Un „mall cultural” care va avea, printre altele, cea mai modernă sală de concerte din România, va fi construit în locul hotelului Bodoc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, care va fi demolat, au anunţat, vineri, autorităţile locale.

Primarul Antal Arpad a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că investiţia va fi realizată în parteneriat cu Fundaţia Sapientia şi Consiliul Judeţean Covasna şi a estimat că termenul de finalizare a acesteia ar putea fi 2024.

„Dorim să facem un anunţ important pentru acest oraş, şi anume faptul că cele trei instituţii dorim să ne asociem pentru realizarea unui proiect foarte curajos: vrem să realizăm cea mai modernă sală multifuncţională pentru tineret şi cultură în municipiul Sfântu Gheorghe. Intenţia noastră este să facem un complex care să fie la nivelul secolului 21, cel mai bun din România”, a declarat primarul.

Fără a da detalii legate de valoarea investiţii, Antal Arpad a menţionat că Planul Urbanistic Zonal va fi realizat în decurs de 5-7 luni, iar în data de 14 martie va fi prezentat public proiectul viitorului centru.

„Nu vă putem spune în acest moment valoarea investiţiei (…), cât priveşte PUZ-ul, practic este vorba despre perimetrul dintre strada Ciucului – Bulevardul 1 Decembrie – strada Kossuth Lajos, deci ca şi locaţie este zona hotelului Bodoc, unde se va construi acest complex (…) Dorim să construim cea mai modernă sală de concerte din România, aici vor fi mutate şi o serie de instituţii, centre culturale (…) Va fi, dacă vreţi, un mall cultural pentru tineret. Foarte mulţi tineri cu care mă întâlnesc îmi spun că nu au un loc unde să îşi petreacă timpul liber în mod civilizat, aşa că acesta va fi locul în care fiecare tânăr poate să vină (…) Pe de altă parte, în momentul de faţă, oferta instituţiilor de cultură din oraş este mult peste nivelul infrastructurii în care îşi desfăşoară activitatea, deci noi trebuie şi cu infrastructura culturală să le ajungem din urmă (…) Nu în ultimul rând, Sfântu Gheorghe va fi foarte aproape de cele două autostrăzi, Braşov – Bacău şi Bucureşti-Braşov, şi va fi şi aeroportul de la Ghimbav Braşov, iar noi dorim să oferim cultură de foarte bună calitate. Turismul cultural va fi una dintre ofertele principale ale oraşului (…). Probabil în cea de-a doua parte a acestui an va începe demolarea fostului hotel Bodoc, iar în paralel va începe proiectarea şi, probabil, în aproximativ doi ani, doi ani şi jumătate se poate construi. Deci, s-ar putea finaliza, realist vorbind, undeva în 2024″, a mai spus edilul.

Episcopul reformat Kato Bela, preşedintele Fundaţiei Sapientia, a declarat că Universitatea Sapientia, care are două secţii în Sfântu Gheorghe, de agronomie şi silvicultură, doreşte să se extindă, prin urmare a achiziţionat un teren de 11 hectare la ieşirea din municipiu, unde va construi un campus studenţesc.

Acesta a adăugat că a decis să susţină proiectul autorităţilor locale, considerând important ca în oraş să existe un loc propice în care tinerii să-şi poată petrece timpul liber în mod util şi plăcut.

„Am auzit că oraşul vrea să dezvolte acest proiect şi atunci am zis să ne asociem (…) şi vom finanţa o parte”, a declarat episcopul Kato Bela.

Legat de demolarea hotelului Bodoc, acesta a amintit că eforturile făcute de autorităţile locale pentru a-l reabilita şi reintroduce în circuitul public nu au avut sorţi de izbândă, adăugând că nu ar trebui regretat faptul că va dispărea această „relicvă” comunistă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că în acest complex cultural îşi va găsi locul şi Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe, care funcţionează în prezent într-un spaţiu impropriu, menţionând că se doreşte crearea unei instituţii moderne, după modelul bibliotecilor existente în China sau Finlanda.

Consiliul local Sfântu Gheorghe a achiziţionat hotelul Bodoc în anul 2014, cu suma de 745.000 de euro, de la omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie, care îl cumpărase în 2003 împreună cu alte active ale fostei SC Turism şi Agrement „Oltul”, scoasă la privatizare.

În 2007, noul proprietar a început modernizarea hotelului, dar lucrările au fost sistate la scurt timp, iar clădirea cu 10 etaje a rămas în paragină.

După cumpărare, autorităţile locale şi-au exprimat intenţia de a reabilita hotelul şi de a amenaja aici spaţii pentru birouri, o sală modernă de conferinţe, precum şi un centru wellness de patru stele, dar nu au avut resursele financiare necesare şi nici nu au găsit un partener privat interesat.

Drept urmare, au scos hotelul la licitaţie cu un milion de euro, însă nici după cea de-a patra licitaţie nu au reuşit să îl vândă, deşi au redus preţul până aproape de cel de achiziţie.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail