Vicepreşedintele PE Laszlo Tokes critică faptul că guvernul român, format în principal din formaţiuni membre PPE, susţine exploatarea de la Roşia Montană, cu sprijinul „ruşinos” al UDMR, deşi popularii europenii sunt împotriva exploatărilor cu cianuri.

Potrivit unui comunicat de presă, cu ocazia primei sesiuni plenare al PE din această toamnă de la Strasbourg, Tokes a luat cuvântul în afara ordinei de zi, referindu-se la interzicerea exploatării miniere bazate pe cianură în Europa, în contextul în care după rezoluţia adoptată de PE la propunerea sa Consiliul Europei nu s-a reunit pentru punerea în practică a interzicerii totale a folosirii cianurii în exploatările miniere din țările membre UE.

(…) „Merită remarcat faptul că cei mai înverșunați opozanți ai inițiativei Partidului Popular European (PPE) au fost chiar membrii delegației române în PPE, mai puțin doamna Monica Macovei, fost ministru al justiției. Elocvent este totodată că tocmai guvernul român de orientare populară aflat la putere este cea care – mânat fiind de beneficiile sperate și de interesele legate de alegerile de anul viitor –, folosindu-se de argumentele fără temei ale demagogiei politicii sociale, a celei de ocupare a forței de muncă precum și a celei naționaliste, încearcă să forțeze punerea în practică a proiectului minier al dubioasei firme Roşia Montana Gold Corporation (RMGC)”, remarcă Tokes.

„Considerăm de-a dreptul dureros și rușinos felul în care UDMR, acolitul acestui guvern român, pare să facă uitată poziția sa inițială de respingre a proiectului Roșia Montana, și prin cei doi miniștri din guvern încearcă să netezească calea acestui proiect minier bazat pe cianurare, care contravine atât intereselor naționale române cât și a celor maghiare, așa cum și a celor europene generale”, se mai arată în comunicatul de presă, prin care Tokes salută demisia consilierului prezidențial Eckstein-Kovacs Peter înaintată din cauza proiectului Roșia Montana.

În cadrul unei intervenţii în PE privind interzicerea exploatărilor miniere pe bază de cianură din Europa, Tokes a amintit, luni, că în ședința sa din 5 mai 2010, Parlamentul European – printr-o majoritate covârșitoare de voturi ( 488 pentru – 48 contra) – a adoptat o rezoluție prin care se cere până sfârșitul anului 2011 interzicerea totală a folosirii cianurii în exploatările miniere din țările membre UE. (…) (Realitatea.net)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail