La Izvoru Mureşului s-a constituit joi „Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-estul Europei”, care întruneşte asociaţii, fundaţii şi comunităţi ale românilor din afara graniţelor, cu scopul de a fi mai bine reprezentate în relaţia lor cu statul român, cu statele din care provin, dar şi cu organismele internaţionale.
Preşedintele Asociaţiei Răsăritul Românesc din Chişinău, Vlad Cubreacov, care ocupă funcţia de secretar general al Federaţiei, a precizat că acest organism va fi un partener de dialog atât cu autorităţile statului român, dar şi ale altor state din centrul şi sud estul Europei în care există comunităţi de români, în chestiuni legate de drepturile lingvistice, culturale şi religioase ale acestora.
Vlad Cubreacov a punctat faptul că unul din scopurile înfiinţării acestui organism este sensibilizarea autorităţilor române în legătură cu problemele românilor din comunităţile istorice, pentru a le determina apoi să acţioneze.
„Era de mult timp necesar să avem o singură voce care să fie ascultată de autorităţile statului român, care trebuie să-şi plece în sfârşit urechea la problematica pe care noi am adus-o la cunoştinţă de-a lungul anului, dar care nu şi-a găsit soluţiile de-a lungul anului. Trebuie să recunoaştem că unul dintre scopurile înfiinţării Federaţiei comunităţilor româneşti din Centrul şi Sud Estul Europei este sensibilizarea factorilor decidenţi de la Bucureşti, a autorităţilor care sunt competente în acest domeniu şi determinarea acestora să acţioneze concret, practic şi eficient în beneficiul românilor şi a comunităţilor lor, adesea aflate în dificultate culturală şi identitară majoră”, a afirmat Vlad Cubreacov.
Reprezentanţii comunităţilor româneşti din Serbia şi Bulgaria au atras atenţia joi, la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că situaţia cu care se confruntă este una deosebit de gravă, fiind supuşi unui proces continuu şi agresiv de asimilare, iar fără sprijinul statului român nu îşi vor mai putea păstra identitatea naţională.
În cadrul lucrărilor s-a criticat dur absenţa reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni chiar la dezbaterile care vizează problemele românilor din comunităţile istorice şi lipsa continuităţii şi coerenţei în acţiunile pe care această instituţie le desfăşoară.
AGERPRES