Gospodărie Comunală SA primește de ceva timp plângeri din localităţile Ghidfalău, Zoltán și Fotoş. Problemele sunt de obicei legate de calitatea apei care, conform analizei furnizorului de apă, este legată de consum.
„Din nou ne confruntăm cu o situație în care capacitatea unui sistem mai mic nu este suficientă pentru utilizare. Pe măsură ce trece timpul, situația se înrăutățește: în satul Ghidfalău avem aproximativ 800 de contracte, inclusiv consumatori industriali. Credem cu tărie că irigaţiile vor fi din nou o problemă, deoarece dacă în martie numai la Ghidfalău consumul a fost de 1.800 de metri cubi de apă, până în iunie această cifră a crescut la 2.800, din care 1.400 de metri cubi au fost consumați de o fermă. Pe măsură ce consumul crește, calitatea apei se deteriorează – sistemul a fost preluat în acest fel, iar fenomenul se agravează de la an la an”, a explicat Kozsokár Attila, directorul operatorului regional.
Soluţia pentru această problemă ar fi o conductă de presiune care să fie trasă de la Sfântu Gheorghe prin Câmpul Frumos, până la Ghidfalău.
„Chiar am solicitat bani în cadrul POIM. Este clar că întreaga comună este afectată mai mult sau mai puțin de această problemă legată de producția de apă. În termeni simpli: avem nevoie de o capacitate mai mare și de apă mai curată. În urmă cu câțiva ani am început demersurile pentru tragerea unei conducte de la Sfântu Gheorghe prin Câmpul Frumos şi până la Ghidfalău, acum ar fi necesar să mai facem o lungime de 6 kilometri, am inclus acest lucru în cererea noastră pentru fonduri europene”, a mai spus directorul societăţii.
Potrivit acestuia, în prezent se poartă discută cu autorităţile locale din Ghidfalău pentru identificarea unor soluții de sprijin pe termen scurt, însă soluția finală rămâne transformarea rețelei.
„Întrebarea care se pune aici este dacă să așteptăm să vedem dacă licitația va fi câștigată sau nu, și apoi să mergem mai departe, sau încercăm împreună să strângem bani din altă parte pentru acest proiect. Suntem deschiși și cred că și domnul primar vrea să ia măsuri. 6 km de conducte este mult, dar s-ar putea implementa relativ repede, deoarece ar trebui să treacă în afara zonelor locuite. Odată cu autorizația estimăm că în 6-9 luni am putea oferi o soluție care să rezolve problema oamenilor, dacă se găsește finanțare”, a mai spus Kozsokár Attila.
Biroul de presă al Gospodărie Comunală SA
Sursa foto: https://www.libertatea.ro/