O nouă ediție a Balului Portului Popular are loc, mâine, 20 ianuarie (a.c.), la Căminul Cultural Sita Buzăului, la eveniment fiind așteptați iubitorii obiceiurilor și tradițiilor românești din zonă și nu numai.
Balul, ajuns la cea de-a VI-a ediție, este organizat de Primăria comunei Sita Buzăului, Consiliul Local Sita Buzăului, Căminul Cultural, în parteneriat cu Asociația Culturală „Brâul Sitean” din localitate, și se derulează cu începere de la ora 20.00. Locurile sunt ocupate în totalitate.
„Suntem la a șasea ediție a acestui bal, care consider eu că pentru comunitatea noastră este o mândrie, datorită faptului că reușim să ne întâlnim într-un număr atât de mare. Pot spune că deja locurile s-au ocupat la această oră, sala este ocupată – și mă bucur. Asta înseamnă că există dorință de a duce mai departe tradiția și portul popular! Cel mai important pentru noi astăzi este să lăsăm tinerilor ce avem noi mai frumos și mai bun: tradiția, care vine din istoria comunei Sita Buzăului, dar nu numai, și a țării. Portul popular și tradiția fac o echipă bună și aduc bucurie în sufletele noastre. Asta dorim noi să lăsăm copiilor noștri, pe viitor. M-aș bucura să dea Dumnezeu să avem sănătate cu toții, să participăm și la a XX-a ediție și la a XXX-a ediție – atunci am putea trage o concluzie cu privire la ce relevanță a avut la primele șase ediții, dar cu siguranță, dacă în fiecare an vom reuși să ținem în picioare acest eveniment, suntem pe drumul bun!” – a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Potrivit acestuia, la eveniment au anunțat participarea nu doar localnici, ci și persoane din alte localități covăsnene și din județe apropiate.
„Cei care au anunțat participarea nu sunt doar din Sita, ci și din alte localități ale județului și chiar și din alte județe – mai exact, Brașov, Buzău.” – a spus primarul.
Balul Portului Popular de la Sita Buzăului s-a născut în urmă cu șase ani, la inițiativa directorului de atunci al Căminului Cultural, Daniel Neagoe.
„Încă de la prima ediție, când fostul director al Căminului Cultural, (Daniel Neagoe –n.r.) mi-a propus această activitate culturală, am fost deschis, l-am susținut, am fost alături de el, iar dânsul – astăzi nemaifiind director- a susținut alături de mine acest bal, deci organizăm acest eveniment în parteneriat, în continuare (…). Am făcut fiecare, din funcțiile pe care le-am avut, ceea ce a trebuit pentru comunitatea noastră, adică am încercat să descoperim și să ținem vie flacăra tradiției și portului popular (…).” – a declarat primarul comunei Sita Buzului, Nicolae Stoica.
Programul balului nu va fi unul strict, riguros, atmosfera fiind una caldă, destinsă.
„La acest bal, fiecare are ocazia să ia cuvântul la microfon și să facă ce știe el mai bine, să își spună punctul de vedere, deci este un eveniment deschis, nu un program strict în care nu poți să intervii. Dacă simți nevoia, ca participant, să spui ceva, ai ocazia să spui. ”- a menționat primarul.
Acesta a subliniat că este foarte important ca zestrea valorilor, lăsată de străbuni și de istorie – portul, tradițiile, obiceiurile, să nu se piardă.
„Eu merg pe ideea că un popor, o comunitate, cum este în cazul nostru comunitatea din Sita Buzăului, dacă nu-și cunoaște istoria și tradiția, nu are viitor. Toată lumea, în zilele noastre, după ce am intrat în Uniunea Europeană, tinde spre ceva occidental, adică ne ducem spre partea economică și în același timp uităm de partea sufletească, uităm, din cauza banilor, a laturii economice, partea sufletească. Dar, dacă noi ținem balul acesta în continuare, în Sita Buzăului, nu se va întâmpla.”- a spus primarul Nicolae Stoica.
Acesta a afirmat că, de la an la an, interesul pentru costumele populare a crescut, în zonă.
„De la an la an, în Sita Buzăului numărul costumelor populare se înmulțește. Sunt participanți care au venit la ediția din 2014, iar la ediția din 2015, 2016 nu au participat, dar au rămas cu costumul.”- a spus primarul. Mărturie în acest sens stau și vor sta, peste ani, tablourile expuse în Căminul Cultural Sita Buzăului, fotografii de grup de la fiecare ediție, din care reiese numărul tot mai mare al costumelor populare.
„Am făcut un tablou în fiecare an cu toți participanții, o fotografie de grup. În ediția a V-a, Balul a avut cel mai mare număr, iar la ediția a VI-a, pare să fie cam același număr. Mai sunt oameni care ar mai dori să vină la această ediție, dar nu mai sunt locuri.”- a spus primarul.
Cei care vor participa la bal vor trebui să respecte aceleași condiții ca și în anii anteriori: să fie îmbrăcați în costum popular (sau să poarte măcar elemente ale acestuia), să aducă un coșuleț cu „de-ale gurii”, cu mâncare și băutură pe care să le consume în cadrul evenimentului, să achite o sumă simbolică – 15 lei de persoană (pentru plata formației care va asigura programul muzical) și să se prezinte cu chef de dans și cu voie bună.
„Pe această cale, mulțumesc tuturor celor care au pus umărul la această organizare. Să dea Dumnezeu sănătate tuturor, și celor care participă, și celor care nu. Dacă e nevoie, poate organizăm două ediții sau la alt cămin cultural, dacă cererea este atât de mare. Din punctul meu de vedere, acest bal este o reușită și datorită faptului că trăim într-o comunitate mai mică, într-o comună, biserica ortodoxă și școala au un rol foarte important în educația și în viața cetățenilor. Biserica, școala, autoritățile locale depun în fiecare zi eforturi pentru bunul mers al lucrurilor și pentru păstrarea tradițiilor!”- a spus primarul comunei Sita Buzului, Nicolae Stoica.
Acesta a transmis și un mesaj cititorilor „Mesagerul de Covasna”: „Cu ocazia începutului de an, doresc să transmit tuturor cetățenilor comunei Sita, și nu numai, un călduros La mulți ani! Îi felicit pe oameni că au dat curs invitației noastre, le mulțumesc, dar le mulțumesc și celorlalți care au răbdare și înțelegere, care au avut intenția să vină și nu mai e spațiu în Căminul Cultural. Le mulțumesc pentru înțelegere, îi așteptăm la ediția următoare cu sufletul deschis. Numai așa vom putea construi o societate puternică și o comunitate care se respectă: prin bună înțelegere și pace!”
Balul Portului Popular, prima manifestare culturală din Anul Centenar, la Sita Buzăului
Balul portului popular este prima manifestare culturală de la Sita Buzăului, din Anul Centenar.
„Vom continua manifestările din Anul Centenar tot cu partea culturală și tradiția, la șezătoarea de la Sita Buzăului, și nu ascund faptul că anul acesta vom organiza șezătoare și la Căminul Cultural de la Ciumernic, și încă nu am hotărât – vom avea o discuție la ședința din ianuarie sau din februarie legată de un eveniment prin care și noi, comuna Sita Buzăului, să sărbătorim Anul Centenar. Vom vedea unde. Dorim să facem un monument la Crasna, sperăm să îl terminăm anul acesta, și acolo am putea să sărbătorim toată comunitatea Marea Unire.”- a spus primarul Nicolae Stoica.
Ana Ciorici Costache