Fără doar și poate, „Mesagerul…” reprezintă vocea românilor din județul Covasna de aproape 10 ani. De aproape 10 ani neconteniți de muncă, de lacrimi, de eforturi ce uneori păreau zadarnice, fiecare articol a transmis un mesaj mai puternic până și decât informația. A transmis putere, răbdare, acceptare și patriotism.

Sâmbătă, 28 iunie 2019, toate momentele grele din spate au conturat imaginea unui vis devenit realitate. Mesagerul de Covasna a primit distincția „Credință și loialitate” în cadrul Galei Premiile UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) pe anul 2018, prin minunatele noastre Maria Crețu-Graur și Ana Alina Ciorici.

Ziua Ziaristului Român și festivitatea de premiere

Deși sărbătoarea nu este consacrată la nivel național din cauza opoziției puterilor parlamentare, Uniunea Ziariștilor Profesioniști o celebrează pentru a cincea oară în 2019. De această dată, festivitatea în cadrul căreia jurnalistele Mesagerul… au primit distincția „Credință și loialitate” poate fi văzută sâmbătă, 6 iulie 2019, la TVR 3, de la ora 17.00. Aceeași selecție televizată poate fi vizionată și pe data de 14 iulie de la ora 19.00 și în 15 iulie, de la 04.00, pe TVR Moldova.

„Ziua Ziaristului Român a devenit deja o tradiție a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în ciuda obstinației cu care Parlamentul României, de patru ani încoace, respinge această propunere legislativă a UZPR. Explicația acestei respingeri e cât se poate de simplă și are semnificația unui autodenunț: ziua de 28 iunie 1883 este o dată care incriminează abuzurile puterii din orice vremuri, din orice sistem. Inclusiv și mai ales ale puterii de azi, care se simte vizată, arătată cu degetul. 28 Iunie 1883 este ziua în care presa, prin simbolul ei tutelar, Mihai Eminescu, a fost arestată și băgată în cămașa de forță. Este o zi canonică a presei românești, acesta fiind, de fapt, sensul atribuit de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România acestei date tragice. Pe care UZPR o va celebra permanent, indiferent de vremuri, indiferent de sistem.”, anunță Departamentul de Comunicare al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pe site-ul lor oficial.

Din suflet și pentru suflet

Astfel s-au scurs cuvintele și s-au așternut pe pagină. De-a lungul anilor, cele două și-au lăsat parte din suflet în fiecare articol scris și în fiecare gând purtat către românii de pretutindeni. Trist ar fi să răpesc bucuria și măreția sentimentelor retrăite de aceste doamne, fapt pentru care îmi permit să le citez în cele ce urmează.

Cu niște emoții greu de stăpânit sau, cum spune chiar ea, cu suflete tremurânde, Alina alege să descrie acest punct esențial în cariera sa ca fiind un apogeu:

„Invitația la evenimentul organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a fost o surpriză extraordinară, iar vestea că pentru câteva dintre articolele mele voi fi premiată în cadrul evenimentului m-a lăsat fără cuvinte.

Cu ani în urmă, pentru lucrarea de licență, mă documentam și scriam despre UZPR, privind cu admirație către profesioniștii săi, fără a îndrăzni să mă gândesc, nici măcar o secundă, că voi avea onoarea, cândva, să ajung în rândurile acestora și, mai mult, să fiu premiată de aceștia.

Premiul, și, totodată, acceptarea mea în Uniune, reprezintă cea mai frumoasă realizare profesională, cu atât mai mult cu cât, articolele care au dus la obținerea distincției sunt articole realizate nu din condei, ci din suflet, îmbinând două dintre direcțiile care mă pasionează și pe care îmi doresc să le slujesc: tradiția (folclorul) și învățământul.

Este vorba despre reportajul ce o are în centrul său pe doamna Maria Tohănean, din Sita Buzăului, cea care a trecut cu succes de la lucrul cu copiii – flori ale vieții, la lucrul cu flori pe ie, de la viața la catedră, cu mugurii generațiilor noi, ca învățătoare, la meșteșugul realizării costumelor populare. Un alt articol ce a dus la obținerea premiului UZP a fost cel cu învățătorul Dan Hagiu, din Zăbala, care ne spunea că „un bun învățător lasă o prețioasă moştenire urmaşilor, urmaşilor lui.”. Alt articol pentru care am primit acest premiu a fost cel despre „Șezătoarea călătoare”- „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”, inițiată de Alexandra Pintrijel Hagiu, din Zăbala, tânără care, prin activitățile ei, dovedește că „Tradiția arde cu flacără vie, aici, în inima României”.

