În cursul zilei de miercuri, 27 mai a.c., au  fost reluate  lucrările de  asfaltare a drumulului județean 121A, care face legătura între Boroșneu Mare și Întorsura Buzăului.

Într-o postare  video  pe pagina personală de facebook, președintele Consiliului Județean Covasna,  Tamas Sandor, a menționat  că  această  investiție mare constă în  refacerea,  în totalitate, a tronsonului de 22,5 km  ai  drumului județean  121A care face legătura  între Întorsura Buzăului, Valea Mare, Boroșneu Mare  și DN 13, care în prezent  este drum de pământ.

Prezent la lansarea lucrărilor, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, a spus: „De  doi  ani așteptăm această investiție! În sfârșit, prin grija d-lui președinte Tamas, s-a reușit definitivarea  accesării acestui proiect și, culmea că s-a aprobat investiția de asfaltare a DJ 121A, și apă și canal în satul Sărămaș. Sperăm că aceste 2 firme care au contractat (lucrarea- n.red)  se vor descurca conform contractului, și atunci va fi  bine!”

Vasile Bocârnea, administratorul  SC Râcâiaș SRL Întorsura Buzăului, firma care efectuează lucrarea, a precizat:„ Am făcut un contract cu Consiliul Județean și cu Drumurile Județene (Societatea de Drumuri şi Poduri Covasna-n.red), am luat  drumul DJ 121 A pe care l-am început astăzi  la tronsonul 3, de la km 10+200, și sper să continuăm până terminăm, să nu plec de-aici până nu se termină toate lucrările!

Cei ce vor beneficia de pe urma  realizării acestei investiții începută în urmă cu 2 ani, și lăsată de izbeliște din cauza modificărilor legislative intervenite între timp, probabil că nu mai cred în minuni și își vor manifesta bucuria abia atunci când vor vedea, cu ochii lor, că lucrările la drumul județean ce trece prin localitatea lor va fi finalizat în totalitate.  

În luna octombrie 2019, vorbind despre problemele cu care s-au confruntat în realizarea acestei investiții a cărui contract de execuție fusese semnat în anul 2018, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, spunea: „ Noi ca institiții, noi ca autorități publice care avem lucrări, avem idei, avem programe concrete câștigate, finanțate, lucrare începută, buget alocat, trebuie pe parcurs să depășim obstacole apărute aleatoriu pe drum. Și vă spun că aicea  este vorba de 23 de milioane de lei, nu este un business aici la colțul străzii, este vorba de 22,5 km drumuri de la temelie până la asfalt și  șanț – ați văzut cum am început- șanțuri asfaltate, acoperite ș.a.m.d, cu balustrade și tot ce vreți. Noi ne-am gândit nu de acuma, ci de 5 ani de zile tot mergem cu acest proiect înainte. De altfel, era un proiect de 10 milioane de euro pentru care Guvernul asigura toți banii, dar având în vedere legislația de licitații publice, s-a ajuns sub 6 milioane de euro. În plus, când am încheiat contractul- a început anul trecut activitatea, a venit această ordonanță (114 n.red) care ne-a rupt în două.  Nu pentru faptul că trebuie să ajustăm, noi am putea ajusta, numai că modificările la această ordonanță dau posibilitatea numai la ajustarea manoperei, și v-am spus numai la bitum s-a majorat cu 80% prețul. La 23 de milioane socotind, avem o mărire de preț peste 9 milioane de lei. Am putea să scoatem și acești bani din buget- în 2 ani, în 3 ani-, numai că juridic nu se poate (…) din cauza ordonanței respective. Știți foarte bine că a fost atacată și juridic  această ordonanță, a fost criticată și în practică această ordonanță.”

Lucrările la DJ 121 A vor fi realizate din fonduri de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului  Județean Covasna.

Maria CREȚU-GRAUR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail