Clopoțelul anunță, luni, 9 septembrie, deschiderea unui nou an școlar, în 304 unități de învățământ din județ.
Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, rețeaua școlară cuprinde 304 unități de învățământ, dintre care 90 în mediul urban și 214 în mediul rural. 58 au predare în limba română, 204, în limba maghiară și 42 de unități de învățământ vor funcționa cu predare mixtă.
Clase și grupe de copii, relocate, în cazul a șapte localități
Noul an școlar începe și cu câteva cazuri în care școli sau clase vor fi relocate.
Conform situației prezentate de IȘJ Covasna, astfel de cazuri sunt în șapte localități covăsnene.
Mai exact, 12 clase, adică 213 elevi ai Școlii „Boloni Farkas Sandor” din Belin, vor învăța în alte spații, din cauza extinderii și reabilitării clădirii principale a școlii. 5 clase vor funcționa în clădirea fostei Primării și alte 7, în clădirea Parohiei Unitariene. Termenul estimat pentru încetarea relocării este august 2025.
7 clase, adică 73 de copii de la Școala Gimnazială „Darko Jeno” din Dalnic vor fi în alte spații, din cauza reabilitării energetice a clădirii. Elevii vor învăța în clădirea Căminului Cultural și în două vestiare (clădirea fiind nouă) ale echipei de fotbal, până la data estimată pentru încetarea relocării, adică 30 septembrie (a.c.).
Relocate vor fi și 13 clase (cu 287 elevi) ale Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, din Întorsura Buzăului, unde se face eficientizarea energetică a clădirii principale. Elevii vor învăța, până în august 2025 (dată estimată), cu program de după-masă, în clădirea Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din localitate.
Două grupe cu un total de 34 de preșcolari de la Grădinița cu Program Normal (GPN) „Radak Kata”, Reci, aparținătoare de Școala Gimnazială „Antos Janos” din Reci vor învăța, până în august 2025, la sediul Conacului „Antos” din Reci, întrucât clădirea Grădiniței va fi reabilitată.
De asemenea, GPN și Școala Primară Aninoasa, ce țin tot de structura Școlii Gimnaziale „Antos Janos” din Reci vor învăța în alte spații. Este vorba despre 3 clase/grupe, cu 50 de copii. O grupă va funcționa la Conacul „Antos”, din Reci, iar două clase simultane, la Școala Gimnazială „Antos Janos” din Reci, tot până în august 2025.
În Sfântu Gheorghe, elevii din corpul A-B și din corpul Internatului, adică 15 clase (383 elevi) vor învăța în alte unități școlare. Mai exact, 6 clase vor funcționa la Extensia „Babeș Bolyai” Sfântu Gheorghe, o clasă la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, 5 clase la Liceul „Berde Aron” și 3 clase la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din oraș, data estimată a încetării relocării fiind august 2025.
24 de clase (150 de copii) de la Școala Specială Sfântu Gheorghe vor învăța, până în mai 2025, la fostul sediu al Drumuri și Poduri S.A, de pe strada Țigaretei, cât timp clădirea principală a Școlii va fi modernizată.
6 clase (74 de copii) de la Școala Gimnazială Zăbrătău (ce aparține de Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului) vor funcționa, până în februarie 2025, în alte spații, întrucât se derulează lucrări de reabilitare totală a unității de învățământ. Clasele primare și gimnaziale vor fi relocate la Căminul Cultural din Zăbrătău, iar preșcolarii, la GPN Crasna.
La Târgu Secuiesc, 14 clase (315 elevi) din corpul A și B, de la Liceul Tehnologic „Apor Peter”, vor fi relocate, până în aprilie 2025, în alte spații, până la terminarea lucrărilor de reabilitare, extindere și dotare a unității de învățământ. 2 clase vor fi relocate la Liceul Pedagogic „Bod Peter” din oraș și 12 clase, la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din localitate.
Investiții, investiții
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), finanțat prin componenta C15 – Educație – A PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ ÎN ROMÂNIA, continuă
Și implementarea programului inițiată în anul școlar 2022-2023 va continua și în anul 2024-2025, a anunțat IȘJ Covasna. Este vorba despre 16 unități școlare cu granturi PNRAS I:
Școala Gimnazială „Konsza Samu” Bățanii Mari
Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” Araci
Școala Gimnazială „Kálnoky Ludmilla” Valea Crișului
Școala Gimnazială „Bartha Károly” Boroșneu Mare
Școala Gimnazială „Ady Endre” Sfântu Gheorghe
Școala Gimnazială „Jancsó Benedek” Ghelința
Școala Gimnazială „Darkó Jenő” Dalnic
Școala Gimnazială „Comenius” Brețcu
Școala Gimnazială „Bálint Gábor” Catalina
Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” Belin
Școala Gimnazială „Antos János” Reci
Școala Gimnazială „Henter Károly” Bodoc
Școala Gimnazială Nr. 1 Zăbala
Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” Sfântu Gheorghe
Școala Gimnazială „Máthé János” Herculian
Școala Gimnazială „Mikes Kelemen” Zagon
Proiectul are durata de implementare 3 ani (2022-2025), bugetul alocat pentru aceste școli în vederea realizării a activităților stabilite fiind de 2,5 miloane euro, din care la sfârșitul anului școlar 2023- 2024 erau cheltuite aproximativ 1.2 mil euro, a transmis IȘJ Covasna.
„Prin apelul de selecție PNRAS II Runda I (2024-2026) 9 unități de învățământ au încheiat contracte de finanțare la sfârșitul lunii mai 2024, cu un buget total 1,672 mil. euro lei fără TVA.”- precizează aceeași sursă. Unitățile de învățământ contractante în cadrul PNRAS II Runda I sunt :
1.Școala Gimnazială „Gaál Mózes” Baraolt
2.Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Barcani
3.Școala Gimnazială „Mikes Ármin” Bixad
4.Școala Gimnazială „Benkő József” Brăduț
5.Școala Gimnazială Dobârlău
6.Școala Gimnazială „Fejér Ákos” Micfalău
7.Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” Ozun
8.Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului
9.Școala Gimnazială „Bibó József ” Brateș
Totodată, prin apelul PNRAS –Școli mici – în județul Covasna a aplicat și a încheiat contractul de finanțare la sfârșitul anului școlar 2023-2024 o unitate de învățământ, și anume Școala Gimnazială „Kelemen Didák” Mereni.
A.C.
Sursa foto: https://www.istockphoto.com/ro/fotografie/sal%C4%83-de-clas%C4%83-cu-birouri-goale-din-lemn-gm155096737-18097640?utm_source=pixabay&utm_medium=affiliate&utm_campaign=SRP_image_sponsored&utm_content=https%3A%2F%2Fpixabay.com%2Fro%2Fimages%2Fsearch%2Fschool%2F&utm_term=school