De Ziua solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita şi Mureş care a fost sărbătorită, în cursul lunii martie, la Sfântu Gheorghe, „Premiul Pr. prof. dr. Ilie Moldovan”, ediția 2021, pentru publiciștii care au relatat cu obiectivitate și consecvență problematica specifică a dăinuirii românești în cele trei județe și a conviețuirii interetnice româno-maghiare din zonă, a fost acordat domnului Ioan Barbu.
***
Ioan Barbu – personalitate importantă și complexă, nu doar la nivel local, ci și la nivel național, este cunoscut pentru prodigioasa activitate culturală, activitate care vorbește cel mai bine despre calitățile domniei sale de bun român, iubitor de țară și de neam, de cultură și de limba română pe altarul căreia și-a jertfit cea mai mare parte din viață.
Profesor de limba și literatura română; profesor de istorie, jurnalist, scriitor. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, Membru de Onoare al Asociației Scriitorilor Români din Canada și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Cetățean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea și al comunei natale, Corbu – Olt. Absolvent al Universității București, Facultatea de Filologie, secția Română – Istorie și al Cursului postuniversitar de Jurnalism, cu durata de un an. Apreciat prozator român; scrie romane, proză scurtă, reportaje, eseuri, memorialistică, articole de atitudine. Sunt doar câteva titluri care-i conturează pe deplin personalitatea.
De-a lungul timpului, a primit diferite distincții și premii literare, între care: Premiul de Excelență și Diploma de Onoare ale Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, Medalia Omagială a Fundației Europene Titulescu, Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe din Republica Moldova, Premiul Internațional „La Ginestra” și Diploma de Ambasador cultural, ambele atribuite de Centrul Mondial de Poezie și Cultură „Giacomo Leopardi” din Recanati – Italia, precum și alte premii la fel de valoroase.
Scriitorul Ioan Barbu este fondator (redactor șef) al primului cotidian particular, independent din România postcomunistă: „Curierul de Vâlcea”. Primul număr a apărut la 22 ianuarie 1990, ziar care-și continuă activitatea și în prezent. În fiecare an, în luna ianuarie, se organizează, împreună cu colaboratorii ziarului, manifestări omagiale sub genericul Zilele Curierul de Vâlcea, care se încheie cu Gala premiilor „Curierul de Vâlcea” (literatură, muzică, arte plastice și Marele premiu pentru Cultură). Anul trecut, la împlinirea a 30 de ani de activitate neîntreruptă, mi-a revenit și mie onoarea de a primi Premiul Național „George Țărnea” și medalia jubiliară „Curierul de Vâlcea”cu volumul de poeme bilingv Albatrosul cu aripi de sare, apărut la Ed. „Antim Ivireanu”, pe care o conduce de peste un sfert de veac.
În colaborare cu Arhiepiscopia Râmnicului și Filiala Sibiu a USR, din 2011 organizează, anual, în luna mai, pe parcursul unei săptămâni, Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, eveniment la care am participat și eu. În ultimii ani, scriitorul Ioan Barbu a donat mii de cărți unor biblioteci din țară precum și unora de peste hotare: Franța, Ungaria, Spania, Germania, acolo unde activează biblioteci, licee ori Centre Culturale românești. …Și nu în ultimul rând, la Biblioteca Municipală „Wesselényi Miklós” din Târgu Secuiesc, în anul 2017, când ne-am întâlnit prima dată la Festivalul de muzică și carte Libris Brașov, unde mi-a făcut surpriza de a-mi aduce aproximativ o sută de titluri de carte ca donație. An din care, odată cu numirea mea ca redactor (secția poezie) la revista culturală (trimestrială) care apare sub egida USR – Filiala Sibiu, „Rotonda Valahă” , și al cărui director este, a publicat aproape în fiecare număr articole legate de: istorie, tradiții, evenimente culturale, acțiuni patriotice ori alte activități legate de românii din județul Covasna, acceptând cu bucurie colaborarea cu personalități importante de la noi: prof. dr. Ioan Lăcătușu, prof. drd. Florentina Teacă, dr. Vasile Lechințan, prof. Vasile Stancu, prof. Maria Monica Stoica, dr. Mihai Târnoveanu, Hugianu Ciprian, Mihai Broanăr.
Toate titlurile obținute prin muncă și întreaga activitate literar-culturală a domniei sale îl recomandă nu doar ca un scriitor de excepție, ci și ca un model de bun patriot, foarte sensibil la problemele românilor atât din Curbura Arcului Carpatic, cât și a celor din afara granițelor țării. Este una dintre personalitățile care la venerabila vârstă de 83 de ani pe care urmează să-i împlinească, încă reușește să se impună atât în viața culturală locală, cât și în cea națională, lăsându-și amprenta în literatura română ca un mare iubitor de limbă, țară, tradiții, fiind născut într-o zi de 15 Mai, Soldat în slujba Sfintei noastre Maici – Limba Română, și dincolo de moarte!
Acestea sunt argumentele pentru care Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a hotărât să acorde distinsului cărturar Ioan Barbu, premiul Pr. prof. dr. Ilie Moldovan pentru publiciștii care au relatat cu obiectivitate și consecvență problematica specifică a dăinuirii românești în județele Covasna şi Harghita și a conviețuirii interetnice româno-maghiare din zonă, ediţia 2021, distincţie acordată în cadrul proiectului Români pentru români. Solidaritate cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș.
Mihaela Aionesei