Lucrările la noul spital de pneumologie, care se construieşte în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, au fost realizate în proporţie de 70% şi ar putea fi finalizate până la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an, au afirmat reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) prezenţi, joi, pe şantier.
„Mă aflu astăzi aici pentru a vedea stadiul lucrărilor, care au avansat destul de bine în ultima perioadă. De fapt, au avut un ritm destul de bun, conform contractului şi chiar peste ceea ce prevedea contractul, având în vedere complexitatea lucrării şi amplasamentul care nu este foarte generos, ca sa spunem aşa (…) Termenul de finalizare este sfârşitul lunii noiembrie, termenul contractual, termen care din punctul meu de vedere poate fi respectat, având în vedere gradul de execuţie al construcţiei, care este undeva la 70%. Deja am văzut că au început să monteze şi toate sistemele de instalaţii, atât cele clasice, specifice unei construcţii civile, cât şi cele specifice pentru o unitate spitalicească”, a declarat directorul Unităţii Supervizori CNI, Gabriel Diaconu.
Unitatea medicală va avea o capacitate de spitalizare de 34 de paturi şi va cuprinde şi o policlinică şi un dispensar de specialitate.
„Atu-ul acestei clădiri este că atât policlinica, cât şi dispensarul TBC, cât şi zona de spitalizare se află în aceeaşi clădire. Din această cauză, infrastructura specifică fiecăreia şi care este comună activităţilor medicale este la un singur loc, este la un singur amplasament şi poate fi folosită în comun. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care am adus într-o singură clădire atât zona ambulatorie, cât şi zona de spitalizare (…) Avem 34 de paturi împărţite, adică fiecare salon va avea câte două paturi, nu vor fi mai multe tocmai din considerente de asepsie. COVID-ul, pandemia ne-a fost de învăţătură din acest punct de vedere şi acele concluzii pe care le-am tras am încercat să le înglobăm şi aici”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Spitalului Judeţean, Andras Nagy Robert.
Potrivit acestuia, clădirea va fi modulară. „Activitatea, adică toate saloanele, vor avea aceeaşi echipare, indiferent că vorbim de etajul doi sau vorbim de etajul unu, adică pot fi inter-schimbate, saloanele pot fi, la un moment dat, folosite şi pentru altă destinaţie, adică nu numai pentru pneumologie, pot fi folosite şi pentru medicină internă, pot fi folosite şi pentru cardiologie, cu sistem de monitorizare. Asta înseamnă, practic, o altă viziune pe care am încercat să o implementăm şi, privind spre viitor, asta va fi ce ne vor aduce anii următori: spitale modulare, spitale adaptabile”, a adăugat Andras Nagy Robert.
În momentul de faţă, dispensarul TBC şi Secţia de Pneumologie funcţionează în două clădiri separate din municipiul Sfântu Gheorghe, aflate într-o stare avansată de degradare.
„Într-adevăr este un şantier întreg, însă se văd treptat rezultatele (…) Acum am finalizat din bani europeni Unitatea de Primiri Urgenţe, cu care am triplat suprafaţa de primire a urgenţelor. Este în construcţie, în centrul spitalului, o clădire veche care cuprinde secţia de Boli Interne, iar, momentan, suntem la Spitalul de Pneumologie, care va avea şi un nivel de ambulatoriu în care se va intra dinspre stradă, iar, în rest, celelalte două etaje sunt spitalul propriu-zis (…) Şi până acum am avut secţie de Boli Contagioase, dar a fost într-o clădire monument istoric, categoria A, construit în 1892 care era absolut improprie pentru sistemul de sănătate, iar în Sfântu Gheorghe, Secţia de Pneumologie-ambulatoriu a fost şi este într-o clădire improprie pentru aceste boli”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, instituţie care are în subordine Spitalul Judeţean.
Construcţia noului spital de pneumologie este cofinanţată de Ministerul Dezvoltării, prin intermediul CNI, iar valoarea contractului este de aproximativ 28 milioane lei.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES