Săptămâna trecută, aproximativ 100 de medici, reprezentanţi din teritoriu a medicilor de familie, au participat la o discuţie cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind Contractul-cadru.=

„S-a ajuns la concluzia că cererile noastre sunt întemeieate şi susţinute de documente, şi se va modifica contractul, dar deocamdată proiectul de pe site nu s-a modificat. Aşteptăm să se întâmple ce ni s-a promis”, a declarat dr. Seres Lucia, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna, care a fost prezentă la întâlnire.

În cadrul întâlnirii, conducerea CNAS a stabilit că numărul minim de asiguraţi înscrişi necesari pentru a intra în contract cu CAS va fi păstrat, modul de calcul al numărului necesar de medici de familie raportat la populaţia dintr-un areal şi a comisiilor mixte care analizează situațiile particulare, în forma actuală, va fi de-asemenea păstrat şi procentul de plată  50% per capita şi 50% per servicii nu se va schimba, aşa cum se preconizaze în 20-80%.

Medicii de familie sunt mulţumiţi de modul în care discuţiile au decurs cu reprezentanţii CNAS, punctând faptul că îşi doresc ca ceea ce s-a stabilit în cadrul şedinţei să se regăsească şi în proiectul Contractului-cadru.

„SNMF apreciază conduita Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din cursul zilei de marți, 17 martie a.c. în ceea ce privește discuțiile fructuoase în care rațiunea, argumentele și dialogul au triumfat în beneficiul pacienților. Decizia luată la finalul discuțiilor este  de păstrare a reglementărilor referitoare la numărul minim de asigurați înscriși necesari pentru intrarea în contract cu casa de asigurari, păstrarea modului de calcul al numărului necesar de medici de familie raportat la populaţia dintr-un areal şi a comisiilor mixte care analizează situațiile particulare, în forma actuală. De asemenea s-a decis păstrarea procentului de plată 50% per capita – 50% per servicii. Modificări ale Contractului-cadru sunt necesare periodic însă acestea trebuie făcute în urma dialogului cu toți furnizorii, cu profesioniștii din sistem care asigură implementarea acestora. Modificările trebuie susținute în baza argumentelor științifice, experienței internaționale, a datelor statistice și a unor studii de impact asupra stării de sănătate

(…) Rămân în discuție alte detalii tehnice și de finețe ale Contractului-cadru și, ulterior, ale normelor metodologice de aplicare a acestuia. SNMF speră să se bucure și în continuare de același climat sănătos al discuțiilor la CNAS, ca cel din 17 martie.

SNMF are încredere că și varianta scrisă care va fi trimisă de CNAS pe masa Ministerului Sănătății și a Primului Ministru va fi cea agreată, pentru că deciziile finale ale CNAS trebuie să asigure o judicioasă şi corectă cheltuire a fondului asigurărilor de sanatate, în folosul pacienților, a celor peste 1 milion de cetățeni vârstnici și bolnavi din cele peste 400 de localități din România, care la această oră nu au medici de familie”, se arată într-un comunicat de presă remis de către Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF).

. .

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail