Bálint József (PCM) comentează cazul Laszlo Borbely.

Subiectul mult dezbătut în ul­timele zile referitor la ancheta declanşată de procurorii Direcţiei Na­ţionale Anticorupţie (DNA) asupra Ministrului Mediului, Laszlo Borbely, suspectat de trafic de influenţă, a stârnit reacţia reprezentanţilor PCM (Partidul Civic Maghiar) din judeţ.

Balint Jozsef

Nu de mult, Ambasadorul American şi pe urmă şi cel francez de la Bucureşti a semnalat prezenţa sufocantă a corupţiei din ţara noastră: „Am observat în ultimii ani că au şi avut loc câteva arestări spectaculoase. În primul rând, re­pre­zentanţi ai opoziţiei au fost ridicaţi, pe urmă au fost atinşi şi câţiva dintre guvernanţi, dar realizările în acel domeniu încă sunt insuficiente. Probabil nu din întâmplare, dar pentru prima dată este atins, recent, un reprezentant al UDMR-ului, şi nu unul oarecare” a declarat preşedintele organizaţiei municipale Sfântu Gheorghe, Bálint József.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely este suspectat de trafic de influenţă. Acesta ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale „Apele Române” către o firmă din Negreşti Oaş. DNA i-a interogat pe consilierul lui Laszlo Borbely şi pe omul de afaceri, ministrul aflându-se în străinătate. După cum reiese din comunicate, omul de afaceri învinuit a primit comenzi de la stat în valoare de peste 300 de milioane lei, în ultimii ani, marea parte de la Ministerul condus de Laszlo Borbely.

Referitor la atribuirea acestor contracte de lucrări, reprezentanţii Partidului Civic Maghiar Sfântu Gheorghe spun că este interesant faptul că cineva poate să fie cel mai bun concurent în aproape orice colţ al ţării: „Probabil că se găsesc explicaţii cum au ajuns aceştia să fie cei mai buni în orice domeniu, dar la fel ca în politică, nici în economie nu este corect, nu este cinstit să fi lacom. Pentru că astfel dispare omenia şi apare în locul ei duşmănia” a spus Bálint József. Acesta este de părere că nu este de ajuns să aduci bani în ţară, ci este foarte important şi modul de împărţire a acestor sume. „Aceasta influenţează foarte mult şi relaţiile interumane. Tortul ar trebui împărţit în aşa fel încât să ajungă pentru mult mai mulţi, până nu este prea târziu, pentru că ştim, lăcomia nesăbuită e urmată, în general de mari dureri de stomac”, concluzionează Bálint József.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail