Diferența dintre Fidesz-KDNP și opoziția unită din Ungaria se află în marja de eroare, ajungând la două procente, conform ultimului sondaj realizat de Institutul Republicon. Potrivit sondajului, 41% din populație este în favoarea Fidesz-KDNP, iar 39% alături de opoziția unită. În aceste condiții, fiecare vot contează, iar votul maghiarilor cu dublă cetățenie din România devine foarte important.
Acesta este contextul în care Péter Márki-Zay, liderul opoziției unite din Ungaria, a venit în 22 – 23 martie la Cluj-Napoca și la Târgu Mureș pentru a se întâlni cu susținătorii și pentru a-i asigura pe liderii UDMR de faptul că îi va trata drept parteneri principali pe temele de interes pentru maghiarii din România.
Cu toate acestea, vizita candidatului opoziției din Ungaria a fost ignorată de mass-media de limba maghiară din România, tributară (în marea sa majoritate) finanțărilor venite din Ungaria, de la Guvernul Viktor Orban, direct sau prin intermediul organizațiilor și societăților care gravitează în jurul UDMR.
Presa de limba română din Cluj Napoca a prezentat boicotul la care a fost supus candidatul opoziției la funcția de premier la alegerile din 3 aprilie din Ungaria, unele ținând de domeniul unui adevărat ”război cibernetic”.
Gergő Mostis, administratoul cafenelei „Planetárium Café” din Cluj Napoca, care a găzduit o dezbatere care l-a avut ca invitat principal pe Péter Márki-Zay, a declarat pentru actualdecluj.ro că pe 17 martie, persoane neautorizate i-au spart contul de Facebook și au șters pagina Planetárium Café. „După aceea, poza mea de profil a fost înlocuită și cu o fotografie extrem de obscenă, pentru care pagina de Facebook a fost dezactivată automat timp de 30 de zile”, a relatat Gergő Mostis. Informațiile referitoare la dezbaterea lui Péter Márki-Zay au reușit să ajungă la comunitatea maghiară din Cluj doar prin intermediul paginii de facebook „Clujul Civic”, mass-media maghiară tratând un eveniment de o astfel de importanță pentru cititorii săi cu maximă discreție.
La Târgu Mureș, liderul opoziției din Ungaria a fost primit doar de Markó Bela, fostul președinte al UDMR, și intelectuali maghiari din zonă, care i-au transmis lui Péter Márki-Zay că maghiarii din Transilvania au nevoie de sprijinul Ungariei, prioritatea reprezentând-o instituțiile de învățământ și de cultură. Pe de altă parte, fostul președinte al UDMR a apreciat creșterea cuantumului sprijinului financiar pentru maghiarii din Transilvania, dar a legat acest lucru de necesitatea ca maghiarii să fie implicați în mod transparent în funcționarea acestui sistem de sprijin, sugerând astfel că fondurile oferite de guvernul Viktor Orban ajung pe căi obscure, prin intermediul unui grup restrâns de lideri maghiari. În cadrul întâlnirii, Péter Márki-Zay a criticat propaganda falsă făcută de Fidesz, partidul lui Viktor Orban.
Vizita lui Péter Márki-Zay survine după o altă încercare ratată în toamna anului 2021, când s-a lovit de indiferența liderilor UDMR. Ulterior, a fost difuzată (de portalul Székelyhon.ro) o scrisoare semnată de opt președinți de consilii județene și primari UDMR, în care acuzau opoziția din Ungaria de lipsa de implicare în problemele comunității maghiare din România.
Péter Márki-Zay, în vârstă de 49 de ani, cu dublă cetățenie ungară și canadiană, este primar al unui orăşel din sudul Ungariei, catolic practicant, tată a şapte copii, fondatorul mişcării „O Ungarie pentru Toţi” (MMM). Acesta a reușit să capteze simpatia a 49% din populația Ungariei, în condițiile în care guvernul Orban Viktor și FIDESz au sub control o bună parte din presă. Opțiunile de vot reflectă realitatea de la nivelul țării, unde lumea a devenit sătulă de retorica naționalistă a lui Orbán și de apropierea sa față de lideri autocrați ai lumii, comentează site-ul Politico, în timp ce s-a îndepărtat tot mai mult de vecini și de instituțiile europene (chiar cu prețul întârzierii sau chiar al nealocării fondurilor prevăzute pentru depășirea crizei induse la nivel european de pandemia de covid-19).
P.Andrei
Sursa Foto: https://actualdecluj.ro/