Cu aceste articole m-am înscris în competiția lansată de UZPR, la aniversarea a 100 de ani de la înființare – concursul Premiile UZPR, cu tema „Tot ce-i Românesc nu piere”.  S-au înscris numeroși ziariști din  țară, cu o activitate extraordinară. De aceea, faptul că am fost premiată și eu în cadrul acestei competiții și faptul că am avut ocazia să fiu în aceeași încăpere cu personalități din domeniu, cu valori ale breslei, reprezintă cel mai frumos moment al carierei mele, un moment care mă onorează și pentru care doresc să transmit mulțumiri UZPR și tuturor celor prezenți la eveniment, familiei mele, conducerii „Mesagerul de Covasna”, cititorilor ziaruluiși tuturor celor care, pe parcursul a aproape 10 ani de când am îmbrățișat această profesie, m-au susținut, m-au încurajat, mi-au bucurat inima și mi-au îmbogățit sufletul!”

Mii de mulțumiri tuturor!”

Cu mult curaj și perseverență, doamna Maria Crețu-Graur a reușit să împlinească ceea ce puțini ar fi crezut că este posibil. A creat și a modelat o voce puternică pe care tot mai mulți români o aud și de care și mai mulți români au nevoie:

„Când am primit vestea și invitația de participare pentru a fi premiată, alături de colega mea Ana-Alina Ciorici, la Palatul Parlamentului, în cadrul Galei Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ochii mi s-au umplut de lacrimi. Văzându-mă plângând, nepoțica mea, Raluca, care nu a împlinit 7 ani, încă, și care își petrece parte din vacanță la redacția ziarului Mesagerul de Covasna, mi-a zis: „Tu plângi de bucurie, buni, așa-i?”

M-a „citit” bine Raluca pentru că DA!, plângeam de bucurie așa cum am făcut-o în nenumărate rânduri, în cei aproape 10 ani de activitate, în care am avut motive de bucurie în toate cele  2355 de seri în care încă o ediție a ziarului nostru pleca spre tipografie, purtând în fiecare pagină câte o bucățică din sufletul celor ce am  trudit pentru ca această izbândă să se întâmple. 

Am avut motive de bucurie de fiecare dată când am participat  la activitățile organizate de asociațiile și fundațiile românești din județ, la șezători sau baluri ale costumului popular, la Zilele Sitenilor sau ale  Bărcănenilor, la Festivalul Ciobănașul de la Întorsura Buzăului, la Nedeile mocănești de la Covasna, la Sântilia Zăbălenilor sau a Brețcanilor, la Zilele Vâlcelelor sau ale  Zagonului precum și la toate evenimente festive- Ziua Națională a României, Sărbătoarea Unirii de la 24 ianuarie,  Ziua Drapelului Național, Ziua Imnului Național sau  Ziua Iei- ocazii cu care am primit, de fiecare dată, atâta energie pozitivă din partea fiecărui român îmbrăcat în costum popular românesc, cu tricolor în dreptul inimii, care-și cinstește înaintașii și tradițiile moștenite de la aceștia, încât să îmi ajungă pentru tot efortul pe care trebuie să îl depun în fiecare zi, la construcția Ziarului.

M-am bucurat că în acești ani am  reușit, pe lângă munca în redacție, să organizez  și evenimente culturale ce au adus fericire în sufletele participanților. Aș aminti, aici, lansările de carte care au fost, de fapt, adevărate spectacole de muzică și poezie –cei care le-au văzut știu despre ce vorbesc- spectacolele folclorice organizate cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, spectacolul Remember Cenaclul Flacăra precum și spectacolul „Glasul Unirii, în inima României” organizat în Anul Centenar, cu participarea Orchestrei „Lăutarii” din Chișinău, dirijată de Maestrul Nicolae Botgros.

Am trăit bucuria să am alături în redacție, în toți acești ani, mulți colegi tineri pe care am încercat să îi tratez ca pe egali ai mei,  împreună cu care  ne-am străduit   să „creștem”, ca ziar, în fiecare zi. Cu unii dintre ei am lucrat mai mult timp, alții au ales să „ne părăsească”după o perioadă,  dar munca fiecăruia a adus Mesagerul de Covasna aici unde este astăzi.

Faptul că Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România  mi-a acordat Distincția „Credință și Loialitate pentru consecvența, abnegația și pasiunea de care dau dovadă în demersul jurnalistic și loialitatea față de profesie” și totodată m-a primit ca membră oferindu-mi„Carte Internațională de Ziarist”, mă onorează și-mi dă o responsabilitate și mai mare în munca mea de zi cu zi, în folosul cititorilor noștri, cărora le mulțumesc!”

Aproape 10 ani de credință și loialitate

Distincțiile obținute în cadrul evenimentului încununează o carieră de aproape 10 ani, întrucât Mesagerul de Covasna împlinește un deceniu tumultuos în luna noiembrie. Deși laurii sunt culeși de imaginea cotidianului supranumit de către cititori „singura voce a românilor din această parte a țării”, munca echipei a fost recunoscută și adusă în atenția Uniunii Ziariștilor Profesioniști, iar „româncele care mențin o oază de românism jurnalistic în județul Covasna” (cum spune glasul.info) au purtat de această dată numele unei publicații de vază la Palatul Parlamentului. Sala Constantin Brâncuși a găzduit gala în cadrul căreia li s-au înmânat meritele sub forma Distincției „Credință și Loialitate pentru consecvența, abnegația și pasiunea de care dau dovadă în demersul jurnalistic și loialitatea față de profesie”.

Laudatio din partea domnului Horia C. Deliu

Elogierea celor două mesagere nu a fost trecută cu vederea de domnul Horia C. Deliu, membru al AZP, filiala Brașov, căruia ținem să îi mulțumim pe această cale pentru vorbele pe care a simțit să le întrupeze în câte un laudatio pe care îl reproducem cu drag și mândrie.

Laudatio

Maria Crețu-Graur, proprietar  al cotidianului „Mesagerul de Covasna”

 

Una dintre cele mai dinamice prezențe în peisajul publicistic post-decembrist atât de…„crâncen” din județul Covasna este d-na Maria Crețu-Graur, proprietar și director al celui mai citit ziar în limba română din zonă, publicație care pe data de 2 noiembrie a.c. va împlini frumoasa vârstă de zece ani. Gazeta a pornit aproape din…nimic, ajungând azi la nr. 2355 al ediției tipărite,  pe  on-line existând  cca. 50.000 vizitatori unici/lună,  iar pe Facebook peste 22.000 de persoane urmăresc „Mesagerul” .

 

Domnia sa lucrează în presă din anul 1998, când a început ca agent de publicitate la „Bună Ziua Covasna”, de unde a plecat după doi ani, transferându-se la cel mai vechi cotidian din județ,  „Cuvântul Nou”, unde a activat  timp de cinci ani. Din 2005 până în octombrie 2008 a fost director de marketing la „Observatorul de Covasna”,  de care s-a despărțit  la  îndemnul proprietarului mărcii ziarului, care a persiflat-o în urma unei discuții, recomandându-i  „să-și facă ziar, dacă nu-i convine”!,-în condițiile în care ziarul era produs de o firmă la care era asociat și administrator. Și, în mai puțin de 10 zile, ambițioasa Maria Crețu-Graur avea (cum spuneam „din nimic”-dpdv finaciar) să-și înființeze propriul ziar – „Mesagerul de Covasna”, bazându-se însă pe relațiile personale corecte pe care și le crease, în anii anteriori, cu reprezentanții multor firme din județ și din țară, dar și pe abonații care au asigurat-o că „ unde va lucra ea, acolo își vor investi banii de publicitate și de abonamente-acestea fiind singurele surse de finanțare a cotidianului Mesagerul de Covasna.

 

Pare simplu să ai o asemenea poveste de succes, dar nu-i deloc așa, mai cu seamă într-o zonă a  țării noastre unde populația română este…minoritară, iar interesele politice și economice ale autorităților locale sunt de multe ori potrivnice.

Maria Crețu-Graur este însă o luptătoare, o fire energică și dreaptă, fiind animată de cele mai bune intenții, coagulând în jurul ziarului intelectuali, membri ai societății civile, clerici, mult tineret, oameni hotărâți să-și păstreze identitatea națională, să valorifice tradițiile populare locale.

Pasionată de poezie și muzică, aceasta a reușit să organizeze mai multe evenimente de lansări de carte pentru prietenii săi- poeta Mihaela Aionesei din Tg Secuiesc; poetul Ionel Simota din Miercurea Ciuc; scriitorul Paul Arva din Iași-, în localități ale județului Covasna: Sf.Gheorghe, Tg.Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului. Maria Crețu-Graur nu numai că a participat la felurite acțiuni cultural-patrioticeromâneşti organizate de fundaţii şi asociaţii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, precum „Ziua iei”, „La umbra nucului bătrân” din Araci, „Zilele Andrei Şaguna”, „Primăvara culturală românească în județul Covasna”, „Zilele Astrei” de la Sf.Gheorghe şi Miercurea Ciuc, sau Șezători și Baluri populare organizate în mai multe localități ale județului, dar omul de presă căruia îi dedicăm acest potret a și realizat materiale publicistice despre ele.

 

În calitate de vicepreședină a Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI a derulat, în Anul Centenar, Proiectul „Rădăcini-din adâncuri spre înalturi” în cadrul căruia au fost plantați 1000 de puieți de brad, în 10 localități din județul Covasna. La finalul proiectului aceasta declara. Fiecare din cei 100 de copăcei plantați în  cele 10 localități covăsnene, în Anul Centenar,  sperăm că va prinde rădăcini adânci în acest pământ stropit cu sudoarea și cu sângele strămoșilor noștri, și, se vor înălța, semeți, spre înalturi, în următoarea sută de ani, de 10 ori câte 100.

De asemenea, aceasta s-a implicat în organizarea de  spectacole artistice dedicate unor evenimente semnificative din viața comunității din județul Covasna, promovând în același timp  relații de prietenie cu colectivități din Basarabia și Ucraina.

 

Ca tânără membră în breasla jurnaliștilor profesioniști din România, d-na Maria Crețu Graur merită felicitări pentru realizările sale incontestabile, Premiul UZPR venind ca o confirmare firească.

 

 

Laudatio

Ana-Alina Ciorici (Costache),

redactor la cotidianul „Mesagerul de Covasna”

 

 Tânara noastră colegă, Ana-Alina Ciorici (Costache), recent înscrisă în UZPR, este  de aproape un deceniu redactor la cotidianul „Mesagerul de Covasna”. Abia terminase liceul când s-a prezentat  la noul cotidian ce lua ființă la Sf. Gheorghe în 2009, exprimându-și disponibilitatea de a „învăța din mers” atât gazetăria, cât și sociologia. Așa că a intrat în „tranșeele” jurnalisticii văzând și făcând, ulterior  începându-și studiile  superioare la Facultatea de Sociologie și Științele Comunicării din cadrul prestigioasei Universități „Transilvania” din Brașov.

 

Desigur că nu i-a fost deloc lesne să îmbine ambele activități, dar cu multă stăruință și seriozitate a izbutit să se achite onorabil de amândouă.  S-a specializat în materie de Comunicare și Relații Publice, dobândind competențe teoretice și practice. A realizat numeroase  materiale de larg interes public, excelând în domeniul social-cultural, știrile, notele, articolele sale fiind apreciate de către cititori.

 

În permanent s-a preocupat și încă se străduiește să-și lărgească orizontul spiritual, urmând în prezent o a doua facultate:cea de Psihologie și Științele Educației, specializându-se în Pedagogia învățământului primar și preșcolar. Totodată, se implică în diferite activități cu impact asupra comunității locale, abordând subiecte de larg interes. Ana-Alina Ciorici (Costache) participă frecvent la conferinţe de presă, seminarii, prezentări de evenimente, se deplasează mult în teren, fiind un redactor activ, ambițios și un bun mânuitor al condeiului.

 

Subiectele abordate în articolele cu care a participat la Concursul UZPR 2019, și cu care a și câtigat un Premiu important, sunt elocvente în privința tematicii predilecte abordate: „Fiecare ie are  are povestea ei”,  „Un bun învățător lasă o prețioasă moştenire urmaşilor, urmaşilor lui”, „Tradiția arde cu flacără vie aici în inima României”.

 

Ana Ciorici Costache face parte din generația tânără de gazetari profesioniști,  oameni onești, dedicați trup și suflet profesiei lor. O felicităm și  îi dorim succes mai departe în carieră și în viață!

 

Mulțumim că ne sunteți alături de aproape un deceniu

 

Redactând acest articol cuprinzător, asemenea bucuriei cu care a fost scris, m-am regăsit dornică de cât mai multe realizări și de tot mai multe etape triumfătoare în istoria redacției. Dragi cititori, sperăm că oaza românismului jurnalistic din județul Covasna va naște în voi mai multă speranță și devotament față de țară, de informație și, evident, de voi înșivă. Mulțumim că ne sunteți alături de aproape un deceniu și vă promitem că viitorul va fi cel puțin la fel de dedicat muncii și activității noastre!

 

Nu în ultimul rând, îi mulțumim, în numele redacției, doamnei Maria Crețu-Graur pentru că a avut tăria să își pună toate resursele în această publicație. Îi mulțumim pentru că reprezintă energie, forță, optimism și perseverență, pentru că s-a dedicat necontenit fără a regreta nimic și pentru că ne va fi alături indiferent de situație!

 

Adelina GHERASIM

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail