv de a fi mândră că sunt româncă!

 

 

. . Mihaela Aionesei

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail