Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, nu crede că pieţele volante vor rezolva problema producătorilor agricoli şi este de părere că trebuie modificată legislaţia privind eliberarea certificatului de producător, care ar trebui ‘să fie acordat cu responsabilitate, iar cei care încalcă procedurile să răspundă’.

‘Eu nu cred că pieţele volante vor rezolva problema pieţelor pentru producătorii agricoli, ci este vorba de o revedere a ceea ce înseamnă pieţele din marile oraşe, din municipii, de către primării, de care aparţin aceste pieţe, şi unde trebuie făcută o anumită ordine’, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, Valeriu Tabără.

Ministrul consideră că va trebui ‘umblat’ şi la legislaţia privind eliberarea certificatului de producător şi va trebui revăzut ‘ceea ce înseamnă pieţele de gros’. Tabără a subliniat că este foarte importantă şi organizaţia producătorilor, ‘care să poată să negocieze mai cu forţă preţurile pentru produsele pe care le realizează’.

Ministrul Agriculturii a menţionat că pentru cereale şi legume sunt în construcţie depozite care însumează o cantitate de peste 2 milioane de tone. ‘Vom continua construcţia acestor depozite pentru că ele sunt un element important de piaţă. Numai pe Dunăre se construiesc vreo 16 – 18 astfel de depozite de către mari companii implicate în comerţul internaţional cu produse agricole – cereale, plante tehnice. Asta va însemna o relaţionare bună cu producătorii şi o presiune pentru producţie în România’, a afirmat Valeriu Tabără.

El s-a referit şi la posibilitatea de dezvoltare de micro-depozite pentru fructe de pădure, spunând că este deschisă procedura. ‘Cine vrea să intre într-o astfel de afacere îl aşteptăm. Şi eu cred că aceste produse ale pădurii sunt puţin valorificate în România sau nivelul de valorificare este extrem de mic faţă de potenţialul pe care îl avem. Aici poate intra şi sistemul public al Romsilva, dar şi foarte multe companii private care ar putea să intre pe un astfel de sistem’, a spus Tabără.

Ministrul Agriculturii şi oficiali din Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-au întâlnit sâmbătă la Alba Iulia cu zeci de primari de comune din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu care au discutat despre stadiul de implementare a proiectelor depuse pe măsura 1.2.5. ‘Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii’ şi pe măsura 3.2.2. ‘Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale’. (AGERPRES)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail