Judeţul Covasna s-a înfrăţit cu raionul Cimişlia din Republica Moldova, protocolul fiind semnat la Sfântu Gheorghe, de conducerile celor două unităţi administrative, în cadrul unei şedinţe festive care a avut loc vineri, 9 septembrie a.c..

Potrivit Agerpres, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că primele contacte oficiale cu autorităţile din Cimişlia datează din anul 2017, dar încheierea acordului de colaborare s-a tergiversat din cauza pandemiei COVID-19.

Astăzi am semnat un acord de colaborare, un acord de parteneriat cu raionul Cimişlia, care, de altfel, de ani de zile este în agenda noastră, dar, din păcate, doi ani nu am putut să ne ocupăm fizic de acest lucru pentru că a apărut pandemia, însă în acest timp am pus la punct lucrurile din punct de vedere juridic (…) Ne-am cunoscut în 2017, după aceea (…) ne-am mai întâlnit de câteva ori ca să ne dăm seama dacă suntem pe aceeaşi lungime de undă şi dacă gândirile noastre se îmbină (…) Noi considerăm că această colaborare va fi benefică pentru ambele părţi„, a spus Tamas Sandor.

Într-un comunicat transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de Biroul de presă al CJ Covasna, se  menționează că cele două entități administrative urmează să colaboreze într-o diversitate de domenii.

„Se are astfel în vedere schimbul de experiență în domeniul dezvoltării locale și bunelor practici pentru o activitate eficientă a autorităților administrației publice locale; organizarea de activități comune cu caracter educativ, social, cultural și sportiv; promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole”, se arată  în comunicat.

Instituția noastră poate deveni intermediarul dintre dumneavoastră și segmentul de populație românească din județul Covasna, iar acțiunile următoare pot aduce un suflu nou în viața culturală românească din județul nostru”, a mai spus președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor.

La rândul său, președintele Raionului Cimișlia a vorbit despre contribuția pe care o va avea partea moldovenească în fructificarea acordului și despre importanța derulării unei colaborări reciproc avantajoase pe termen lung.

Ne-am asumat cu toții această responsabilitate – pentru noi este o responsabilitate. Orice relație bilaterală care se concepe trebuie dozată cu multă muncă și energie pentru a vedea efectul său. După părerea mea, va fi o relație benefică și bună, reieșind din considerentul că noi ne cunoaștem și cunoaștem specificul ambelor comunități. Noi ne dorim, desigur, să avem o colaborare pe diferite dimensiuni, atât educație, sănătate, socială, economică, culturală, tineret, sport, cât și alte domenii”, a declarat Mihail Olărescu, președintele raionului Cimișlia.

Până în prezent, Consiliul Județean Covasna a încheiat șase convenții de colaborare cu parteneri din Ungaria (județele Békés, Veszprém, Heves, Baranya, Zala și Jász-Nagykun-Szolnok), ceea ce face ca o relație stabilită cu un raion din Republica Moldova să fie binevenită, întrucât aceasta completează și întregește paleta de relații instituționale cu parteneri externi, se precizează în comunicatul CJ.

Maria Crețu-Graur

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail