Elevi ai Școlii Speciale din Sfântu Gheorghe și-au expus în această lună lucrările în două școli din Brașov și trei școli din Sfântu Gheorghe, demonstrând astfel că talentul nu face discriminare.
Cinci copii cu dizabilități, două fete și trei băieți, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani au lucrat cu migală și răbdare pentru a crea aproximativ cincizeci de tablouri, prin tehnica quilling-ului, cu teme diverse. Pentru a nu lăsa munca și talentul acestora să treacă neobservate, doamna profesoară Florina Gheorghiu i-a încurajat pe copii să își expună lucrările în alte școli, ca și ceilalți copii să își bucure privirea cu creațiile atent lucrate. Astfel, tablourile lor au fost expuse, în zilele de 14 și 15 noiembrie în școli din Brașov, iar în 24, 27 și 28 noiembrie, lucrările au putut fi admirate de către elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Ady Endre”, Colegiul Național „Mihai Viteazul” și de către cei de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. Deși acestea nu sunt expoziții cu vânzare, lucrările pot fi cumpărate de către cei interesați, banii fiind adunați de copii, pentru organizarea unei excursii. Tot așa au fost adunate până de curând fonduri pentru ca elevii Școlii Speciale să participe, de data aceasta în calitate de donatori, în cadrul programului „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”, ce s-a derulat în perioada 20-24 noiembrie 2017.
„Este meritorie munca lor, efortul depus – tablourile sunt complet făcute de copii, inclusiv ramele, din carton. Acești copii sunt colegi și lucrează împreună de nouă ani, timp în care au făcut progrese, până au ajuns la acest nivel, la care ei pot crea singuri, bineînțeles, sub îndrumarea noastră. Anul trecut au participat, cu această tehnică, la cinci concursuri naționale, pe diferite teme: despre relații interumane, despre primăvară. Lucrările au fost atât de expresive și de apreciate de ceilalți, încât au luat peste tot locul întâi. Copiii participă personal la fiecare expoziție și sunt extraordinar de bucuroși să fie lăudați, să li se dea mâna, să își facă prieteni noi. Acum ne pregătim cu următoarea expoziție, cu decorațiuni de Crăciun, care este deja o tradiție, pentru că facem cu ei terapie ocupațională, deci depășim stadiul și capacitatea lor de dezvoltare intelectuală, nivel pe care îl menținem prin muncă și prin socializare. Iar ei sunt foarte încântați că sunt apreciați de alții. În general, unde mergem, facem cadou câte un tablou, donăm și noi din ce facem. Pentru că acești copii vorbesc mai greu, așa este transmis mesajul emoțiilor, a bucuriei noastre – este o formă de a cuvânta către comunitate.”, a precizat doamna profesoară Florina Gheorghiu.
Oana-Mihaela Costache