În bună parte progresul omenirii depinde de evoluția noilor tehnologii cheie. Acest aspect, însă, inevitabil duce la o concurență acerbă între superputerile mondiale. Se pare că în această bătălie China ocupă primul loc, spre disperarea americanilor, dar Occidentul mai are un „adversar” redutabil: Rusia.
Conform sursei descopera.ro, „stăpânirea inteligenței artificiale, a informaticii cuantice și a biologiei sintetice” va oferi mai multă putere celor care le stăpânesc, după cum declara Richard Moore, șeful Serviciului Secret (MI6) al Marii Britanii, ceea ce poate „influența geopolitica globală”. Tocmai de aceea toate statele evoluate se grăbesc să investească în aceste „tehnologii emergente cheie”.
Așa cum au remarcat analiștii în domeniu „ascensiunea economică și militară a Chinei din ultimii 40 de ani” pune mari semne de întrebare cu privire la posibilele scenarii ale viitorului. Printre știrile mai recente, una a atras atenția Occidentului în mod deosebit, când SUA anunța că un vehicul chinez „a înconjurat Pământul” cu o viteză incredibilă, de peste cinci ori viteza sunetului. După sursa descopera.ro, vehiculul hipersonic al Chinei este capabil și să staționeze un timp pe orbită, după care să-și reia zborul. Desigur, China neagă acest lucru, însă americanii nu se lasă păcăliți de aparențe, într-un anume sens se tem de rapiditatea cu care China își continuă expansiunea. În fond, China nu dorește să-și dezvăluie secretele prea devreme, mascându-le public prin informații meșteșugite, după cum reiese din sursa citată: „În ciuda a tot ce s-a spus până acum despre sistemul Chinei, că țara folosește un fel de planor hipersonic capabil de mare viteză și care are un anumit grad de manevrabilitate, China neagă afirmațiile”, însă după un timp informațiile apar ca adevărate.
Realitatea este că această superputere continuă să se afirme în toate domeniile și, cu toate că a pornit aventura spațială ceva mai târziu decât rușii și americanii, vine tare din urmă și în acest sector al super-tehnologiilor științifico-militare. Pe de altă parte spațiul extraterestru începe să se aglomereze și prin contribuția altor țări avansate, încât următoarele decenii vor aduce multe surprize, poate chiar și conflicte, deoarece acest lucru stă în firea oamenilor.
Dacă ar fi să exprimăm o opinie, am spune că atât timp cât în această întrecere va avea întâietate scopul științific și comercial, lucrurile se vor desfășura în bine, în avantajul omenirii, însă când va prima scopul militar, situația va lua o întorsătură neplăcută, existând pericolul de a „exporta” conflictele militare în spațiul extraterestru, căci însăși expresia „de cucerire” a spațiului cosmic implică această intenție de atac/ apărare. Ca argument, am reaminti cele întâmplate cu secole în urmă, în perioada descoperirii și cuceririi Americii.
Oricare va fi experiența viitoare, în cele din urmă specia umană, cu cât avansează mai mult în domeniul științei și tehnologiei, care să-i permită acest lucru, va continua „exodul” și dincolo de limitele terestre, căci curiozitatea, ambiția și dorința de a afla ce se găsește dincolo de ceea ce se cunoaște reprezintă „energia” ce o va propulsa mereu înainte…
Mihai Trifoi