Lucrările de construire a terminalului Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav vor începe peste două săptămâni, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Acesta a precizat că, după ce vineri CJ Braşov a recepţionat proiectul tehnic din partea Asociaţiei Bog Art-UTI Grup SA – Uti Facility Management SA, conform contractului de proiectare şi execuţie semnat anul trecut, ordinul de începere a lucrărilor va fi dat pe 12 martie, astfel încât pe 16 martie să fie deschis şantierul.
Reprezentanţii constructorului au dat asigurări că au pregătite resursele materiale, umane şi financiare pentru a începe lucările, menţionând că doresc să realizeze cele la exterior până la iarna următoare, astfel ca în perioada rece să fie realizate cele de interior, respectiv finisajele.
Potrivit preşedintelui CJ Braşov, acesta va fi al treilea terminal ca dimensiune din ţară după cele de la Bucureşti şi Cluj, urmând să aibă o suprafaţă construită de 12.000 metri pătraţi.
„În perioada următoare, vom avea o adevărată desfăşurare de forţe, pentru că, în paralel, vom lucra la cele 9 obiecte, la balizaj şi pentru sistematizarea pe verticală, unde suntem într-o etapă finală, mai având de obţinut două avize înainte de emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Dacă lucrurile vor merge conform graficelor (…) sperăm că anul viitor, în iunie-iulie, să avem prima cursă care va ateriza pe aeroportul Braşov. Acest lucru se poate întâmpla dacă toate instituţiile statului se vor implica, (…) pentru că acest obiectiv nu va putea fi funcţional fără implicarea tuturor instituţiilor – poliţie de frontieră, vamă, SRI, care vor avea persoane care vor funcţiona în interior, şi, de asemenea, extrem de important – controlorii de trafic şi operatorii de radionavigaţie de la Romatsa”, a declarat Adrian Veştea.
Conform acestuia, în 2020 vor fi investiţi în proiect 215 milioane de lei, după ce alte aproximativ 250 de milioane au fost folosite, de la preluarea mandatului de preşedinte al CJ Braşov. În plus, în mandatul fostului preşedinte Aristotel Căncescu s-a realizat pista de aterizare.
Totodată, Veştea a menţionat că a primit asigurări din partea actualului guvern că va exista şi alt sprijin financiar suplimentar faţă de cei 50 de milioane de lei alocaţi în acest an, dacă va fi nevoie.
La rândul său, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a menţionat că, în baza parteneriatului consiliilor judeţene Braşov şi Covasna şi cu municipiul Sfântu Gheorghe, dacă CJ Braşov, care derulează acest proiect, „ajunge într-o anumită fază şi are nevoie şi de o participare bugetară, financiară, cele trei entităţi vor cofinanţa cu sumele necesare respectivele lucrări”.
„Pe de altă parte, avem în derulare la nivelul municipiului Braşov elaborarea de documentaţii pentru ceea ce înseamnă infrastructură de legătură între Ghimbav şi municipiul Braşov – infrastructură rutieră, sistematizare circulaţie, pasaj sau pod de legătură, linie de autobuz – electric sau hibrid pe care o luăm în calcul (…) ceea ce înseamnă o parte financiară consistentă”, a subliniat Scripcaru.
AGERPRES