După înlocuirea regimului comunist, în 1989, cu un regim democratic, România a trecut printr-o serie de schimbări social-politice și economice, unele mai bune, altele mai rele, însă mersul este înainte, spre progres.

 

Dacă ar fi să exemplificăm aici schimbările „mai rele”, am aminti nesiguranța cetățeanului în fața agresiunilor de tot felul, provocate în bună parte de libertatea prost înțeleasă a unor semeni de ai noștri care au impresia că în democrație poți să faci ce vrei fără a fi tras la răspundere, dar și de permisivitatea legilor; abia în ultima perioadă s-au înăsprit pedepsele față de cei care le încalcă. Alte rele pe care le-am putea enumera: corupția la toate nivelurile, creșterea imoralității, migrarea forței de muncă calificată, conflictele politice care nu se mai termină, lupta acerbă pentru putere și foamea de îmbogățire cu orice preț, extinderea prostituției proliferarea nepotismului, clanurilor sau bandelor de cartier și multe altele.

Desigur, au venit și lucruri bune: emanciparea populației, dreptul la exprimarea opiniei,  libertatea de a călători și de a-și stabili domiciliul oriunde în interiorul UE sau mai departe, o oarecare creștere a nivelului de trai, posibilitatea tinerilor de a studia la universități străine de prestigiu etc.

Dintre multele fațete ale schimbărilor câteva nu doar că sunt vizibile material, ci și ca utilitate socială cu priză la mase. Probabil am observat cu toții că în primii ani de după Revoluție cele mai arătoase construcții au fost bisericile și sediile băncilor. Mai târziu au început să apară ca ciupercile după ploaie farmaciile și cabinetele dentare, iar mai recent s-au înmulțit laboratoarele pentru analize medicale. E de remarcat că ultimele scot un profit frumos din Sănătate. Mai lipsea doar Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban pentru „privatizarea sănătății”, noroc că miercuri, 5 ianuarie, a căzut Guvernul, însă nu se știe ce se va întâmpla în viitor. Cert este că se poate ajunge la profituri atrăgătoare și din boala sau decesul oamenilor, tot așa cum din războaiele lumii cei care au de câștigat cel mai mult sunt industria de armament, traficanții de arme și speculanții.

Printre ultimele găselnițe ale decedatului Guvern Orban se numără și ideea „privatizării Sănătății”, adică cei de la privat să se bucure și de accesul la banii publici. În această situație, de tratamente medicale mai bune ar putea beneficia în primul rând cei bogați, iar pentru cei săraci, ce mai rămâne. Pe de altă parte, s-ar accentua migrarea cadrelor sanitare calificate de la sectorul public, care și așa suferă de multe lipsuri, la cel privat, în jurul căruia s-ar crea tot felul de firme satelit, care-și vor trage substanța din afacerile cu acesta. Și, desigur, aplicarea respectivei Ordonanțe ar avea un impact mult mai mare decât ne imaginăm.

O altă caracteristică a realității prezente în România o reprezintă piața analizelor medicale, la care face referire un articol întitulat „Analize medicale: Piața a crescut de 5 ori în zece ani”, semnat de Valentin Gros, și apărut în „Jurnalul/ cotidian național” nr.552 (7864), 30 ian. 2020, pag. 5, în care autorul face trimitere la o analiză realizată de compania de consultanță Frames, ai căror analiști afirmă: „Din estimările noastre, pe fondul investițiilor semnificative, piața serviciilor medicale a înregistrat anul trecut un plus de peste 250 de milioane de lei, iar 2020 se anunță a fi anul în care businessul va trece de pragul de 2,5 miliarde de lei”. Așadar, și afacerile clinicilor specializate în analize medicale merg bine, mai ales dacă numărul îmbolnăvirilor crește. Și probabil că pe lângă acestea prosperă și firmele de pompe funebre, căci din toate se poate trage un folos. Și până la urmă ce ne mai rămâne de privatizat? Și când peste tot trebuie să-ți faci „programare” și să aștepți chiar și cu lunile până ce îți vine rândul, te saturi de toată această tergiversare, încât nu te-nduri nici să mori…

Și atunci care-i soluția? Am auzit-o chiar de la unul dintre politicieni, care în critica dumnealui la adresa guvernului demis o spunea destul de sincer că, dacă se aplică ordonanța cu privatizarea sănătății, circa 90% din populație nu va avea acces la „privați”, și cine are bani trăiește, cine nu … Ei, și chiar dacă procentajul rostit de către distinsul politician este, să zicem, puțin exagerat, el reprezintă totuși un adevăr amar al zilelor noastre… Dar, cine știe, poate s-or găsi în viitor și oameni mai deștepți care să conducă țara și să pună lucrurile în ordine, căci prea s-au răvășit de atâta vânzoleală fără rost…

                                                                                                                               Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail