După cum se știe data de 1 Iunie este dedicată celor mici. Ziua Copilului sau Ziua Internaţională a Copilului (Universal Children’s Day”cum este numită pe Glob) reprezintă un prilej de bucurie pentru  generația în pantaloni scurți. Și alături de prichindei se vor bucura și adolescenții, tinerii, dar și părinții, frații, bunicii sărbătoriților, participând la numeroasele activități distractiveducative oferite de instituțile culturale.

În acest context se înscriu și manifestările organizate la începutul lunii lui „Cireșar” de către conducerea  Filarmonicii Brașov, care  a pregătit concerte  speciale dedicate  copiilor, adolescenților, dar și tinerilor. Între 1 și 5 iunie, cei interesați sunt invitați să urmărească programe muzicale atractive.

Concertele pentru copii și susținerea tinerelor talente a devenit o parte importantă a misiunii Filarmonicii Brașov odată cu preluarea mandatului de manager de către pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, care și-a exprimat mereu interesul pentru educația muzicală și pentru promovarea muzicii de înaltă calitate în rândul tinerilor.

Principala instituție de muzică din orașul de la poalele Tâmpei a pregătit un calendar de evenimente diverse, care mai de care mai atractive. Este vorba de spectacole interactive și educative, recitaluri și concerte de toate felurile care vor contribui la efortul Filarmonicii Brașov de a aduce cât mai multă cultură și educație muzicală în rândul cetățenilor din zona noaastră, ne-a informat Iosif Trif, purtătorul de cuvânt al instituției.

Evenimentele încep miercuri, pe 1 iunie la ora 19.00, la Sala „Patria” unde pianista Eva Garet va cânta alături de „Cvartetul Gaudeamus” al Filarmonicii Brașov. Eva Garet este cunoscută în lumea muzicală ca fiind o pianistă doarte talentată pentru cei numai…16 ani ai săi. A câștigat peste 40 de Premii Întâi și de Excepție la concursuri și olimpiade naționale. A debutat alături de Orchestră pe scena Sălii Radio când avea doar 11 ani!!! A cântat în multe orașe din țară, dar și din străinătate. De asemenea, a susținut un Turneu Național în anul 2019.

A doua zi, pe 2 iunie, tot de la ora 19.00, este programat Concertul clasic de joi- seară, care este de această dată dedicat  copiilor. Astfel, soliștii concertului vor fi mai mulți elevi de la Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea”. Aceștia au fost aleși în urma unei preselecții de acum câteva luni, iar joi vor avea ocazia să cânte alături de Orchestră, sub bagheta dirijorului Mircea Pădurariu. Sâmbătă, 4 iunie  a.c. de la ora 18.00, percuționista Irina Rădulescu îi așteaptă pe toți amatorii de marimbă și pe cei de doresc să descopere acest instrument la un Recital aparte intitulat „Marimba: The Journey”. Este interesant de subliniat faptul că  în ultima vreme, instrumente „exotice” ca marimba sau vibrafonul au devenit tot mai populare în rândul tinerilor, care sunt fascinați în sunetele originale ale acestora.

Programul pentru copii se încheie duminică, pe 5 iunie, cu spectacolul „Clasic e fantastic: Lecția de jazz”, care va avea loc de la ora 17.00. Acest spectacol propune o experiență muzicală didactică și interactivă în care muzicienii vor cânta împreună cu publicul, show-ul constând într-un dialog permanent cu sala. Trupa acestui recital este alcătuită din Irina Sârbu, voce, Puiu Pascu, pian, Tudor Parghel, percuție și Ciprian Parghel,contrabas.

…Așadar, o ofertă de nerefuzat pentru micii melomani de Ziua lor, ofertă ce nu trebuie refuzată.   Distracție plăcută!

     Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail