Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe organizează marți, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, spectacolul de poezie „Mâinile cuvintelor”, realizat sub coordonarea actriței Camelia Paraschiv Katai și prezentat de elevi de la secția de dramă a Liceului de Arte „Plugor Sandor”, din Sfântu Gheorghe
Ziua de 15 ianuarie reprezintă ziua în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu (1850-1889). Această zi a fost desemnată Ziua Culturii Naţionale, conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010. Spectacolul pregătit de Teatrul „Andrei Mureșanu”, cu acest prilej, este axat pe poeme semnate de scriitorul și folkistul ieșean, Paul Arva.
„Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, TAM organizează un spectacol inedit de poezie. Elevii clasei a X-a, secția dramă, v-au pregătit superbe poeme de Paul Arva, sub atenta coordonare a actriței Camelia Paraschiv. Vă invităm cu drag marți, 15 ianuarie, ora 18.00 la spectacolul <<MÂINILE CUVINTELOR!>>”, a transmis, ieri, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa.
„Vă invităm să călătoriți prin sufletele acestor liceeni talentați și să <<vă îngândurați frumos>>!”- Camelia Paraschiv Katai
Spectacolul realizat cu șase elevi din clasa a X-a de la secția dramă, de la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din municipiu s-a conturat la începutul lunii decembrie, iar realizarea acestui spectacol a reprezentat un dialog de la suflet la suflet, o întâlnire a inimilor acestor tineri și a actriței Camelia Paraschiv Katai.
<<UNEORI SIMT CĂ E TARE GREU SĂ MĂ CĂȚĂR PÂNĂ-N VÂRFUL INIMII MELE”, cum atât de frumos scrie bunul meu prieten PAUL ARVA! Primele două săptămâni din luna decembrie au fost o escalada frumoasă, am ținut în palme sufletele celor șase elevi din clasa a X-a, secția dramă, de la Liceul de Arte <<Plugor Sandor>> din Sfântu Gheorghe… și ei pe-al meu. Am bucuria să predau modulul de poezie acestor tineri minunați. Anul trecut am construit împreună cu ei un spectacol emoționant din poemele poetului Ionel Simota și un poem în proză al Adrianei Popescu, spectacol pe care l-am numit <<Dincolo de mine>>/ Anul acesta, și-au dorit să lucreze poeme în proză. Am încercat să aflu ce-ar dori să spună printre rânduri lumii acesteia capricioase,de neînțeles deseori, dar atât de frumoasă. Am ales câteva poeme în proză din <<Mina de gânduri>> a lui Paul Arva, poeme în care se regăsesc și frământările, bucuriile, speranțele lor. Am creionat o poveste pe care-am numit-o <<MÂINILE CUVINTELOR>>, apoi am încercat să-i ajut să se <<cațere până-n vârful inimii lor>>!”, a declarat coordonatoarea spectacolului, actrița Camelia Paraschiv Katai.
„ Acești tineri m-au răscolit, m-au impresionat prin profunzime de la o repetiție la altă. La examenul cu public au primit multe, multe aplauze! Vă iubesc și vă îmbrățișez pe fiecare în parte: Andra Vanessa, Ana Maria,Carla Alexandrina, Vivi Alexa, Andrei Mihai, Adrian Manole și…bineînțeles Paul Arva! Vă invităm cu drag marți, 15 ianuarie, ora 18, la Teatrul <<Andrei Mureșanu>> cu ocazia Zilei Culturii Naționale la spectacolul <<Mâinile Cuvintelor>> născut din poemele în proză ale poetului și cantautorului Paul Arva. Vă invităm să călătoriți prin sufletele acestor liceeni talentați și să <<vă îngândurați frumos>>, vorba lui Paul Arva!…”- a mai transmis actrița.
„Mina de gânduri”, semnată de scriitorul și folkistul ieșean Paul Arva, a fost publicată în luna septembrie 2014, de Editura Adenium din Iași. Volumul a fost lansat și în județul Covasna- la Sf. Gheorghe, Covasna, Tg. Secuiesc și Întorsura Buzăului, cu sprijinul Mesagerul de Covasna, iar evenimentul lansării a fost însoțit, de fiecare dată, de recitaluri pregătite cu toată dăruirea, de actrița Camelia Paraschiv Katai, de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.
Programul TAM, pe lunile ianuarie și februarie
Cinci reprezentații ale diferitelor spectacole din repertoriul TAM vor avea loc începând din 14 ianuarie, dintre care patru la Sala „Arta” din Sfântu Gheorghe și una la București.
Astfel, conform programului anunțat, luni, 14 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala „Arta” va avea loc spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Eugen Gyermant, urmând ca miercuri, 16 ianuarie, același spectacol să fie prezentat la București, la Teatrul „Odeon”. În 22 ianuarie, de
la ora 19.00, la Sala „Arta” va putea fi urmărit spectacolul „Despre oameni și cartofi”, în regia lui Radu Afrim și după scenariul acestuia; în data de 24 ianuarie, în aceeași locație și de la aceeași oră, spectacolul „Nu chiar 1918”, Székely Csaba și în regia lui Cristian Ban, iar în 29 ianuarie, de la ora 11,00, la Sala „Arta” va avea loc spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită”, în regia lui Fazakas Misi și a lui Ivacson Laszlo.
În ceea ce privește programul lunii februarie, acesta va începe în deplasare. Vineri, 1 februarie, Teatrul „Andrei Mureșanu” prezintă spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, la Galați. În 5 februarie, același spectacol va putea fi urmărit la Sala „Arta”, din Sfântu Gheorghe, de la ora 19.00.
În 5 februarie, de la ora 19.00, va avea loc spectacolul „Despre oameni și cartofi”, la Miercurea Ciuc, iar în 12 februarie, de la ora 19.00, la Sala „Arta” din Sfântu Gheorghe, spectacolul „Nu chiar 1918”. Tot la Sala „Arta”, în 14 februarie va putea fi urmărit spectacolul „Organisme modificate genetic”, în regia Ioanei Păun, scenografia fiind realizată de Cătălin Rulea.
Conducerea Teatrului „Andrei Mureșanu”, a transmis că este deschisă la recomandările publicului cu privire la programarea spectacolelor.
„Am primit foarte multe sugestii din partea publicului nostru și încercăm să ținem cont de fiecare recomandare în parte. Dacă programarea anumitor spectacole la anumite date nu este pe placul dumneavoastră, așteptăm cu drag recomandări, atâta timp cât sunt făcute din timp. Vă rugăm să țineți cont de faptul că programul este făcut cu două luni în avans, iar biletele sunt puse în vânzare cu cel puțin o lună în avans. După ce a început vânzarea biletelor, din păcate, modificarea programului ne este imposibilă.”- a transmis managerul TAM, Anna Maria Popa.
În lunile ianuarie și februarie sunt mai puține spectacole ca de obicei, deoarece la început de martie va avea loc o nouă premieră: „ȘI LINIȘTEA PULSEAZĂ…”, de Brad Birch , piesă tradusă și montată în premieră națională, în regia lui Horia Suru, scenografia lui Romulus Boicu, cu coregrafia realizată de Sophie Duncan și o distribuție din care fac parte majoritatea actorilor TAM – se arată în prezentarea programului. Biletele pot fi achiziționate și online, fiind disponibile accesând https://www.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2520/Teatrul-Andrei-Muresanu-Sfantu-Gheorghe?utm_source=Teatrul+Andrei+Muresanu&utm_medium=facebook&utm_term=teathre%2C+show%2C+saint+gheorghe&utm_content=Teatrul+Andrei+Muresanu%2C+Sfantu+Gheorghe&utm_campaign=Teatrul+Andrei+Muresanu&fbclid=IwAR2_vp8tlSK-AOK2dEL5BtSmsDCyRdo0fyAOlQkrQxUv7oYKg-hGj-7mdJY .
În anul 2018, TAM a prezentat cinci premiere, 8 reluări și o coproducție internațională. Pe parcursul anului, echipa a efectuat un turneu național cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), un turneu național cofinanțat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) și un turneu internațional. Tot în 2018, patru proiecte ale TAM au câștigat finanțări.
Pe parcursul anului recent încheiat, TAM a prezentat numeroase spectacole atât la sediul său, cât și în deplasare și la festivaluri și alte evenimente speciale,la care au participat, în total 12.800 spectatori, se arată într-o prezentare pe pagina de Facebook a Teatrului.
Ana Ciorici COSTACHE
Sursa foto: Facebook- Camelia Paraschiv Katai