În anul 2015, conducerea Centrului European de Studii Covasna a inaugurat colecția „Centenarul Marii Uniri” în cadrul Editurii Eurocarpatica. Proiectul și-a propus să publice 100 de volume referitoare la pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Acest deziderat reprezintă o prioritete a activității editoriale din zonă, cu atât mai mult cu cât românii din Arcul Intracarpatic, alături și împreună cu românii din Transilvania și din toate provinciile istorice românești, deși au participat din plin la pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri, atât la nivel local cât și la cel central, acest moment astral al istoriei noastre, este încă puțin cunoscut în zonă.
Așadar, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri a constituit un bun prilej de a cunoaște și cinsti activitatea unionistă a lideriilor recunoscuți ai românilor, din vremea respectivă – preoții, învățătorii și fruntașii din cadrul Asociațiunii ASTRA. În primele rânduri ale acestora s-au aflat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma, preoți, profesori și îmvățători, publiciști, juriști, medici, militari ș.a. – cu toții aducându-și obolul la făurirea Marii Uniri. În toți acești ani, apariția volumelor dedicate Centenarului Marii Uniri a fost însoțită de alte numeroase proiecte cu aceeași tematică, precum: studii și articole, expoziții, filme documentare, conferințe, colocvii, sesiuni de comunicări științifice etc.
Anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, patronul municipiului nostru și hramul Bisericii ortodoxe vechi din deal și a Catedralei ortodoxe – paraclis episcopal, va avea loc ceremonia de acordare a titlului de „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe”, pentru a 20-a ediție. Cu această ocazie va fi editat și un volum care va cuprinde scurte prezentări ale tuturor concetățenilor care au fost onorați, în cei 20 de ani, cu acest titlul, a celor care au fost distinși cu Premiul „Pro Urbe”, acordat de Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe, precum și listele cu laureații premiilor „I.I. Russu”, „Pr.prof. Ilie Moldovan” și „Dr. Vasile Lechințan”, premii care răsplătesc solidaritatea academică, culturală și socială a românilor de pretutindeni cu românii din Arcul Intracarpatic. Volumul Cetățeni de onoare ai comunității românești din Sfântu Gheorghe și prietenii lor de pretutindeni va apărea la Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, în Colecția „Centenarul Marii Uniri”, fiind exemplarul cu numărul 100, al colecției respective (vezi Anexa).
Acest important eveniment ne oferă posibilitatea de a prezenta succint o serie de informații de larg interes despre cele 100 de volume apărute, în perioada 2015-2023, în colecția aniversară.
Mai întâi, cele 100 de volme au fost grupat tematic, după cum urmează:
- Volume dedicate problematicii Centenarului Marii Uniri (pregătirea, înfăptuirea și consolidarea) – 18;
- Volume de referință pentru istoria și cultura românilor din Arcul Intracarpatic – 5;
- Volume apărute în colecția „Profesioniștii noștri” – 15;
- Lucrări monografice dedicate unor localități, instituții și personalități – 13;
- Volume de istorie, etnografie și cultură locală – 19;
- Lucrări de publicistică, eseuri, teologie, sociologie, literatură și memorialistică – 23;
- Albume – 8.
Pe lângă cele 100 de volume apărute în Colecția „Centenarul Marii Uniri”, în perioada 2015-2023, la editurile Eurocarpatica, Grai Românesc a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și la alte edituri partenere (Carpatica, România pur și simplu, Ștefadina, Magic Print ș.a.), în ultimii 30 de ani au mai apărut 285 de carți ale unor autori din Arcul Intracarpatic și 15 publicații de știință, cultură și școlare,
Lucrările dedicate Centenarului Marii Uniri cuprind 10 lucrări de doctorat susținute de preacucernicii preoți Sebastian Pârvu, Laurențiu Gabriel Panciu, Marius Gheorghe Banciu, Nicu Lazar, Florin Vatamanu, Petru Tohăneanu, profesorii Nicoleta Ploșnea și Viorica Macrina Lazăr, muzeografii Ana Dobreanu și Costel Cristian Lazăr; cinci lucrări de referință pentru istoria și cultura românilor din Arcul Intracarpatic și conviețuirea cu secui/maghiari, din care menționăm: Ioan Ranca, Vasile Lechințan și Ioan Lăcătuşu, Românii din fostele scaune secuieşti (secolele XVI-XXI). Atestări documentare, conscripţii, statistici, recensăminte, 2021; Vasile Lechințan, Ioan Lăcătușu, Români și secui în secolele XVII – XX. Reflexii istoriografice, volum îngrijit și prefață de Tatiana Scurtu, 2022; Ioan Lăcătușu și Erich-Mihail Broanăr, Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita, ediția a II-a, 2019; auxiliarul didactic Românii din Arcul Carpatic și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, de Marius-Gheorghe Banciu, ediție îngrijită de Ioan Lăcătușu și Tatiana Scurtu, 2022.
Un loc distinct îl ocupă cele 14 volume din colecția „Profesioniștii noștri”, colecție care în prezent cuprinde 35 de volume dedicate unor personalități românești din județele Covasna, Harghita și Mureș și din alte localități din țară, dar care sprijină afirmarea culturii românești din Arcul Intracarpatic.
Lucrările monografice dedicate unor localități, instituții și personalități, împreună cu volume de istorie, etnografie și cultură locală, fac parte din strategia Centrului European de Studii Covasna-Harghita, care urmărește redactarea, într-un timp rezonabil, a monografiilor tuturor comunităților românești din Arcul Intraccarpatic. În acest sens, se remarcă reeditarea unor valoroase lucrări precum: Gheorghe Rafiroiu, Din ţinutul secuizat. Araci; Ion I. Russu, Românii și secuii; Laurian Someșan, Emil Micu și Vasile C. Pop, Depresiunea Întorsurii Buzăului. Studiu geografic, istoric și economic; Maria I. Negreanu, Românii din Târgu Secuiesc și satele învecinate după condica Bisericii Ortodoxe din Târgu Secuiesc (1781-1898). Volumele de publicistică, eseurile, lucrările teologie și cele de sociologie, literatură, memorialistică și albumele introduc în circuitul public informații inedite, încercări literare, pagini memorialistice, imagini ale unor locuri, oameni, evenimente din sud-estul Transilvaniei.
Mulțumim tututor celor care au contribuit la finalizarea cu bine a acestui valoros proiect: autorilor lucrărilor, echipei care a asigurat tehnoredactarea și corectura, profesioniștilor tipografi, în mod deosebit celor de la tipografiile Magic Print din Onești și Ștefadina din București, instituțiilor și sponsorilor care au asigurat suportul financiar necesar – Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheorghe ș.a. Un sincer cuvânt de mulțumire adresăm reprezenranților mass-media, prin vocea cărora, împreună cu „graiul” specific al Bibliotecii digitale Eurocarpatica, am asigurat multiplicarea publicului țintă interesat de conținutul și mesajul celor 100 de vestitori ai istoriei și culturii românești din Arcul Intracarpatic.
Erich Mihail BROANĂR, Ioan LĂCĂTUȘU