26 martie 2017, mare prilej de bucurie și de sărbătoare, oda bucuriei românești !

În multitudinea problemelor de tot felul care a încercat și încearcă poporul român, la fel ca întreaga Europă și lume, acum când mai mult ca niciodată o adiere de speranță și credință în viitorul nostru ne face să credem, încă o dată, în iubire de țară și în uniune a locuitorilor săi de toate etniile și interesele socio-economice și politice.

Ziua de naștere a Alteței Voastre Regale este acel semnal de care tocmai acum avem nevoie de a trece peste toate neajunsurile adunate de-a lungul unui secol de neîmpliniri și deznădejde; semnal care ne aduce aminte că Familia Regală a fost lângă poporul său iubit, l-a condus spre Independență și l-a ajutat să construiască un stat modern și demn în Europa și în lume.

Alteță, pentru mine, Majestatea Sa Regele Mihai cât și Dumneavoatră, prin exemplul de viață, iubire și dăruire față de idealurile țării noastre,  reprezentați însăși demnitatea poporului roman. Dumneavoastră și Familia Regală sunteți întruchiparea de facto a acelui liant și certitudine în construcția unei Românii noi care să privească spre viitor cu speranță și demnitate.

Pornind de la aceste cuvinte, Ziua de naștere a Alteței Voastre Regale este un îndemn pentru noi toți de a remarca caracterul nobil al Dumneavoastră, modestia și implicarea în activitățile non profit, în felul Dumneavoastră înțelept și elegant de a percepe și interveni în efortul nostru, al oamenilor de rând ai acestei țări, de a ne regăsi echilibrul și locul nostru în cadrul lumii civilizate.

Pentru mine, ca și pentru mulți alții, reprezentați modelul ideal al omului modern și deschis la provocările viitorului.

Aniversarea Zilei de naștere a Alteței Voastre Regale ne oferă și ocazia de a vă felicita cu multă căldură și dragoste, de a vă ura sănătate,  multă putere de muncă și de a vă asigura că vă suntem alături acum și întotdeauna!

În același timp este și ocazia să subliniez rolul Casei Regale în implicarea  și ajutorul acordat în atingerea dezideratelor statului roman: intrarea României în NATO și în UE fiind încununarea  viselor multor generații. Este evident că în acest moment Casa Regală a României este instituția cu cel mai înalt și intact  prestigiu recunoscut la nivel internațional.

După cum semnele ne arată, viitorul se anunță a fi bun cu România și trebuie  recunoscut, din ce în ce mai mult, că ajungerea la rezultate și o viață demnă economic, politic și cultural nu mai poate fi separată de nevoia de implicare directă a Casei Regale cât și a Dumneavoastră personal.

Așteptăm ziua în care România să devină ceea ce, în sufletul și fibra ei istorică, a fost Regatul României !

La Mulți Ani Alteță, La Mulți Ani Românie !

 

P.S.

Scurte date biografice

Principesa Margareta a României, Custodele Coroanei române, s-a născut la 26 martie 1949 la Lausanne, în Elveția. Este prima fiică a Regelui Mihai I și a Reginei Ana.

A fost botezată în credința ortodoxă de către Prințul Filip, Duce de Edinburgh, Principe consorț al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Principesa Moștenitoare Margareta urmează școala în Italia, Elveția, apoi în Marea Britanie, la un internat. Intorcându-se în Elveția, la vârsta de 14 ani, urmează Liceul Francez iar după susținerea Bacalaureatului se înscrie la Universitatea din Edinburgh.

După absolvirea Universității din Edinburgh obtine, în 1974, licența (M.A.) în Sociologie, Știinte Politice si Drept Public Internațional, a lucrat într-un număr de universități britanice, specializându-se în sociologie medicală și politici de sănătate publică, ulterior participând într-un program de cercetare coordonat de Organizația Mondială a Sănătații, concentrat pe elaborarea de recomandări de politici de sănătate și proiecte de sănătate preventivă.

În 1983 s-a mutat la Roma și s-a alăturat Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, unde, ca membră a echipei proiectului Zilei Mondiale a Alimentației, a lucrat la o campanie de promovare în masă a programelor de agricultură, nutriție și eradicare a sărăciei. Trei ani mai târziu s-a alăturat Fondului Internațional de Dezvoltare a Agriculturii.

În toamna lui 1989 și-a abandonat cariera la ONU și s-a mutat la  Geneva să lucreze împreună cu tatăl ei, Regele Mihai devotându-se în întregime muncii de caritate pentru România.

Imediat după momentul  decembrie 1989, Principesa Moștenitoare Margareta, alături de sora sa, Principesa Sofia,  expediază în țară medicamente, alimente, haine și alte ajutoare de urgență pentru românii răniți și aflați în nevoie.

În 1990, pe 9 august, la Versoix, împreună cu regele Mihai, Principesa Margareta pune bazele Fundației Principesa Margareta a României, o organizație non guvernamentală, apolitică și non profit, activă în 6 țări (România, Marea Britanie, Elveția, Franța, Belgia și SUA) susținând  programe care îmbunătățesc condițiile de viață ale copiilor, tinerilor, familiilor și vârstnicilor aflați în dificultate, stimuleaza solidaritatea între generații și creează o punte de comunicare între copii, tineri și vârstnici, contribuie la creșterea capacității instituționale a organizațiilor și instituțiilor care lucrează cu copii și vârstnici, cultivă creativitatea și talentul local.

 

Prof. Nina Stanoescu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail