Judecătorii Tribunalului Covasna  și-au  suspendat  activitatea, pe perioadă nedeterminată, ca  urmare a adoptatării proiectului privind eliminarea pensiilor speciale adoptat de Camera Deputaților, for decizional, în ședința de marți, 28 ianuarie a.c.

Într-un comunicat de presă remis de Biroul de informare şi relaţii publice al Tribunalului Covasna, se precizează următoarele:

„Aducem la cunoştinţa opiniei publice că la data de 29 ianuarie 2020, la nivelul Tribunalului Covasna a fost convocată Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, în vederea formulării unui punct de vedere privind abrogarea dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu.
Prin Hotărârea Adunării generale extraordinare a judecătorilor Tribunalului Covasna, s-a hotărât suspendarea, pe perioadă nedeterminată, a activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente conform listelor anexe, măsură ce operează începând cu 30 ianuarie 2020.
Situaţia va fi analizată săptămânal, urmând să fie comunicate informaţii referitoare la hotărârile ulterioare ce vor fi luate.
Judecătorii Tribunalului Covasna respectă şi susţin dreptul la protest al personalului auxiliar şi conex al instanţei în limitele dispoziţiilor legale în materie, precum şi demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitor la sesizarea Curţii Constituţionale.

La luarea acestei hotărâri s-au avut în vedere următoarele:

Independenţa magistraţilor constituie o garanţie fundamentală pentru funcţionarea statului de drept.
Independenţa magistraţilor presupune, în mod necesar, o serie de incompatibilităţi şi interdicţii ale profesiei, grefate pe volumul mare de muncă, cerinţa calităţii sporite a actului de justiţie, efectuarea sa în termen rezonabil.
Independenţa magistraţilor presupune însă corelativ şi garantarea securităţii financiare a magistraţilor, inclusiv prin asigurarea unei pensii apropiate de ultimul salariu încasat.
Având în vedere şi uzura psihică şi fizică inerentă exigenţelor profesiei de magistrat este inadmisibilă abrogarea posibilităţii de pensionare la o vechime de 25 ani în magistratură concomitent cu abrogarea pensiei de serviciu.
Pensia de serviciu a magistratului este consacrată în legislaţia naţională din anul 1997, în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României (Decizia nr. 20/2000), precum şi în reglementările internaţionale (Carta Europeană Privind Statutul Judecătorilor).

Cauza principală a măsurii de protest nu este de natură financiară. În primul rând este vorba de posibilitatea magistratului de a se pensiona după 25 de ani vechime în profesie. În al doilea rând suntem de acord cu măsuri fiscale care să echilibreze cuantumul pensiei faţă de ultimul salariu încasat, în condiţiile unui dialog real între autoritatea legislativă şi executivă pe de o parte şi corpul magistraţilor pe de altă parte.

În lipsa acestui dialog, regretăm profund inconvenientele cauzate justiţiabililor şi subliniem că necesitatea recurgerii la această formă de protest este în interesul societăţii de a avea o justiţie independentă, statutul magistratului neputând face obiectul negocierii politice.”

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail